Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 224. jun 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-

-
IZBORI U CRNOJ GORI
SPO O PREPREKAMA PREPORODU SRBIJE
KONFERENCIJA ZA STAMPU DEMOKRATSKE
STRANKE UZICE
PARASTOS POMIRENJA
Privreda -
-

-
BUGARSKA PRIVREDNA DELEGACIJA U UZICU
DVE DECENIJE BAJINOBASTANSKE
"ELEKTROIZGRADNJE"
PREGRST ZLATNIH MEDALJA ZA "UZICANKU"
Zdravstvo - PARTICIPACIJA POVECANA DEVET PUTA
Kultura -
-
-
-
DVE NAGRADE GLUMCU SERGEJU TRIFUNOVICU
USPEH UZICKIH SLIKARA U CESKOJ
IZLOZBA FOTOGRAFIJA MILANA ALEKSICA
DIREKTOR KULTURNOG CENTRA IZ KANBERE U JUGOSLAVIJI
Sport -
-
-
REKORD OLIVERE JEVTIC
"SLOBODA" OSTAJE U DRUGOJ LIGI
U SLOBODI FORMIRAN NOVI STRUCNI TIM




Drustvo

IZBORI U CRNOJ GORI

Radenko Mutavdzic

Koalicija "Da zivimo bolje-Milo Djukanovic" osvojila je 49,5 odsto glasova na parlamentarnim izborima koji su u nedelju odrzani u Crnoj Gori.

- Ovo je nasa pretposlednja pobeda, a poslednja ce biti kada pobedi demokratija u Jugoslaviji, rekao je crnogorski predsednik Milo Djukanovic u prvoj izjavi posto je bilo jasno da je njegova koalicija (Demokratska partija socijalista, Narodna stranka i Socijaldemokratska partija) pobedila.

- Mi cemo se pokazati kao odgovorna vlast i ovoga puta i veoma predano zajedno raditi sa svima vama, vec od sutra, na daljem razvoju demokratije, na daljem ekonomskom prosperitetu Crne Gore, na povezivanju Crne Gore i SR Jugoslavije sa svetom. Siguran sam da smo ovom pobedom konacno zavrsili politicku krizu u Crnoj Gori, u koju smo, sasvim bezrazlozno, dospeli u poslednjih godinu dana. Stvorili smo uslove da Crna Gora nastavi da zivi kao stabilna, demokratska i ekonomski razvijena zajednica, rekao je tom prilikom predsednik Djukanovic.

Socijalisticka narodna partija Crne Gore dobila je poverenje 36,07 odsto birackog tela i 29 mesta u parlamentu. U saopstenju izdatom posle izbora SNP ocenjuje "da su glasacki listici posteno prebrojani i u vezi sa tim postovace izbornu volju gradjana". Medjutim, SNP je ponovila ocene "da izbori nisu odrzani u slobodnim i demokratskim uslovima zbog pritiska tajne policije i medijske torture protiv SNP".

Liberalni savez Crne Gore je osvojio 6,2 odsto glasova i imace 5 poslanika u parlamentu, ali je predsednik stranke Slavko Perovic, nezadovoljan ostvarenim rezultatom, podneo ostavku. Ostale stranke ili savezi, njih 14, osvojile su manje glasova od izbornog cenzusa i nece imati svoje predstavnike u parlamentu, osim 2 mesta za stranke propisane zakonom.

Koalicija "Da zivimo bolje" imace vecinu, 42 poslanika, u crnogorskom parlamentu u kome je 78 mesta. To joj omogucava da formira Vladu, ali i da znacajno utice na rad saveznih institucija, posebno u Vecu republika. Ova pobeda ojacava poziciju MIla Djukanovica u otvorenom sukobu sa Slobodanom Milosevicem i Momirom Bulatovicem, tako da crnogorski izbori imaju ovoga puta i vazan uticaj na politicku klimu u celoj Jugoslaviji.

SPO O PREPREKAMA PREPORODU SRBIJE

* Srpski pokret obnove Uzice u svom saopstenju pozdravlja izbornu volju gradjana Crne Gore i pobedu koalicije "Da zivimo bolje". Nadamo se da ce, u skladu sa izrazenom voljom naroda, Crna Gora zauzeti svoje ravnopravno mesto u federaciji i zajedno sa demokratskim snagama Srbije krenuti u odlucne demokratske reforme, odbranu Kosova i svestrano ukljucenje SR Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu.

Istovremeno izrazavamo nadu da ce politicki protivnici u Crnoj Gori ispoljiti maksimalni duh tolerancije i pomirenja kao i da ce istim smerom krenuti i odnosi izmedju zvanicnog Beograda i Cetinja.

* Srpski pokret obnove Uzice, osudjuje hapsenje i batinanje studenata i profesora, samo zato sto su digli glas protiv uvodjenja prinudne uprave nad Univerzitetom. Takodje SPO smatra da su neprimerena ponasanja poslanika JUL-a i SRS u Narodnoj skupstini tezak udarac demokratiji u Srbiji i da takva ponasanja istovremeno podsticu stvaranje nove duboke krize sa opasnim posledicama.

Iz usaglasenih postupaka vladajuce koalicije, a narocito JUL-a i SRS, jasno se vidi da su i batinanja i hapsenja, kao i skandalozni Zakon, otvoreni revansizam i osveta za tromesecne protestne setnje gradjana zbog izborne kradje.

* Stranka Srpskog pokreta obnove se zalaze da se kosovski problem pocne resavati na brzi nacin. Vreme koje je izgubljeno na mnogobrojne jednostrane sastanke bez prisustva Albanaca, na isprazna saopstenja i povlacenje neproduktivnih politikantskih poteza, samo je posluzilo jednostranoj propagandi koja nije dala nikakve rezultate.

Politicka i ekonomska stabilizacija Kosova pa i cele Srbije je nemoguca bez temeljnih reformi ekonomskog i politickog sistema i bez hitnog ukljucenja nase drzave u medjunarodne organizacije i forume. Svaka politika utemeljena na ovim principima imace podrsku stranke Srpskog pokreta obnove.

* Oni koji vode politiku izolacije od strane evropske Unije i SAD i to u situaciji kada ekonomski propadaju i drzava i narod, pokusavajuci pri tome da na vestacki nacin dizu tenzije kako bi odvukli paznju javnosti od pravih problema, najveca su prepreka oporavku i preporodu Srbije, kaze se u saopstenju Srpskog pokreta obnove Uzice.

KONFERENCIJA ZA STAMPU DEMOKRATSKE STRANKE UZICE

Nada Tosic

- Zadovoljni smo izbornom pobedom Mila Djukanovica, pobedom Koalicije "Da zivimo bolje" u Crnoj Gori, i to iz vise razloga. Jedan od prvih je sto se nadamo da ovo nije samo pobeda na izborima, vec na neki nacin i zacetak demokratizacije i Srbije, rekao je Miroslav Martic, clan Opstinskog odbora Demokratske stranke, dodajuci da je Demokratska stranka najvise i podrzavala Mila Djukanovica u njegovim nastojanjima za demokratske promene.

- Slobodan Milosevic, zajedno sa Socijalistickom partijom i koalicionim partnerima, bice primoran da prizna ove rezultate ili ce biti grobar ove Jugoslavije i isterati Crnu Goru iz Jugoslavije. Analizirajuci ukupna politicka desavanja u poslednjih nekoliko godina, moze se zakljuciti da uvek kada su nastajali politicki problemi i kada je te politicke probleme trebalo resavati jednim demokratskim metodama, tada je Milosevic uvek izlazio sa kvalifikacijom da neko drugi razbija zemlju i uvek je sebe stavljao u poziciju onoga koji brani Jugoslaviju. Rezultat svega toga je bio da je Jugoslavija bivala sve manja, a bojim se da ukoliko ne bude razumevanja za pobedu u Crnoj Gori, da ce Srbija ostati sama u Jugoslaviji, rekao je Martic.

PARASTOS POMIRENJA

Dragana Jovanovic

Na poslednjoj sednici Skupstine opstine Uzice, odbornik Milovan Ristanovic iz MZ Krcagovo pokrenuo je pitanje odrzavanja parastosa pomirenja zrtvama streljanja od okupatorske i patriotske ruke. SO Uzice prihvatila je ovaj predlog.

Na vise mesta u Krcagovu (Kapetanovina, Vrela, Dovarje) streljali su i neprijatelji i patrioti, pali su i partizani, cetnici, i obicni gradjani koje je neko proglasio politickim neistomisljenicima.

Parastos je zakazan je za 26. jun 1998. godine u 11 casova u Sabornoj crkvi Sv. Djordja u Uzicu. Sluzice svestenici Uzicke crkve, a posle parastosa u velikoj sali SO Uzice gradonacelnik ce prirediti prijem.

Oko 200 zvanicnih poziva bice upuceno porodicama streljanih, SUBNOR-u, odbornicima SO Uzice, politickim strankama na teritoriji Uzica, mesnim zajednicama, predsednicima opstina Zlatiborskog okruga i nekolicini poznatih knjizevnih imena uzickog kraja.

Poziv se odnosi na sve porodice koje su u periodu 1941-1955. na bilo kom stratistu opstine Uzice izgubile svoje drage jer ih je, bilo ko - smatrao neprijateljem i neistomisljenikom.


Privreda

BUGARSKA PRIVREDNA DELEGACIJA U UZICU

Vesna Zecic

Bugarska privredna delegacija iz oblasti Burgasa boravila je u Uzicu. U delegaciji su bili predsednik i generalni sekretar Trgovinsko-industrijske komore Burgasa, predstavnici Slobodne zone i bugarskih preduzeca. U cilju zajednicke saradnje zainteresovani privrednici susreli su se sa bugarskim predstavnicima u Regionalnoj privrednoj komori Uzice.

Predsednik uzicke Komore Andrija Pavlovic je istakao da ovaj susret treba da bude podsticaj prosirenju i unapredjivanju privredne saradnje ova dva regiona, a medjusobno upoznavanje je prvi preduslov. S obzirom na strukturu privreda i susedstvo, nivo i obim privredne saradnje nije na zadovoljavajucem nivou.

Predsednik Trgovinsko-industrijske komore Burgasa Canko Ivanov predstavio je Burgas koji je regionalni centar sa oko 300.000 stanovnika, nalazi se na obali Crnog mora i najveca je luka u Bugarskoj. Ima razvijenu metalurgiju, masinogradnju, drvopreradjivacku, tekstilnu industriju.

DVE DECENIJE BAJINOBASTANSKE "ELEKTROIZGRADNJE"

Ratomir Blanusa

"Elektroizgradnja" iz Bajine Baste je moderno preduzece sa raznovrsnim proizvodnim programom uglavnom namenjenim za potrebe elektroprivrede.

Bavi se priozvodnjom i projektovanjem opreme za dalekovode, niskonaponske mreze, instalacija kao i kompletnih elektropostrojenja i izgradnjom dalekovoda i niskonaponskih mreza sa pripadajucim transformatorskim stanicama, intalacija jake i slabe struje agregatskih postrojenja i drugih objekata u okviru svoje delatnosti. Ovim je zaokruzen inzenjering-sistem poslovanja po principu "Kljuc u ruke".

"Elektroizgradnja" je osnovana pre 20 godina i izrasla je iz sistema Preduzeca "24. septembar" Uzice, baveci se do tada poslovima montaze elektro-mreze. Sopstvenim snagama mala zanatska radionica prerasla je u modernu fabriku. "Elektroizgradnja" zaposljava oko 250 radnika dobro obucenih i za najkomplikovanije radove.

Prema recima direktora Slobodana Veizovica "Elektroizgradnja" je na dobrom putu uspesnog povratka na stara trzista. Posle nastupa na Medjunarodnom sajmu gradjevinarstva u Tuzli (BiH), gde je bajinobastanska firma prezentirala svoj proizvodni program, dobijeni su prvi poslovi na teritoriji Muslimansko-hrvatske federacije.

PREGRST ZLATNIH MEDALJA ZA "UZICANKU"

Slobodan Muric

Samostalna radnja "Uzicanka" na prolecnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu osvojila je 9 zlatnih i cetiri srebrne medalje za svoje proizvode od testa.

Kako to kod nas biva, samo mali broj ljudi, uglavnom iz oblasti koja je vezana za poslovanje sa ovom firmom, znao je za Samostalnu radnju "Uzicanka" kao solidnu poslovnu firmu iz oblasti male privrede. Vest o medaljama iznenadila je sve, ali ne i vlasnika firme Ljiljanu Topalovic i njenog muza Dragoslava. Znali su da su u samom vrhu proizvodnje testenina na ovim prostorima, a na Sajmu medju 445 uzoraka iz 47 preduzeca, od cega su 23 privatna, nadali su se priznanjima.

Stroga ocenjivacka komisija sastavljena od vrhunskih strucnjaka za ovu oblast sve je to sagledala i proizvodnoj lepezi "Uzicanke" od 13 proizvoda supa i makarona dodelila 9 zlatnih i cetiri srebrne medalje.


Zdravstvo

PARTICIPACIJA POVECANA DEVET PUTA

Milica Turudic

Odlukom Ministarstva za zdravlje Srbije, povecana je participacija za zdravstvene usluge. Najpre najavljivana i od zdravstvenih radnika opravdana kao nuzna upravo zbog samo jednog dinara koliko je do sada iznosila, stigla je sada devet puta veca.

Dr Mihailo Popovic, direktor Zdravstvenog centra Uzice kaze:

- Participacija je do sada bila vrlo skromna tako da je prihod od nje u 1996. godini iznosio 1,5 miliona dinara a u prosloj godini 900 hiljada dinara. Dosadasnja participacija uvedena je 1993. godine i od tada nije menjana. Ovoga puta ona je samo valorizovana prema rastu cena na malo na koje imamo pravo. A i zbog sve teze materijalne situacije u zdravstvu ovaj potez je bio nuzan, rekao je direktor Popovic.

Lekarski pregled sada kosta 9 dinara, laboratorijska analiza 9 dinara, preko pet analiza 13 dinara, rentgenski pregled 9 dinara, bolnicko lecenje i rehabilitacija do 14 dana 9 dinara, preko 14 dana 4 dinara dnevno, jednodnevni tretman u fizikalnoj terapiji 9 dinara, skener 26 dinara itd.


Kultura

DVE NAGRADE GLUMCU SERGEJU TRIFUNOVICU

Nada Selakovic

Sergej Trifunovic, glumac koji je odrastao u Uzicu i prve glumacke korake napravio na sceni ovdasnjeg pozorista, dobio je, na upravo zavrsenom "Sterijinom pozorju" dve najznacajnije pozorisne glumacke nagrade koje se dodeljuju u nasoj zemlji.

Za ulogu u "Porodicnim pricama" Biljane Srbljanovic, u reziji Jagosa Markovica, Sergej je dobio Nagradu za glumacku bravuru "Zoran Radmilovic" i Sterijinu nagradu za glumu.

USPEH UZICKIH SLIKARA U CESKOJ

Zahvaljujuci pesniku i ambasadoru Djoku Stojicicu, koji izuzetno uspesno zastupa nasu kulturu u Ceskoj Republici, uzicki slikari Dragic Petrovic-Medos i Vojislav Veljasevic izlagali su, od 19. do 25. maja, po dvadesetak svojih radova u Kulturnom centru jugoslovenske ambasade u Pragu.

Teme Medosevih slika bile su motivi sa Zlatibora i iz uzickog kraja i mrtve prirode, a Veljasevic se ceskoj likovnoj publici predstavio meditativno-lirskim pejzazima i mrtvim prirodama lirsko-metafizicke lepote.

Pred brojnim kulturnim radnicima Ceske i nasim ljudima koji zive u ovoj zemlji izlozbu je otvorio dr Miroslav Klivar, predsednik Masarikove akademije umetnosti.

Za kvalitet izlozenih radova Vojislav Veljasevic je dobio prestiznu nagradu "Rudolf II" Masarikove akademije umetnosti. Ova nagrada je ustanovljena pre tri godine, a do sada su je dobili Djina Lolobridjida za umetnicku fotografiju, Milos Forman i Stiven Spilberg za film. Dragic Petrovic - Medos je dobio nagradu za umetnost novoosnovane Cesko-jugoslovenske kulturne alijanse.

IZLOZBA FOTOGRAFIJA MILANA ALEKSICA

Izlozba fotografija Milana Aleksica otvorena je 2. juna u uzickoj Gradskoj galeriji.

Aleksic je zavrsio Masinski fakultet i istoriju umetnosti u Beogradu, a poslediplomske studije fotografije na Korneli Univerzitetu u SAD. Imao je vise samostlanih izlozbi u Srbiji, Makedoniji, Americi i Kanadi, a uzickoj likovnoj publici predstavio se izborom iz svog dvadesetogodisnjeg opusa.

DIREKTOR KULTURNOG CENTRA IZ KANBERE U JUGOSLAVIJI

Gospodin Stevan Radovanov, direktor Kulturno-informativnog centra Srbije u Kanberi (Australija), boravi u Jugoslaviji, u poseti medijskim kucama u Srbiji i Crnoj Gori. Cilj posete je razvijanje saradnje sa medijima u regionalnim centrima radi razmene informacija i boljeg informisanja nasih ljudi koji zive u Australiji.

Gospodin Radovanov, posetio je i redakciju "Uzica na Internetu", jer je Uzice jedna od devet znacajnijih oblasti koje je imao u planu da obidje. U toku srdacnog razgovora, gospodin Radovanov je izrazio mislenje da informisanje ima izuzetno vaznu ulogu u povezivanju nasih ljudi u inostranstvu sa maticom. Samo u Australiji, po procenama, zivi oko 150.000 nasih ljudi, koji su veoma zainteresovani za informacije o zivotu i situaciji u Jugoslaviji.

Kulturno-informativni centar u Kanberi radi u okviru Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava", osnovanog 1987. godine. Centar je 1989. godine otvorio akademik Matija Beckovic. Pored ostalih aktivnosti Centar priprema i emituje program "Srpski radio Kanbera". Internet adresa Centra je cics@dynamite.com.au.


Sport

REKORD OLIVERE JEVTIC

Radenko Vuksanovic

Najbolja jugoslovenska atleticarka Olivera Jevtic ucestvovala je na KUP-u sampiona Evrope kao pojacanje beogradskog Partizana. U trci na 5.000 metara pobedila je sa novim rekordom 15:41,80.

Sledeca takmicenja koja ocekuju Oliveru su KUP Evrope u Beogradu (subota i nedelja), a zatim i Balkanski sampionat u Nisu 13. i 14. juna, gde ce nastupiti na 3.000 i 5.000 metara.

"SLOBODA" OSTAJE U DRUGOJ LIGI

Dragomir Zunic

Pobedom protiv ekipe Ibra u proslom kolu, Sloboda je prebrinula sve brige oko opstanka u ligi. Zato je susret u poslednjem kolu sa ekipom Mladosti iz Podgorice odigran sa "pola gasa". Uzicani su igrali onoliko koliko im je i trebalo. Da bi se sto dostojnije oprostili od svojih navijaca, trebala im je pobeda. To su i ostvarili, a rezultat je bio 2:0.

Sloboda je sacuvala drugoligaski status, a takmicenje je zavrsila na 5. mestu tabele.

Poslednju utakmicu u ovoj sezoni "Sloboda" je igrala u sastavu: R. Ilic, DJ. Ilic, Vasic, Ristanovic (Brkovic), Popovic, Djukic, Jovanovic, Jarakovic (Cancarevic), Tahirovic, Matijasevic, Pantelic (Bogdanovic).

U SLOBODI FORMIRAN NOVI STRUCNI TIM

Upravni odbor FK "Sloboda" doneo je odluku da Ratko Jokic i dalje ostane sef strucnog staba. Za pomocnika je postavljen Slavoljub Dimitrijevic, dok ce Zoran Novakovic raditi sa golmanima. Za sportskog direktora postavljen je Milutin Tokmakovic.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage