Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2525. jun 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
ALEKSANDAR CIROVIC O RADU UZICKE VLADE
DR SLOBODAN VERMEZOVIC PONOVO PREDSEDNIK JUL-a
Privreda -
-
IZVOZ NA PRVOM MESTU
UZICKI SINDIKALCI NA PROTESTU U KRAGUJEVCU
Kultura -
-
-
OSNOVANO UDRUZENJE "KERAMIKA ZLAKUSA"
IZLOZBA VLADANA TERZICA
CINEMA REX U UZICU
Obrazovanje -
-
PRIJEM ZA VUKOVCE
JUNSKI UPISNI ROK ZA SREDNJOSKOLCE
Teleks 92 - BIVSI DIREKTORI GP "ZLATIBOR" PRED OKRUZNIM SUDOM
Sport -
-
SVETLANA PAVLOVIC PRVAK BALKANA NOVE ATLETSKE NADE
Drustvo

ALEKSANDAR CIROVIC O RADU UZICKE VLADE

Novka Ilic

Aleksandar Cirovic, predsednik opstinske vlade Uzica i potpredsednik Opstinskog odbora Demokratske stranke, cesto govori na konferencijama za stampu svoje stranke, a tada nastupa i kao predsednik vlade. Svojim izjavama zaintrigira novinare, ali kada ga oni "pogresno shvate", nema obicaj da demantuje. Tipuje na vreme kao faktor koji ce sve dovesti u red i pokazati sta je istina. Iz intervjua uzickim "Vestima" i Radio Uzicu izdvajamo odgovore gospodina Cirovica o radu gradske Vlade, koaliciji Zajedno i prelasku nekih direktora iz SPS u JUL:

GRADSKA VLADA? - U ovim teskim vremenima cini mi se, snasli smo se. Trenutno smo u fazi redovnog obavljanja poslova koji su u nasoj nadleznosti. Jednostavno, svi planovi i programi za ovu godinu su usvojeni i nadlezne sluzbe su sada u fazi realizacije mnogih od tih planova. Gradjevinska sezona je u punom jeku, i sa ono para sto imamo pokusavamo da uradimo maksimalno koliko se moze u ovom trenutku.

KOALICIJA ZAJEDNO? - Nedavno je u "Politici" bio tekst o navodnom sukobu Koalicije "Zajedno" u garnituri opstinske vlasti. Taj tekst ne treba parcijalno posmatrati. On je deo taktike koju SPS, JUL i SRS primenjuju u politickoj borbi protiv gradova u kojima je na vlasti Koalicija "Zajedno". S obzirom da svi osecaju da mozda dolazi vreme nekih vanrednih izbora zbog situacije u zemlji, to je na neki nacin pocetak jedne kampanje na jedan neprimeren nacin, to su informacije bez dokaza. Opstinsko rukovodstvo nije htelo da demantuje taj tekst, neka sluzi na cast novinaru i novinama. Mi necemo da se upustamo u polemike, radicemo svoj posao, a ako nesto znaci, nikakvog sukoba u uzickoj Koaliciji "Zajedno" nema.

SPS I JUL? - Presao je veliki broj rukovodilaca iz SPS u JUL. Te stranke su veoma zatvorene za javnost, i novinari nemaju hrabrosti da pisu o tome, plase se za svoju buducnost. Ja licno ne mogu da prihvatim tumacenja gospodina Vermezovica, predsednika JULA za nas okrug, da nije nikakva strasna stvar sto prelaze direktori u JUL, pa, kaze, prelaze u partiju leve orijentacije. Onda neka makar otvoreno kazu da su samo za javnost dve stranke, inace zna se, to je jedna stranka. A sustina cele price je da za lokalne izbore nameravaju da uvedu proporcionalni sistem i onda njima vise odgovara da nastupe sa vise stranaka, pa kasnije da prave koaliciju. Matematika je u igri. Ali i to je deo politicke borbe, a mislim da ljudima koji lako menjaju stranku, nije mesto u politici.

DR SLOBODAN VERMEZOVIC PONOVO PREDSEDNIK JUL-a

U petak, 19. juna, u Uzicu je odrzana konstitutivna sednica novoizabranog Okruznog odbora Jugoslovenske levice za Zlatiborski okrug, u cijem radu je ucestvovao politicki koordinator Jugoslovenske levice za Zlatiborski okrug Radisa DJordjevic.

Na ovoj sednici tajnim glasanjem je izabrano rukovodstvo Okruznog odbora. Za predsednika je izabran dr Slobodan Vermezovic, a za potpredsednike Zlatko Jusufovic i Ljubinka Pantelic. Za sekretara je izabrana Vera Ristanovic.


Privreda

IZVOZ NA PRVOM MESTU

Nada Tosic

Dragan Subotic, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno, govoreci o poslovanju najveceg uzickog kolektiva, istice da su pored svih teskoca prisutne odredjene uzlazne linije. Od 1. jula ni jedan radnik Valjaonice bakra nece biti na placenom odsustvu.

PROIZVODNJA? - Protekle dve godine, kao i u prvom kvartalu u ove godine, nivo proizvodnje je oko hiljadu i 400 tona mesecno. Daleko je to od mogucnosti Valjaonice, potreba, ali primecuje se uzlazni trend, sto je u ovom momentu najbitnije. Znaci, imamo stalni rast proizvodnje u ovom periodu, sacuvali smo proizvodne kapacitete, pogonska spremnost je oko 90 procenata. Najveci broj, prvenstveno strucnih kadrova je sacuvan. Nas kljucni problem u ovom periodu je pitanje dugova, nedostatak kapitala, tako da se upravo na ovim pitanjima najvise radi.

SANKCIJE? - Najgore varijanta je bila kada su bile sankcije, a poslednje dve godine poslujemo u uslovima takozvanog spoljnjeg zida sankcija. To znaci da u jednom delu nismo konkurentni kada je izvoz u pitanju, imamo zastitne carine u Evropi, a to je 5 do 6 odsto ukupnih nasih proizvoda, u Americi 7 do 9 procenata, sto u prevodu znaci oko 25 procenata umanjenja naseg rada samo po ovom osnovu. I drzava i mi smo iznureni od sankcija. Ocekujem da pravi uslovi budu kada se vratimo u medjunarodne institucije, a to je prvi preduslov za uspeh u privredi.

IZVOZ? - Valjaonica je uvek oko 50 odsto izvozila. Prema nasim proracunima najoptimalnije bi bilo da izvozimo negde od 70 do 80 odsto. Predvidjamo da kako budemo podizali nivo proizvodnje, da cemo se ovom procentu i pribliziti. Sada mesecno izvozimo oko dva i po miliona dolara, ili okvirno hiljadu tona mesecne proizvodnje. U prosloj godini bili smo medju 26 firmi najvecih izvoznika u Jugoslaviji. Objektivno se nadamo da cemo ove godine biti cak medju deset najboljih izvoznika.

UZICKI SINDIKALCI NA PROTESTU U KRAGUJEVCU

Zoran Jeremic

U organizaciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata iz Beograda, Slobodnih sindiakta "Uzajamnost" iz Uzica i Sindikata "Zastava namenski proizvodi-oruzari" iz Kragujevca, u utorak, 23. juna, na platou ispred Skupstine opstine Kragujevac odrzan je protestni miting na kome se okupilo vise od 2.000 radnika iz cele Srbije.

Ovim je otpocela najavljena sindikalna akcija "Nikad vise sami" koja ce se nastaviti protestnim okupljanjima radnika i u Uzicu, Nisu, Kraljevu, Cacku, Valjevu, Beogradu i drugim gradovima Srbije.

- Na mitingu su krenula i dva autobusa sa uzickim radnicima iz Valjaonice bakra, Prvog partizana, Froteksa, GP "Zlatibor" kao i radnicima iz Priboja i Arilja. Mi nismo mogli da stignemo do Kragujevca na vreme, jer smo koordiniranom akcijom MUP-a Srbije u vise navrata bili zaustavljeni - reci su Predraga Rakovica, predsednika SSS "Uzajamnost". - Prvi put se to dogodilo ispred Sevojna gde su nas propustili, drugi put su u Cacku iskljucili jedan autobus, pred Mrcajevcima su iskljucili drugi autobus, ista procedura se ponovila kod Knica, tako da smo samo zahvaljujuci pomoci nasih kolega iz Cacka i Kragujevca uspeli da obezbedimo autobuse. Napomenuo bih da je sa nama bio veliki broj penzionera i zena. AKo vlast misli da ce na taj nacin spreciti da se cuje rec radnika grdno su se prevarili. Ovim postupkom ce nas naterati da budemo jos odlucniji u ostvarivanju svojih elementarnih prava, pa makar se sluzili i ozbiljnijim sredstvima, istice Rakovic.


Kultura

OSNOVANO UDRUZENJE "KERAMIKA ZLAKUSA"

Nada Selakovic

Pre dve godine u selu Zlakusa kod Uzica, u kome se jos uvek cuva i neguje stari loncarski zanat i izrada keramike na tradicionalan, vise od 300 godina star nacin, odrzana je I Medjunarodna likovna kolonija keramike "Zlakusa 96". Prosle godine je odrzana druga kolonija, a za Zlakusu se proculo po svetu. Uz podrsku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupstine opstine Uzice odrzana je, 23. juna, osnivacka skupstina Udruzenja "Keramika Zlakusa".

Udruzenje ima cilj da organizovanije realizuje projekt "Keramika Zlakusa", autora Sofije Bunardzic, akademskog slikara-keramicara. Ovaj autorski projekt u sebi objedinjuje vise aktivnosti od kojih su najznacajnij Medjunarodna kolonija umetnicke keramike i letnja skola keramike.

Predsednik Skupstine Udruzenja je Zoran Militarov, Upravnog odbora Blazo Cubrilo, a direktor Udruzenja je Sofija Bunardzic.

III Medjunarodna kolonija umetnicke keramike "Zlakusa" bice odrzana od 8. do 18. avgusta ove godine u radionici majstora-grncara Milica Nikitovica u Zlakusi. Predvidja se ucesce oko 20 domacih i stranih umetnika.

IZLOZBA VLADANA TERZICA

Prodajna izlozba slika uzickog akademskog slikara Vasilija Terzica otvorena je 23. juna u restoranu-galeriji "Jeremicak". Izlozeno je 12 slika sa razlicitim motivima, a najvise je pejzaza. Izlozba slika Vasilija Terzica bice otvorena do 14. jula.

CINEMA REX U UZICU

Uzicka Gradska galerija bila je domacin programima Cinema Rex-a iz Beograda. U utorak, 23. juna, u Galeriji je otvorena izlozba "Novi autorski strip u Srbiji", a nakon toga odrzana je revija amaterskog filma "Low-fi video turneja". Bila je to prilika da se uzickoj publici predstavi i kulturni centar Cinema Rex, kao novo zariste urbane kulture Beograda i Srbije.


Obrazovanje

PRIJEM ZA VUKOVCE

Predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic sa potpredsednicima Djordjem Mijuskovicem i Miroslavom Marticem priredio je tradicionalni prijem za svrsene osnovce i srednjoskolce - nosioce diplome "Vuk Karadzic" i najbolje sa republickih i saveznih takmicenja. Cestitali su im sve petice i diplome i pozeleli uspeh u daljem skolovanju.

JUNSKI UPISNI ROK ZA SREDNJOSKOLCE

Najvece interesovanje za upis u srednju skolu uzicki svrseni osnovci pokazali su za Medicinsku skolu, Ekonomsku, Gimnaziju i Tehnicku skolu "Radoje Maric". Uprkos cinjenici da je metalski kompleks osnova privrede uzickog kraja, za zanimanja livac, metalostrugar i metalobrusac nije bilo interesovanja. Za pomenute smerove ni jedan kandidat nije podneo prijavu.

Kao i ranijih godina najvece interesovanje bilo je za upis u Medicinsku skolu gde je na 180 slobodnih mesta prijavljeno duplo vise kandidata, ili tacno 355. Ucenici su se najvise opredeljivali za profil "medicinska sestra-tehnicar".

Planom upisa skolske 98/99. godine u Zlatiborskom okrugu predvidjen je upis 4.274 ucenika u srednje skole. Od toga na cetvorogodisnje 2.238 i na trogodisnje 2.028 ucenika. Dokumenta je predalo 268 kandidata vise nego sto je predvidjeno planom upisa.


Teleks 92

BIVSI DIREKTORI GP "ZLATIBOR" PRED OKRUZNIM SUDOM

U utorak, 23. juna, pred Vecem Okruznog suda u Uzicu, kojim je predsedavao sudija Lubisa T. Radulovic, zapoceo je trodnevni pretres protiv Slobodana Randjelovica (57), bivseg generalnog direktora GP "Zlatibor" iz Uzica, njegovog brata Miroslava Randjelovica (54), bivseg tehnickog direktora iste firme, Vidoja Jovanovica (52), direktora i Jelenka Jeremica (41), tehnickog direktora radne jedinice "Gradnja" istog preduzeca u Beogradu, zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja.

Bivsi tehnicki direktor Randjelovic je prema optuznici u novembru 1995. godine dao nalog da se u kucu direktora uzicke Poste Milovana Petrovica, na Belim Zemljama, ugradi ukupno 225,25 duznih i 47,88 kvadratnih metara mermernih ploca ukupne vrednosti (sa izvedenim radovima radnika ovog preduzeca) 28.439 dinara, a zatim da se sve to "razduzi na ime uzicke Poste".

Miroslav Randjelovic je optuzen da je sa Vidojem Jovanovicem, na nezakonit nacin, pocetkom 1993. godine kupio garsonjeru na Bezanijskoj kosi u Beogradu, cija je vrednost sa namestajem preduzeca iznosila 113.686 novih dinara. Potom su stan preveli u vlasnistvo Svetlane Randjelovic, supruge Miroslava Randjelovica.

Slobodan Randjelovic, generalni direktor, prekoracio je ovlascenja, jer je potpisao ugovore o prenosu vlasnistva nad stanovima preduzeca do kojih su uz vrlo povoljne uslove, bez odluke organa upravljanja, dosli Vidoje Jovanovic i Jelenko Jeremic.


Sport

SVETLANA PAVLOVIC PRVAK BALKANA

Dragomir Zunic

U Prnjavoru (Republika Srpska) odrzano je cetvrto otvoreno prvenstvo Balkana u kik-boksu. Jos jedan uspeh ostvarila je Svetlana Pavlovic, clan Kik-boks kluba "Uzice". Osvojila je titulu prvaka Balkana u apsolutnoj kategoriji. Na ovogodisnjem prvenstvu ucestvovalo je jedanaest ekipa uz ucesce oko 200 takmicara. Posle ovog velikog uspeha Svetlanu Pavlovic ocekuju intenzivne pripreme za prvenstvo Evrope koje ce odrzati u Leverkuzenu.

NOVE ATLETSKE NADE

Na adresu AK "Mladost-Niskogradnja" stiglo je jos jedno priznanje. Atletski savez Srbije je na osnovu postignutih rezultata atleticara izvrsio evidentiranje olimpijskih nada Srbije za 1998. godinu. Iz uzickog kluba to su Nikola Stamenic, Mirko Petrovic, Zorica Lazic i Marija Papic."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage