Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2418. jun 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
OBELEZEN DAN VOJSKE JUGOSLAVIJE
SLOBODAN GAVRILOVIC ISKLJUCEN IZ DEMOKRATSKE STRANKE
Privreda -
-
GODISNJE NA ZLATIBORU MILION NOCENJA
LIVNICA "POZEGA" DOBILA SERTIFIKAT ISO 9002
Kultura -
-
JUBILEJI PROFESORA MILANA POPOVICA
SKOLA SLIKANJA VLADANA TERZICA
Sport -
-
-
NOVI DRZAVNI REKORD OLIVERE JEVTIC
SVETLANA PAVLOVIC NA PRVENSTVU BALKANA
"SLOBODA" SA MLADIM SNAGAMA
Teleks 92 - OSUDJEN CUVAR JAVNE GARAZE
Drustvo

OBELEZEN 16. JUN - DAN VOJSKE JUGOSLAVIJE

Na svecanosti u kasarni u Krcagovu, povodom 16. juna - Dana Vojske Jugoslavije, svecanu smotru jedinica izvrsio je potpukovnik Novica Stevanovic, a vojnike, staresine i goste pozdravio je komandant Kasarne potpukovnik Slobodan Ustic. On je istakao dugu tradiciju Vojske Jugoslavije, opredeljenje za promene koje vode profesionalnoj odbrani, kao i maksimalno zalaganje da se zastiti drzavna granica, spreci sverc oruzja i zastite gradjani Srbije i SR Jugoslavije.

U ime gradjana Uzica cestitke vojnicima i staresinama uputio je predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic.

Povodom Dana VJ Komandant Uzickog korpusa general - major Rumenko Disovic priredio je prijem u Domu VJ, a delegacija Vojske Jugoslavije i SUBNOR-a polozila je venac na Partizanskom groblju na Dovarju.

SLOBODAN GAVRILOVIC ISKLJUCEN IZ DEMOKRATSKE STRANKE

U ponedeljak, na svojoj redovnoj sednici, Opstinski odbor Demokratske stranke u Uzicu doneo je odluku o iskljucenju Slobodana Gavrilovica iz stranke. Za odluku je glasalo 9 clanova Odbora, 2 je bilo protiv i 2 uzdrzana.

Portparol Nenad Simovic, obrazlazuci takvu odluku, kaze: U duzem periodu, pocev od redovne, preko vanredne skupstine, gospodin Gavrilovic izaziva podele u opstinskom odboru, blokira rad na ovom podrucju, deluje mimo organa stranke, ne koordinira aktivnosti sa organima stranke u Beogradu i slicno. Posebno nastoji da stalnim pritiscima na pojedine clanove stranke i to individualnim razgovorima, ucenama i intrigama, koje su specijalizovani metodi njegovog rada, promeni njihova stanovista i misljenja. Pokusaji destabilizacije stranke u celini su veoma indikativni u vreme kada smo ostali sami na opozicionoj sceni. Gospodin Gavrilovic kao visoki funkcioner DS je ucestvovao u radu u izradi svih zvanicnih dokumenata stranke, ali je pored toga u duzem periodu paralelno mimo organa a na stetu stranke bio jedan od glavnih inicijatora nelegitimnih i intrigantskih postupanja kojima se zeli razbiti poslednje jezgro otpora rezimu, istice Simovic.

Povodom ove odluke u Uzicu oglasio se saopstenjem i Glavni odbor Demokratske stranke u Beogradu. U saopstenju se navodi da odluka Opstinskog odbora DS u Uzicu nije pravosnazna, jer se prema disciplinskom pravilniku stranke, njome samo zapocinje proces iskljucivanja, a konacnu odluku donece Statutarna komisija, navodi se u saopstenju Glavnog odbora DS.


Privreda

GODISNJE NA ZLATIBORU MILION NOCENJA

U Zavodu "Cigota" u utorak je odrzan radni sastanak turistickih poslenika, rukovodstva opstine Cajetina i Zlatiborskog okruga sa predstavnicima republickog ministarstva turizma i Turisticke organizacije Srbije.

U radu skupa ucestvovao je i mr Slobodan Cerovic, republicki minitar turizma, koji je naglasio znacaj ocuvanja Zlatibora kao prirodne lepote i pomoc Republike u tom cilju. Turisticki radnici, uglavnom direktori hotela i odmaralista na Zlatiboru, odgovornima su skrenuli paznju na "sitnice" koje turizam znace.

Radenko Simovic, predsednik Skupstine opstine Cajetina, izneo je podatak da Zlatibor godisnje belezi preko milion nocenja i da je po tome prvi kada je rec o planinskom turizmu u zemlji. Smestajni kapacitet Zlatibora je oko 5.000 lezaja, od toga 1.200 sa cetiri zvezdice. Godisnja poseta prevazilazi cifru od 200.000 gostiju. Ta cifra je svakako veca, jer veliki broj turista nije registrovan.

Tokom ove godine planirana je izgradnja objekta sa cetiri zvezdice, investitor je JP "Zeleznice-Srbije", rekao je Simovic. U toku je izgradnja sportskih objekata vlasnistvo Dragana Kicanovica, a prosirenje kapaciteta planirali su Hotel "Jugopetrol", Hotel "Robne kuce", Odmaraliste "Planum", Hotel "Palisad", Studentska ustanova, Inex - prodajni prostor i drugi. Turistickoj organizaciji Srbije dostavljeni su predlozi pojedinih objekata - preduzeca sa Zlatibora koji su spremni da prihvate strana ulaganja, receno je na ovom sastanku na Zlatiboru.

LIVNICA "POZEGA" DOBILA SERTIFIKAT ISO 9002

Livnica "Pozega" je za proizvode od sivog i noduliranog liva dobila sertifikat JUS ISO 9002, sertifikat Medjunarodne zeleznicke unije UIC za proizvodnju kocionog umetka tipa "P-10" za evropske zeleznice i sertifikat Berlinskog instituta Nemackih zeleznica.

Direktoru Livnice Nikoli Sojicu Sertifikat JUS ISO 9002 urucio je generalni direktor Saveznog zavoda za standardizaciju Bogic Scepanovic, sertifikat Medjunarodne zeleznicke unije profesor dr Svetolik Kostadinovic, generalni direktor Zajednice jugoslovenskih zeleznica i sertifikat Berlinskog instituta Nemackih zeleznica David Vojinovic, pomocnik generalnog direktora "ZTP" Beograd.

Livnica "Pozega" obelezice kroz dva meseca 50 godina rada i 25 godina uspesne saradnje sa Jugoslovenskim zeleznicama.


Kultura

JUBILEJI PROFESORA MILANA POPOVICA

Planinarsko drustvo "Zlatibor", Podruznica ratnika Oslobodilackih ratova Srbije i Crne Gore 1912 - 1920 godine i Drustvo istoricara Zlatiborskog okruga organizuju svecanu akademiju povodom 90-og rodjendana i 50 godina planinarstva Milana Popovica, jednog od legendarnih profesora uzicke gimnazije. Svecanost ce biti odrzana u sali Skupstine opstine u cetvrtak, 25. juna.

SKOLA SLIKANJA VLADANA TERZICA

U utorak je na Uciteljskom fakultetu otvorena izlozba radova polaznika Slikarske skole Vladana Terzica.

Pored likovne skole akademskog vajara Branka Tijanica, koji vec petnaestak godina priprema srednjoskolce za prijemne ispite na umetnickim akademijama, i skole stripa akademskog slikara Vladana Savica, protekle godine u Uzicu je radila i Skola slikanja akademskog slikara Vladana Terzica. Skola je imala dvadesetak polaznika podeljenih u starosne grupe od predskolskog uzrasta, preko osnovnoskolskog i srednjoskolskog, do grupe odraslih koji se bave nekim drugim zanimanjima, a slikaju iz ljubavi i sklonosti ka likovnom izrazu.

Skola je radila po posebnom programu, prilagodjenom uzrastu polaznika, sa ciljem da ih upozna sa razlicitim slikarskim tehnikama i razvije njihov smisao za izbor i obradu motiva, dok je grupa najstarijih radila na usavrsavanju tehnika za koje su bili posebno zainteresovani. Na zavrsetku rada skole polaznici su priredili zajednicku izlozbu.


Sport

NOVI DRZAVNI REKORD OLIVERE JEVTIC

Posle izvanrednih uspeha na KUP-u sampiona Evrope i u reprezentativnopm dresu, Olivera Jevtic osvojila je i zlatnu medalju na prvenstvu Balkana. U trci na 5.000 metara postigla je i novi rekord Jugoslavije rezultatom 15:32,54. Podsetimo, na KUP-u Evrope postigla je pre dve nedelje i novi rekord ovih takmicenja sa 15:41,80. Izvranredna forma svakako raduje pred veliko takmicenje, prvenstvo Evrope u Madjarskoj.

SVETLANA PAVLOVIC NA PRVENSTVU BALKANA

Sampionka Jugoslavije u kik-boksu, Uzicanka Svetlana Pavlovic, od danas je u Banja Luci, gde pocinje prvenstvo Balkana u kik-boksu i ful kontaktu.

Prema recima trenera Zivote Pavicevica, Svetlana je u odlicnoj formi i ocekuje medalju i sa ovog takmicenja, bez obzira na izuzetno jaku konkurenciju. Ucestvovace 11 zemalja sa preko 300 takmicara.

"SLOBODA" SA MLADIM SNAGAMA

Prelazni rok je zavrsen. Vecina klubova je zavrsila posao oko angazovanja novih igraca. Za Slobodu prelazni rok jos uvek traje. Uzicani su iznenada ostali bez semodrice prvotimaca. Otisli su: Jarakovic, Popovic, Tahirovic, Brkovic, Novakovic, Maric i Koprivica. Uprava Slobode brzo je reagovala.

Vec su angazovani provereni igraci. Igor Miladinovic iz "Rudara" iz Kostolca potpisao je ugovor. Nenad Jevtic je dosao iz "Badnjevca", a Milosav Zecevic iz "Bratstva" (Republika Srpska). Kao i predhodne sezone, i ovoga puta sansu ce dobiti mladi igraci koji su ponikli u redovima Slobode.


Teleks 92

OSUDJEN CUVAR JAVNE GARAZE

Cuvaru uzicke Javne garaze Milovanu Ljubojevicu (51) iz Volujca, zaposlenom u JKP "Bioktos", izrecena je 16. juna presuda od strane Veca petorice Okruznog suda u Uzicu, kojim je predsedavao sudija Ljubisa T. Radulovic, za krivicno delo ubistva koje je izvrsio sa eventualnim umisljajem, kojom se osudjuje na tri godine zatvora.

Ljubojevic je 2. marta ove godine oko 1.30 sati zatekao Miloja Udovicica (51) iz Uzica u kradji delova sa jednog "mercedesa" parkiranog na drugom spratu Javne garaze. Udovicic je poceo da bezi, a Ljubojevic je posle jednog ispaljenog hica iz sluzbenog pistolja radi upozorenja ciljao u noge kradljivca koji je poceo da bezi. Taj drugi hitac je pogodio Udovicica u donji deo kicme i naneo mu smrtonosnu povredu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage