Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 262. jul 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
PARASTOS STRELJANIM OD 1941-1955.
SRPSKI POKRET OBNOVE UZICE O STANJU U SRBIJI
DEMOKRATSKA STRANKA UZICE O RADU VLADE SRBIJE
Privreda -
-
KOLEKTIVNI UGOVOR U VALJAONICI ALUMINIJUMA
"SINTER" NA PREKRETNICI
Kultura -
-
-
PRVA NAGRADA "DNEVNIKU" RADIO UZICA
NOVO IZDANJE "KREMANSKOG PROROCANSTVA"
IZLOZBA U GALERIJI "CIGOTA"
Sport -
-
"DRINSKA REGATA"
"CRNO-BELI" U BAJINOJ BASTI
Drustvo

PARASTOS STRELJANIM OD 1941-1955.

Srdjan Petrovic

U organizaciji Skupstine opstine u petak je odrzan parastos svim streljanim na podrucju uzicke opstine. U Crkci svetog Djordja parastos je sluzio arhijerejski namesnik Blagoje Dodic sa svestenicima.

Parastosu su prisustvovali clanovi porodica streljanih, predstavnici Predsednistva uzicke opstine i gosti, dok je hor "Zlatiborska vila" izveo nekoliko duhovnih pesama.

Na prijemu u Skupstini opstine koji je priredio gradonacelnik Milan Nikitovic prisustvovali su, pored rodbine streljanih, predstavnici Koalicije Zajedno i komandant uzickog korpusa general-major Rumenko Disovic.

Na prijemu je predsednik Milan Nikitovic, pored ostalog, rekao: Danas, pola veka nakon srpske maloumnosti, u toj zemlji govorimo o pomirenju koje mnogi ne shvataju. A nije tesko, zrno pameti je potrebno. Niko ne moze mrtve i njihove kosti pomiriti, niti na to ima pravo. Niko ubicu i zrtvu ne moze izjednaciti, niti ubici oprostiti. Ali mozemo, to nam je sveta duznost, njihovu decu okupiti, nevinost dece zastiti. Zlom ocu nek dobro dete bude oprostaj, bar pred Bogom. Ako je otac ruke okrvavio, nek ih dete radom uprlja, ako je otac brata ili komsiju mucio, nek dete sa komsijama i bracom vocnjake zasadi, mobom njive obradi. Drugog puta nemamo. To nesrecna Srbija od nas ocekuje, rekao je predsednik Nikitovic podsecajuci prisutne na te teske dane i na ljude koji su nevini stradali.

Iako su bili pozvani na parastos nisu dosli predstavnici SUBNOR-a, SPS-a, JUL-a...

SRPSKI POKRET OBNOVE UZICE O STANJU U SRBIJI

* Srpski pokret obnove Uzice ocenjuje da je javno mnjenje u republici Srbiji neadekvatno informisano o tekucim politickim pitanjima koja su od interesa za sve gradjane Srbije, a posebno je nedovoljno informisano o aktuelnim desavanjima vezanim za podrucje Kosova i Metohije.

Neprihvatljivo je da u informativnim emisijama drzavne TV (RTS-TV Dnevnik 2), vecu tezinu dobija informacija o demonstracijama u Alziru koje su izazvane pogibijom nekog tamosnjeg studenta, nego sto to dobijaju dogadjaji koji poticu iz nase juzne autonomne oblasti. Svakodnevne pogibije srpskih policajaca i vojnika, otmice srpskih civila i spaljivanje njihovih kuca, pronalazenje izmasakriranih leseva i kastriranih kidnapovanih Srba, u javnim drzavnim medijima tek se letimicno spominju kao da se radi o nekom manjem zemljotresu, bez zrtava, u dalekoj Kini. Istovremeno, zainteresovanost stranih medija za sve ove dogadjaje, politika aktuelnog rezima zvanicno ocenjuje kao pokusaj da se putem propagandnog rata nastoji destabilizovati i razbiti Srbija.

* Srpski pokret obnove Uzice smatra da se prikrivanjem istine od sopstvenog naroda ne moze nista dobro uciniti, vec naprotiv pogresnim i neblagovremenim informisanjem stvara se privid da se situacija drzi pod kontrolom i da u nasoj juznoj pokrajini vlada mir. Zbog toga, valjda, u narodu vlada cudjenje sto se odjednom, preko noci, pojavila takozvana Oslobodilacka vojska Kosova, koja, po nekim priblizno realnim pretpostavkama, drzi vec 1/3 teritorije Kosova pod svojom kontrolom. Da podsetimo: samo par meseci nazad, funkcioneri aktuelnog rezima prosto su se utrkivali pred TV kamerama u sejanju lazi o navodnoj potpunoj sigurnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i o navodno cistoj situaciji koju drzavna policija drzi pod svojom kontrolom.

* Srpski pokret obnove Uzice smatra da se izlaz iz svih teskoca koje odavno prate srpski narod i koje se sve vise i vise gomilaju, mora traziti putem ekonomskih reformi i ekonomskog preporoda.

Neprekidno izbegavanje transformisanja drustvene svojine u privatnu i drzavnu svojinu, stvaranje i odrzavanje jednog stanja opste ekonomske i pravne nesigurnosti u kome se snalaze samo povlasceni i miljenici aktuelne drzavne vlasti, dovelo je do totalnog upropastavanja privrednih potencijala koje su generacije stvarale. U toj pravno neodredjenoj i politicki nedefinisanoj sferi, bez jasnih pravila igre, radja se enormno socijalno raslojavanje koje nije zasnovano na realnim rezultatima rada.

Stranka Srpskog pokreta obnove ce se u svakoj prilici zalagati da se taj proces nelegalne (pljackaske) privatizacije zaustavi i da se ubuduce proces transformacije drustva obavlja pod jednakim uslovima za sve gradjane. Sve dok drzava i drustvo ne krenu putem sopstvenog preobrazaja koji je u interesu svih njenih gradjana, bilo kakva ocekivanja o izlasku iz ekonomske i politicke krize su bezpredmetna.

* Srpski pokret obnove Uzice takodje obavestava javnost da se ova Stranka ne slaze sa potezima koje povlaci takozvana "Vlada narodnog jedinstva" u vodjenju ekonomske politike. Mere i preporuke koje je ova vlada donela nisu do sada dale nikakve pozitivne rezultate vec, suprotno od toga, ponovo se stvaraju realni uslovi za zahuktavanje hiperinflacije kao sto je to bilo 1992. godine. Gradjani i ovoga puta mogu da se uvere da "vojvoda" Vojislav Seselj i njegova SRS nisu nista drugo nego zastitnici i nocni cuvari umiruceg komunistickog rezima i da je njihova predizborna kampanja o uvodjenju reda u drzavi bila jos jedna velika podvala srpskom narodu, kaze se saopstenju uzickog Srpskog pokreta obnove.

DEMOKRATSKA STRANKA UZICE O RADU VLADE SRBIJE

U prvih 100 dana rada nova Vlada Republike Srbije postigla je sledece rezultate: besmisleni referendum, nasilno osvajanje Univerziteta, razbuktavanje rata na Kosovu i Metohiji i dalje ekonomsko i socijalno propadanje stanovnistva, kaze se u saopstenju Demokratske stranke Uzice koje je potpisao portparol Nenad Simovic.

U tom kontekstu, podsecam nase gradjane na najavljeno poskupljenje elektricne energije, dok je dinar vec sada opet obezvredjen na nivo od 7,5 dinara za jednu nemacku marku, a ocekujemo njegov dalji pad.

Niko ne zna sta se finansira novcem obezbedjenim na ovaj nacin, a Vlada objasnjava da ce ta sredstva biti usmerena u razvoj rudnika, sto je prica za malu decu, jer znamo da dnevno angazovanje policije na Kosovu i Metohiji kosta najmanje 1 milion nemackih maraka. Za to vreme radnici ne primaju plate, a i onima koji je primaju plate su obezvredjene, a penzionerima i onako male penzije i dalje kasne bez nade da ce drzavni dug prema njima biti uskoro izmiren. Svima nama mora jedanput za svagda biti jasno da je jedini cilj rezima zadrzavanje vlasti po svaku cenu, pa i po cenu potpunog duhovnog i materijalnog unistenja stanovnistva Srbije, kaze se u saopstenju.


Privreda

KOLEKTIVNI UGOVOR U VALJAONICI ALUMINIJUMA

Zoran Tmusic

Sindikat i poslovodstvo preduzeca Valjaonica aluminijuma potpisali su u ponedeljak Pojedinacni kolektivni ugovor.

Izrazavajuci zadovoljstvo zbor uspesnog okoncanja visemesecnih pregovora sa poslovodstvom preduzeca, predsednik sindikata Valjaonice aluminijuma, Ljubisa Djokic je posebno istakao da su ugovorom obuhvacena sva prava i obaveze zaposlenih i poslodavca pocev od obaveza zastite na radu pa do licnih primanja zaposlenih. Djokic je napomenuo da ugovorena minimalna cena rada za mesec jun iznosi 704 dinara.

Po iskazanim rezultatima poslovanja u nekoliko poslednjih godina, Valjaonica aluminijuma se, po opstim ocenama, svrstala medju retka preduzeca sa podrucja Zlatiborskog okruga koja beleze stalni porast proizvodnje, nemaju problema sa likvidnoscu i sto je, u danasnjoj situaciji najbitnije - zaposleni redovno primaju zarade i ostale prinadleznosti.

"SINTER" NA PREKRETNICI

Slobodan Muric

Prioritetni zadaci preduzeca "Sinter", nekada u sastavu uzickog "Prvog partizana", su unapredjenje proizvodnje, uvodjenje ISO standarda i briga za radnike.

U toku protekle godine, u uslovima okruzenja zabelezen je rast fizickog obima proizvodnje u odnosu na 1996. godinu za 60,86 posto a godisnji plan fizickog obima proizvodnje ostvaren je sa 77 posto. Realizacija, mereno u tonama, povecana je za oko 60 posto u odnosu na 1996. godinu a troskovi su smanjeni za 3,06 posto.

Direktor Miodrag Milovanovic istice da se u narednom periodu mora nastaviti sa jos agresivnijim izvozom, a to ce moci da se ostvari ukoliko se do kraja godine dobije sertifikat JUS ISO 9000. Sledeci pravac aktivnosti je na modernizaciji i odrzavanju proizvodne opreme kako bi se mogle prihvatiti nove proizvodne obaveze. Ono sto je takodje prioritetni zadatak je obezbedjivanje racunarske opreme za konstrukciju i upravljanje koja ce pomoci da se pravovremeno reaguje, pre svega na zahteve stranih kupaca.

U ovoj godini u "Sinteru" planiraju da dodje do rasta proizvodnje blizu 30 posto, realizacije za 77 a rast izvoza za 66 posto. Istovremeno za investiciona ulaganja planiraju sumu od oko 250.000 maraka.


Kultura

PRVA NAGRADA "DNEVNIKU" RADIO UZICA

Na 19. Festivalu udruzenih radio stanica Srbije, koji je prosle sedmice odrzan na Zlatiboru, prva nagrada u jednoj od najprestiznijih kategorija - informativnoj emisiji #Dnevnik", dodeljena je Radio Uzicu i "Dnevniku" koji je 15. maja uredila novinarka Dragana Jovanovic. Njoj je pripala plaketa i novcana nagrada.

NOVO IZDANJE "KREMANSKOG PROROCANSTVA"

U izdanju Turistickog saveza opstine Bajina Basta pojavilo se fototipsko izdanje "Kramenskog prorocanstva". Izdavac se zapravo opredelio za izvod ovog dela dr Radovana Kazimirovica, objavljenog uoci Drugog svetskog rata, 1940. godine.

Povod ovom izdanju "Kramenskog prorocanstva" je povecano interesovanje brojnih posetilaca Tare za odlaske do zaseoka Tarabici u Kremnima. Ljudi zele da cuju izvornu pricu o kremanskim prorocima.

IZLOZBA U GALERIJI "CIGOTA"

Izlozba slika nastalih u koloniji "Cudesne radosti svemira", pocetkom maja u Cajetini, bice otvorena u Galeriji "Cigota" na Zlatiboru do 5. jula. Vlasnik galerije "Stil" Zoran Bogdanovic, koji je po cetvrti put orgnaizovao ovu slikarsku koloniju, izlozio je radove 23 slikara iz Uzica, Beograda, Leskovca, Vrnjacke Banje, Nisa, Pirota, Visegrada i Cajetine.

Medju raznovrsnim motivima na slikama najcesci je prepoznatljivi zlatiborski pejzaz radjen u tehnici ulja na platnu, akvarela i pastela. Na izlozbi je predstavljeno i sest decjih radova nastalih u okviru kolonije.


Sport

"DRINSKA REGATA"

Posle devet godina pauze okupili su se zaljubljenici reke Drine ucestvujuci u "Drinskoj regati" od Bajine Baste do Ljubovije. Stotinak ucesnika iz Beograda, Novog Sada, Uzica, Valjeva, Malog Zvornika i Bajine Baste startovalo je iz Bajine Baste sa usca recice Race u Drinu, a cilj je bio u Ljuboviji. Drinska regata nije imala takmicarski karakter pa su ucesnici uzivali u rekreaciji spustajuci se pedesetak kilometara niz Drinu.

"CRNO-BELI" U BAJINOJ BASTI

Prvoligaske ekipe beogradskih klubova "Partizana" i "Rada" pocele su pripreme za narednu prvenstvenu sezonu. Naporne kondicione treninge popularni "crno-beli" i "gradjevinari" dva puta dnevno sprovode u prelepom ambijentu planine Tare. Kako isticu uprave ova dva beogradska kluba ovde imaju izvanredne uslove za rad. Na Tari ce fudbaleri "Partizana" i "Rada" ostati deset dana."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage