Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2311. jun 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Info - ERSKO COSE PREKO INTERNETA
* * * - Nove sankcije prema Srbiji - ZABRANA INVESTICIJA
Tema - PARASTOS POMIRENJA
Drustvo -
-

-
SAOPSTENJE SRPSKOG POKRETA OBNOVE UZICE
DEMOKRATSKA STRANKA OKUPLJA REFORMSKE
SNAGE
NOVA DEMOKRATIJA O KOSOVU
Privreda -

-

-
"NAMENSKA-PRVI PARTIZAN" DOBILA
SERTIFIKAT ISO 9001
"MERCEDES" OBNAVLJA KOOPERACIJU SA
PRIBOJSKIM FAP-om
SEDAM DINARA ZA KILOGRAM MALINE
Kultura - UMETNICKA KOLONIJA NA TARI
Teleks 92 - ZA UBISTVO - PO 15 GODINA ZATVORA
Sport -
-
-
-
ODBOJKASICE JUGOSLAVIJE POBEDILE SLOVENIJU
POZESKI RUKOMETASI U PRVOJ LIGI
ATLETICARKA OLIVERA JEVTIC REDJA POBEDE
TAKMICENJE MLADICARA NA DRINI




Info

ERSKO COSE PREKO INTERNETA

Otvorena je nova mail lista, namenjena Uzicanima sirom sveta, koji na ovom mestu mogu medjusobno da se druze i kontaktiraju. Mail lista se prenosi kao konferencija dv.ersko.cose na BBS-ovima u YU, tako da je omogucen kontakt i sa ljudima koji zive u uzickom kraju. Nadamo se da cemo i na ovaj nacin omoguciti nasim ljudima da ojacaju stare veze i stvaraju nove.

Moderatoru se mozete obratiti na adresu ersko.cose-mod@datavoyage.com

Ostale korisne adrese:

subscribe.ersko.cose@datavoyage.com - Prijava na listu
unsubscribe.ersko.cose@datavoyage.com - Odjava sa liste
info.ersko.cose@datavoyage.com - Info o listi

Da bi ste mogli da pisete na mail listu morate se prvo prijaviti na nju a onda poslati poruku moderatoru da vam dozvoli pisanje.


Nove sankcije prema Srbiji
ZABRANA INVESTICIJA

Radenko Mutavdzic

Ministri inostranih poslova Evropske unije doneli su u ponedeljak u Luksemburgu odluku o zabrani novih investicija u Srbiji zbog akcija jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica na Kosovu, navodi se u saopstenju sa tog sastanka.

SAD aktiviraju deo ukinutih sankcija, iako je Amerika jedina posle Dejtonskog sporazuma zadrzala veci obim sankcija prema Jugoslaviji nego evropske i druge drzave. Kosovo dobija jos ozbiljniji tretman u politici SAD i Evropske unije, jer predstavlja pretnju miru na Balkanu i sire.

"Savet je zauzeo zajednicki stav o zabrani novih investicija u Srbiji", navodi se u saopstenju ministarskog saveta EU, ali je Evropska unija spremna "da primeni i druge mere protiv Beograda ukoliko tamosnje vlasti ne obustave prekomernu upotrebu sile". Ova odluka usledila je posle velike akcije snaga bezbednosti Srbije na sirem podrucju Kosova, u cilju suzbijanja teroristickih aktivnosti kosovskih separatista organizovanih u takozvanu Oslobodilacku vojsku Kosova. Medjutim, po oceni zapadnih sila, cilj prekomerne upotrebe sile je etnicko ciscenje tog podrucja, zbog cega ce dodatnim, odlucnim pritiskom na predsednika Milosevica, medjunarodna zajednica preduprediti eskalaciju sukoba na Kosovu i njegovo sirenje izvan granica Jugoslavije.

U tom cilju su SAD najavile zaokret u politici prema Milosevicu, kome su nedavnim posredovanjem Ricarda Holbruka i ukidanjem zabrane investicija, dale podrsku i sansu da pregovorima i davanjem odgovarajuceg statusa autonomije Kosovu, resi ovaj problem.

* * *

Umesto pregovora, i jedna i druga strana su pojacale vojne aktivnosti i time obeshrabrile mirno resavanje. Jasno je da iza drzavnih mera stoji predsednik Milosevic, ali nije dovoljno jasno koliko Ibrahim Rugova kao vodja politickog krila separatistickog pokreta na Kosovu moze da utice na vojno krilo oliceno u tzv. Oslobodilackoj vojsci Kosova. Opravdano je pretpostaviti da su to dva dela iste dugorocne strategije kojoj je cilj nezavisno Kosovo.

U ovoj fazi radikalne poteze vuce vojno krilo, pokusavajuci da stvori utisak organizovanog narodnog otpora, sto bi u svetu moglo imati sasvim drugi, povoljniji tretman nego da su u pitanju teroristi. Ne treba se zavaravati, ocito da je manji deo albanskog stanovnistva, prevashodno na podrucju Drenice i Djakovice, dobro naoruzan i verovatno predvodjen siptarskim oficirima bivse JNA, poveo gerilski rat protiv Srbije. Politicko krilo se prividno distancira, istice iste separatisticke ciljeve, ali prihvata i pregovore kao meru realnosti kojom bi dosli bar do autonomije, ili jos bolje do Kosova kao trece republike u jugoslovenskoj federaciji.

Odgovor drzave nije bilo nimalo naivan. Jake policijske snage povele su akciju sirokog okvira, uz aplolutnu medijsku blokadu ovog podrucja, i sta se tamo dogadjalo moze se samo pretpostaviti. Ali sustinski, niti se otpor nezadovoljnog albanskog stanovnistva moze unistiti, niti je resenje u borbenim akcijama. Kosovski problem bio je i ostace nas dugorocni problem, a sada se radi o tome da se nadje odgovarajuce resenje koje bi omogucilo veci stepen politicke i teritorijalne autonomije albanske manjine na Kosovu.

U trazenju tog politickog resenja predsednik Milosevic se nalazi u nezavidnoj situaciji. Ozbiljno je pritisnut pretnjama Zapada, koji ovde vidi svoj strateski interes i vec razradjuje vojne mere na Kosovu, delovanjem za sada iz vazduha, a protivljenje Rusije bice sve manje ukoliko se akcije tog tipa budu politicki koordinirale na nivou Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Haski sud se proglasio nadleznim i na Kosovu zbog sumnji da su pocinjeni ratni zlocini.

Tragedija Bosne je velika opomena i svetu i Jugoslaviji. Losa politika ne sme proizvesti jos jedan rat na Balkanu.


Tema

PARASTOS POMIRENJA

Dragana Jovanovic

Ni posle pedeset godina ne mozemo da se oporavimo od pretproslog rata. Sahranjujemo nove mrtve dovrsavajuci Kosovski boj a da ni zrtve 1941-1945. nismo prebrojali. Ni one posle '45. Na kraju krajeva, ratovi na ovom komadu Balkana su otpocinjali (ili istra javali) u sukobu Srba sa Srbima jer nam je svest o slicnosti davala odlicnu podlogu za mrznju.

Bajka o dobru i zlu, najstarija ljudska tvorevina, nastala na pepelu cinjenice da ne postoji crno i belo, u drugom delu 20. veka demagoski je ustolicena u borbu oslobodilaca i izdajnika. Glava za glavu u pobednickom naletu, u osveti za godine provedene u sumi, blatu i ilegali ili drugacijoj ideji buducnosti, ili atakovanju na proslost. No, srpska je zemlja uvek imala tu nesrecu da je kao stratiste koriste ne samo mrski okupatori nego i svi domaci zakrvavljeni a naoruzani trenutni vladari placem.

U Uzicu se streljalo i do 1945. i posle. Ponajvise u Krcagovu koje je tada bilo dovoljno daleko da bi nocni pucnji uznemirili varosane. Tako su pali i oslobodioci, i izdajnici, ratni profiteri, neodlucni rodoljubi i neistomisljenici, i svi ostali. Razni vlastodrsci, njihove politicke kucne pomocnice i ulicni jurisnici natopili su srpsku zemlju srpskom krvlju. Uostalom, stice se utisak da je uvek bilo lepse i lakse ubiti Srbina druge ideologije nego kojekoga sa strane.

Parastos pomirenja

I upravo je iz MZ Krcagovo potekla najnovija prica o pomirenju medju zrtvama, kad ga vec nema medju izvrsiocima. Parastos pomirenja zakazan je za 26. jun u 11 casova u Crkvi Sv. Djordja, sa kasnijim prijemom kod predsednika opstine. Pozivnice su stampane i bice upucene porodicama zrtava, opstinskim i okruznim politickim strukturama, partijama, SUBNOR-u, kulturnim radnicima. Ko ne dobije pismenu pozivnicu usmeno je pozvan da se pojavi. Nema pomirenja

Da ce lokalni pokusaj resavanja globalnog srpskog problema ostati jos jedno usamljeno ispravljanje "krive Drine" govori i podatak da se SUBNOR vec odjavio sa liste zvanica. Po recima predsednika Udruzenja Dimitrija Nesevica "nema pomirenja oslobodilaca i izdajnika. Ceo svet je znao ko ratuje i svi su priznali Narodnooslobodilacku Vojsku. Pomirenje izmedju koga? Neka svako pravi parastose kako hoce. Mi znamo sta obelezavamo - 4. i 7. jul. Svak neka sprovodi svoje ideje a nas stav se zna - 26. necemo doci".

Hoce li doci potomci cetnickih zrtava? Malo verovatno. Oslobodiocima su cetnici izdajnici jer nisu pristali na ujedinjenje u borbi protiv okupatora (jedan ugao gledanja), kraljevoj vojsci nije se nimalo dopao komunizam. Ostaje za zaljenje, ali podela po istim ideoloskim osnovama istrajava.

Argumenti ZA

"Osnova parastosa je da se u dusi srpskog naroda rodi ideja za postovanjem svakog coveka, svake nacionalnosti na ovoj balkanskoj vetrometini. Kao covek koji je rodjen i odrastao u Krcagovu slusao sam kako se govorilo u tajnosti "tu je streljan taj i taj. Imena se nisu smela ni pominjati jer su dousnici radili. Politicki neistomisljenici gubili su glave lakse i brze nego sto bi neko napisao recenicu. U posleratnom vihoru mladi ljudi su zbog poreza odvodjeni na streljanje. Necemo pominjati ko je to radio, ali je zalosno da je Srbin likvidirao Srbina. Sve ovo radimo u cilju pomirenja i realnog shvatanja da smo Evropa i da svi tezimo prema evropskom standardu, ekonomskom prosperitetu a ne kopanju po kontejnerima. Ne mogu ni na trenutak da prihvatim da nas dele na patriote i izdajnike jer smo svi gradjani Srbije,. gde se moraju postovati znanje, rad i demokratija. Neka je laka zemlja svim streljanim i nikad se ne ponovilo vise", obrazlaze svoju inijcativu za parastos pomirenja odbornik Milovan Ristanovic.

Inicijativa je prihvacena i citav posao dignut na opstini nivo. Pozivnice je potpisao gradonacelnik Milan Nikitovic u licnom ubedjenju da u srpskom narodu ne postoje patrioti i izdajnici jer "svi smo mi srpski narod koji je u odredjenom trenutku iz razlicitih ideoloskih ubedjenja krenuo razlicitim putevima. Sve ono sto se u jednom trenutku dogodilo na nesrecu srpskog naroda treba da bude opomena za buducnost - da nijedna ideologija, vera ili bilo sta ne sme da utice da se srpski narod razidje i da dolazi do krvoprolica. Zato kao predsednik opstine pozivam sugradjane da dodju na ovaj parastos, koji ce biti ne samo parastos pomirenja nego i poziv za lepsu buducnost Uzica i Srbije".

Staresina Uzicke crkve, otac Pavle, osnovu parastosa pomirenja vidi u Svetom pismu i pravolasnoj hriscanskoj veri "zbog cega je Gospod Hrist i dosao na ovaj svet - da dodje do mira medju ljudima, da budemo braca medju sobom da bismo ujedno bili i deca bozija, jer bez bratstva i mira medju sobom ne mozemo biti bozji ljudi ni na ovom, ni na onom svetu. Sveto pismo kaze da ne moze covek da mrzi brata svoga koga vidi, a da prica da voli boga koga ne vidi. Nase bogoljublje se zasniva na covekoljublju, jer se tu prvo i pokazuje. Zato taj parastos ima i pravo ime - parastos pomirenja", kaze otac Pavle.

Staza suza i krvi

Zelimo da verujemo da u ovoj zemlji vise nece biti streljanja protivnika, da ce nestati potpaljivaci lomaca, dezurni samoproklamovani cuvari ideologija i slicni ratni i poratni tragaci za izdajnicima. Mada, rec izdajnik otaje u opticaju u dovoljnoj meri da nas uvek podseti kako ideoloski obracuni istrajavaju. U svakom slucaju, isuvise je vec izdajnika nabrojano da bi ova zemlja imala sansu za srecu. Ili se na njenu vecnu nesrecu upravo i racuna?


Drustvo

SAOPSTENJE SRPSKOG POKRETA OBNOVE UZICE

* Srpski pokret obnove Uzice, obavestava javnost da se ova Stranka zalaze za objektivno i pravovremeno informisanje gradjana o svim desavanjima u sferi javnog zivota Srbije i Jugoslavije. Istovremeno Srpski pokret obnove Uzice izrazava zabrinutost zbog odsustva duha razumevanja od strane aktuelnog rezima i mas-medija pod njegovom kontrolom, za realnost drustvenih zbivanja u Crnoj Gori.

Uporno i tvrdokorno odbijanje da se priznaju rezultati izbora u Crnoj Gori kao rezutlati izborne volje gradjana ove republike i kontinuirano nipodastavanje tih rezultata preko sredstava javnog informisanja, za demokratsku, kako domacu tako i svetsku javnost, neprihvatljiv je i nerazuman cin. U demokratskom svetu ovakav postupak politicke vlasti ne moze se tumaciti drugacije osim zelje i teznje da se istraje na ocuvanju ideoloskih formi jednog politickog sistema koji vec odavno pripada proslosti.

* Srpski pokret obnove Uzice takodje izrazava sumnju da je predlog za imenovanje rukovodstva Zlatiborskog okruga iz redova Srpske radikalne stranke, svojevrstan cinizam i podsmeh upucen gradjanima ovog okruga od strane aktuelnog rezima Srbije. Dosadasnja podrska celnim ljudima Zlatiborskog okruga kao eksponentima SPS-a, mogla se donekle razumeti jer je ova stranka na zadnjim lokalnim izborima osvojila vlast u pet od ukupno 10 opstina Zlatiborskog okruga. Medjutim, kada je SRS u pitanju zbirni padatak nakon zavrsenih lokalnih izbora govori da ova stranka ne samo da nema vecinu ni u jednoj Skupstini opstine u Okrugu vec u odredjenim opstinama nema osvojen ni jedan jedini mandat. Koga ce predlozeno rukovodsto za Zlatiborski okrug predstavljati neka o tome razmisle sami gradjani.

* U poslednje vreme, u obracanjima javnosti od strane SPS-a i JUL-a cesto se cuje teza po kojoj gradjani nisu zadovoljni vladavinom koalicije "Zajedno" u opstinama Zlatiborskog okruga, gde je ova koalicija osvojila vlast, a navodno zbog izrazito teske situacije u privredi. Pri tome se uporno precutkuje istina da su, prema postojecim zakonskim propisima, ovlascenja i materijalne mogucnosti lokalne samouprave svedene na minimum i da se novim propisima koji su vec stavljeni u proceduru skupstinskog usvajanja, ta samourpava jos drasticnije umanjuje. Za uredjivanje odnosa i uslova rada u oblastima: privrede, poljoprivrede, turizma, zdravstva, skolstva, putne mreze i javnih komunikacija, socijalne zastite i informisanja, drzavne i javne bezbednosti, nadlezna je i odgovorna iskljucivo vlada Srbije. Sva ovlascenja po pitanju regulative u ovim sferama rada izuzeta su ispod ingerencija skupstina opstina.

Da teza koja isticu SPS i JUL nije tacna, pokazuju i cifre prosecnih primanja zaposlenih u privredama opstina Zlatiborskog okruga u kojima je lokalnu vlast osvojila SPS. Opstine Cajetina, Nova Varos, Priboj i Prijepolje imaju najmanji prosek primanja zaposlenih u privredi okruga (Cajetina - 621,00 dinar, Nova Varos - 566,00 dinara, Priboj - 190,00 dinara, Prijepolje - 482,00 dinara, a prosek u uzickoj opstini, gde je na vlasti koalicija "Zajedno" iznosi - 789,00 dinara). Ako koalicija "Zajedno" ne radi dobro zbog slabog stanja u privredi, postavlja se pitanje: Zasto je ovako nepovoljno stanje u privredi cetiri navedene opstine u kojoj ima vlast SPS i ako je ta partija, prema izjavama celnika SPS i JUL, garant prosperiteta drustva. Zasto ne pokrene privredu sa mrtve tacke u opstinama gde ima vlast, istice se u saopstenju SPO Uzice.

DEMOKRATSKA STRANKA OKUPLJA REFORMSKE SNAGE

Posle katastrofalnog poraza eksponenata SPS-a i JUL-a na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i najava povezivanja reformskih snaga Crne Gore sa Demokratskom strankom i ostalim strankama demokratske opozicije, rezim Slobodana Milosevica je u panici, navodi se u saopstenju Demokratske stranke Uzice podeljenom novinarima na konferenciji u sredu.

Zbog toga je u drzavnim medijima pokrenuta kampanja koja ima za cilj da posvadja Demokratsku stranku i Demokratsku stranku socijalista. Rezim zeli da na taj nacin razbije jedinu konkurenciju i tako za neko vreme odlozi svoj silazak sa vlasti. Najbolji demanti takvih napora rezima su izjave predsednika Crne Gore Mila Djukanovica i predsednika Demokratske stranke dr Zorana Djindjica. Djukanovic je za "Glas javnosti" izjavio da "svidelo se to nekome ili ne, u ovom trenutku Demokratska partija socijalista od stranaka u Srbiji ima najbolju saradnju sa Demokratskom strankom Zorana Djindjica. Nasi politicki programi su bliski i mi saradjujemo svakodnevno po pitanjima politickog zivota Srbije i Crne Gore".

Predsednik Demokratske stranke dr Zoran Djindjic je za "Nasu borbu" izjavio: "Mi vec dugo kontaktiramo sa Milom Djukanovicem i slozili smo se da je prvi cilj pobeda DNS-a na crnogorskiam izborima, drugi korak-povezivanje opozicije u Srbiji, a treci koordinacija akcije na saveznom nivou radi ostvarivanja tog cilja".

Zajednistvo reformskih i demokratskih snaga Srbije i Crne Gore tako je jako da ga nikakva podmetanja rezima ne mogu ugroziti. To zajednistvo ce veoma brzo dovesti do poraza rezima Slobodana Milosevica u Srbiji i Jugoslaviji na isti nacin na koji je porazen njegov pulen Bulatovic u Crnoj Gori, kaze se u saopstenju Demokratske stranke Uzice.

NOVA DEMOKRATIJA O KOSOVU

Nova demokratija veruje da je izlaz iz kosovsko-metohijskog problema u cvrstom, efikasnom i sto je moguce brzem dijalogu izmedju predstavnika etnickih Albanaca i aktuelnih vlasti u Republici Srbiji. Mislimo da uspesnih pregovora nema u ovakvoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu gde je ratno stanje evidentno.

Nova demokratija ima cetiri predloga resavanja ovakve bezbednosne situacije i za uspostavljanje medjusobnog poverenja, rekao je Vojislav Andric, predsednik Izvrsnog odbora Nove Demokratije, koji je prosle sedmice u Uzicu na konferenciji za stampu govorio o aktuelnim dogadjajima u nasoj zemlji.

Nova demokratija predlaze sestomesecnu potpunu obustavu oruzanih dejstava i sukoba uopste, koja, s jedne stane, obuhvata potpuni prekid svih oruzanih aktivnosti OVK, a s druge strane, potpunu obustavu prekomerne upotrebe policijske sile, zatim formiranje mesovite srpske-albanske ekspertne grupe, po modelu 3+3 za unapredjenje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji. Treci predlog je istrazivanje i definisanje mogucnosti abolicije za kosovske Albance koji su sada u zatvoru zbog politickog delovanja, a za koje se mogu pruziti verodostojni dokazi da u svom delovanju nisu planirali ni koristili oruzanu silu. I, kao cetvrto istrazivanje i definisanje mogucnosti smanjenja nivoa naoruzanja na Kosovu i Metohiji.


Privreda

"NAMENSKA-PRVI PARTIZAN" DOBILA SERTIFIKAT ISO 9001

Zanka Eric

Urucenjem sertifikata Savezno ministarstvo odbrane potvrdilo postignute rezultate "Namenske proizvodnje-Prvi partizan" u obezbedjenju kvaliteta u projektovanju, razvoju i proizvodnji streljacke municije, artiljerijske municije sa potkalibarnim projektilom i masina za proizvodnju streljacke municije.

Ovi proizvodi su usaglaseni sa standardom Vojske Jugoslavije i standardom JUS ISO 9001, sto je od posebnog znacaja za buduce poslove i konsolidaciju Fabrike, naglaseno na svecanosti koja je odrzana u Regionalnoj privrednoj komori proslog petka kada je sertifikat urucen direktoru "Namenske" mr Borivoju Glisovicu.

Prema recima pukovnika Dusana Buncica, nacelnika Vojne kontrole kvaliteta pri Sektoru za vojno-privrednu delatnost Ministarstva odbrane, sertifikat se po prvi put dodeljuje neposrednim proizvodjacima i to u trenutku povecanih zahteva stranih kupaca sto omogucava Fabrici da bude stavljena na listu priznatih isporucilaca naoruzanja i vojne opreme u naredne tri godine.

"Namenska" je ostvarila poslovni rezultat koji ohrabruje - za prva cetiri meseca ove godine ostvaren je izvoz od 3,6 USD, dok je na domacem trzistu zaradjeno 9 miliona dinara.

"MERCEDES" OBNAVLJA KOOPERACIJU SA PRIBOJSKIM FAP-om

Nema nikakvih razloga da "Mercedes" i drugi inostrani proizvodjaci savremenih vozila ne udju smelije u kooperaciju sa jugoslovenskim firmama, rekao je ministar za saobracaj i veze Srbije Dragan Todorovic u razgovoru sa generalnim direktorom predstavnistva "Mercedes-Benca" u Beogradu Detlefom Hermanom Gencom.

Genc je upoznao Todorovica sa tokom dvogodisnjih pregovora "Mercedesa" i pribojskog FAP-a o obnovi kooperacije, koji ce do kraja meseca biti krunisani prvim konkretnim dogovorima.

Ukoliko ove dve firme postignu dogovor o rentabilnoj obnovi kooperacije, u FAP-u ce se raditi montaza motora i menjaca za najnovije tipove "Mercedesovih" kamiona, najavio je Genc.

Jugoslovenski proizvodjac teskih kamiona u Priboju FAP bio je snazan kooperantski partner "Mercedes-Dajmler-Benca" do 1991. godine, ali je ta saradnja bila prekinuta sankcijama UN prema Jugoslaviji.

SEDAM DINARA ZA KILOGRAM MALINE

Poslovna zajednica za proizvodnju, preradu i otkup voca, na sastanku koji je odrzan prosle nedelje u Merosini kod Nisa, donela je odluku o cenama otkupa jagodicastog voca. Akontna cena maline ovogodisnjeg roda je 7 dinara za kilogram, a za manje zastupljene vocne vrste u uzickom kraju dogovorene su sledece cene: jagoda 6, visnja 5 i kupina 4 dinara za kilogram.

Prema podacima strucnih sluzbi Zavoda za poljoprivredu "Moravica" Uzice u najboljem slucaju, uz idealne vremenske prilike, realno je ocekivati podbacaj ovogodisnjeg roda za 30 odsto. Podbacaju su kumovali pojava ljubicaste pegavosti, izmrzavanje izdanaka maline i kasnjenje u primeni mineralnih djubriva. Zahvaljujuci majskim kisama potencijali ovogodisnjeg roda "izvuceni" su maksimalno.

Oko 90 odsto roda maline u nasoj zemlji namenjeno je izvozu. Tokom 1996. godine na podrucju opstina Arilje, Ivanjica, Pozega i Kosjeric zabelezena je berba 22.000 tona, dok je protekle godine rod prepolovljen i iznosio je 12.500 tona.

Kultura

UMETNICKA KOLONIJA NA TARI

Ratomir Blanusa

Na Vidikovcu u Predovom krstu, na jednom od najzivopisnijih predela Nacionalnog parka "Tara", okupili su se umetnici iz svih krajeva zemlje na Prvom sazivu umetnicke kolonije "Tara 98.". Medju umetnicima su slikari, skulptori u drvetu, umetnicki fotografi koji ce 13. juna u Lovackom domu na Predovom krstu izloziti svoja dela.

Ucesnici Kolonije su: Zdravko Mandic, Milan Blanusa, Radislav Trkulja, Branimir Karanovic, Tomislav Suhecki, Milan Tucovic, Aleksandra Pavicevic, Nevenka Stojisavljevic, Dragan Jovicevic, Zoran Matic, Selma Djelizarevic, Obrad Jovanovic, Nedeljko Buric, Ljiljana Perunovic, Dusan Starcevic, Slobodan Miljkovic, Dragan Djordjevic, Jasminka Protic i Dragan Mirkovic.

Organizatori su Nacionalni park "Tara", Umetnicka kolonija "Tara" i Skupstina opstine Bajina Basta.


Teleks 92

ZA UBISTVO - PO 15 GODINA ZATVORA

Epilog ubistva koje se 21. februara ove godine dogodilo u uzickom Okruznom zatvoru, kada je zivot izgubio Bogdan Stojkov iz Cicevca, jeste kazna od po 15 godina zatvora za pocinioce Dejana Arsica-Arsu (22) iz Uzica i Bojana Djordjevica-Slagu (23) iz Cacka.

U istoj zatvorskoj celiji, Djordjevic, Arsic i Stojkov bili su u pritvoru, gde su ocekivali sudjenje ili pravosnaznost presuda za ranije izvrsena krivicna dela. Arsic i Djordjevic su danima fizicki zlostavljali Stojkova, a njihova svirepost kulminirala je 21. februara, kada su ga tukli pesnicama, nogama i plasticnom flasom punom vode, od cega je Stojkov zadobio teske telesne povrede kojima je podlegao.

Ubice su posle dogadjaja smislili pricu, po kojoj je njihov cimer umro od srcanog udara, ali je kasnijom obdukcijom utvrdjeno da je Stojkov izdahnuo od od zadobijenih udaraca.

Na sudjenju optuzeni su ipak priznali da su Stojkova tukli ali da nisu imali nameru da ga ubiju. Sudsko vece kome je predsedavao sudija Ljubisa Radulovic takvu odbranu nije uvazilo i prihvatajuci sve navode optuznice, koju je zastupao Dusan Djordjevic, zamenik okruznog javnog tuzioca u Uzicu, pociniocima ovog zlocina izreklo je zatvorske kazne od po 15 godina.


Sport

ODBOJKASICE JUGOSLAVIJE POBEDILE SLOVENIJU

Radenko Vuksanovic

Jugoslovenske reprezentativke osvojile su prve bodove u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope ekspresnom pobedom nad reprezentacijom Slovenije sa 3:0 u setovima. Susret je igran u Uzicu u Hali sportova.

U sledece tri utakmice, reprezentacija najpre gostuje u Sloveniji i Francuskoj, a zatim docekuje u Uzicu reprezentaciju Francuske 26. juna.

POZESKI RUKOMETASI U PRVOJ LIGI

Milan Pavlovic

Izvanrednim finisem u zavrsenom delu prvenstva Druge savezne rukometne lige - grupa "Jug" i sigurnim pobedama nad direktnim rivalima u borbi za vrh tabele, rukometasi Sloge iz Pozege su osvojili su titulu prvaka i izborili pravo da se od naredne sezone takmice u prvoligaskoj konkurenciji.

U poslednjoj utakmici rukometasi "Sloge" su u Trsteniku pobedili "Prvu petoletku" sa 25:19 (10:10).

Time je postignut najveci uspeh kluba od osnivanja u leto 1960. godine i Pozegi ponovo vracen epitet znacajnog rukometnog centra u nasoj zemlji.

ATLETICARKA OLIVERA JEVTIC REDJA POBEDE

Proteklog vikenda na stadionu "Partizana" u Beogradu obe jugoslovenske atletske reprezentacije izborile su plasman u Prvu ligu Evrope. U konkurenciji seniorki, najuspesnija je bila Olivera Jevtic iz uzicke "Mladosti Niskogradnje" koja je osvojila prva mesta najpre na 5.000, a zatim i na 3.000 metara.

TAKMICENJE MLADICARA NA DRINI

Proteklog vikenda na Drini je odrzano takmicenje u lovu mladice na kome je ucestvovalo 116 ribolovaca. Najvestiji mladicar bio je Radovan Marinko iz Batajnice sa ulovom teskim 17 kg. koji je "drinskog lososa" upecao u selu Ovcinja kod Rogacice.

Banjalucanin Simo Marinkovic izvukao je iz Drine mladicu od 15,6 kg a Vitomir Radojevic iz Beograda od 14 kg.

Takmicarska staza bila je duga oko 60 km od Perucca do usca recice Ljubovidje u Drinu kod Ljubovije. Organizator ovogodisnje, pete po redu, sportsko-turisticke manifestacije pod nazivom "Svetsko takmicenje u lovu mladice na Drini" je Udruzenje sportskih ribolovaca "Mladica" iz Bajine Baste.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage