Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2128. maj 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-

-
-
PROTESTI PROTIV NOVOG ZAKONA O UNIVERZITETU
SRPSKI POKRET OBNOVE O AKTUELNIM
DOGADJAJIMA U SRBIJI
PEDESET GODINA DECJEG VRTICA U UZICU
ZVONCE U KAFICIMA?
Zdravstvo -
-
PRETI LI NESTASICA LEKOVA?
UZBUNA ZBOG PASTETE
Kultura -
-
-
-
SEST NAGRADA UZICKOM POZORISTU
PRIZNANJA GLUMCU SLOBODANU LJUBICICU
REPUBLICKA SMOTRA RECITATORA U UZICU
POKLONIO BIBLIOTECI 1200 VREDNIH KNJIGA
Ekologija - EKO-KONFERENCIJA U BUDVI
Sport -

-
-
-
KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO ODBOJKASKO
PRVENSTVO
PRIJEM U SKUPSTINI OPSTINE ZA ODBOJKASICE
DANICA - ZLATNA
VAZNA POBEDA "SLOBODE"
Drustvo

POLITICKA SUSTINA NOVOG ZAKONA O UNIVERZITETU

Radenko Mutavdzic

Skupstina Srbije u utorak je usvojila Zakon o univerzitetu koji je podelio akademsku ali i siru javnost. I predlagaci i kriticari novog zakona isticu njegov osnovni cilj - izbacivanje politike sa Univerziteta. Medjutim, na nacin kako je to uradjeno u Zakonu, politika ce od Univerziteta napraviti "ratnicko polje" izmedju pristalica vladajuceg rezima i opozicionih profesora i studenata. "Podobni i nepodobni" opet ce biti linija razgranicenja.

Kadrovska resenja na Univerzitetu, izbor rektora i dekana fakulteta, a time i uticaj na sticanje akademskih zvanja, glavni je uzrok spora oko novog Zakona o univerzitetu. Sada ce drzava, tacnije vladajuci rezim, sa pravima osnivaca i finansijera, imati direktan uticaj na kadrovsku politiku, cime se zeli suzbiti svaki politicki uticaj suprotan opredeljenjima onih koji su na vlasti.

Pored Socijalisticke partije Srbije, za novi Zakon su i Srpska radikalna stranka i Jugoslovenska levica. Srpski pokret obnove je protiv, kao i Nova demokratija, ali njihovo zalaganje za izostavljanje Zakona iz skupstinske procedure nije prihvaceno.

Protiv novog Zakona su i opozicione politicke stranke u Srbiji koje osudjuju gusenje sloboda i autonomije Univerziteta.

SRPSKI POKRET OBNOVE O AKTUELNIM PROBLEMIMA U SRBIJI

Stranka Srpskog pokreta obnove Uzice smatra da je usvajanje Zakona o Univerzitetu i sva galama dignuta u javnosti povodom toga, bezanje od primarnih drustvenih problema koji po svojoj tezini zasluzuju hitno resavanje. Celnici JUL-a, SPS-a i SRS-a u vreme predizborne kampanje zaklinjali su se da ce povesti rat protiv kriminala, korupcije, nezaposlenosti, siromastva, opste nesigurnosti itd. Kako vreme pokazuje, ovim ekstremno levim i ekstremno desnim snagama, ciljevi su drugaciji. Prvo je pojacan vec povedeni propagandni i ekonomski rat sa Crnom Gorom (na isti ili slican nacin su zapoceti konflikti sa Slovenijom i Hrvatskom pre zvanicnog raspada SFRJ), zatim je izvrsena selekcija sredstava informisanja na podobne i nepodobne (nepodobnima nije odobrena talasna frekfencija za rad) a na kraju donet je i Zakon o univerzitetu.

S druge strane, kod resavanja takozvanog kosovskog problema ne nazire se nikakav pozitivan rasplet niti se sta cini kako bi se teska ekonomska kriza koja je uzrok svih problema u Srbiji pocela resavati, kaze se, pored ostalog, u saopstenju uzickog SPO.

PEDESET GODINA DECJEG VRTICA UZICE

Aco Rankovic

Centralna svecanost posvecena pedesetom rodjendanu Decjeg vrtica Uzice, odrzana je proslog cetvrtka u sali Narodnog pozorista. Jubilej je obelezen i nizom prigodnih manifestacija. Izlozeni su crtezi i fotografije o razvoju Vrtica, a dodeljene su i jubilarne nagrade zaposlenima.

U pozdravnoj reci, direktor Petar Ristovic je podsetio da je Decji vrtic osnovan 1948. godine, a osnivac je bilo preduzece "Prvi partizan". Obdaniste, kako se tada zvalo, bilo je smesteno u kuci Velja Popovica, preko puta Muzeja, a 1963. godine postaje samostalna ustanova. Iste godine otvoren je prvi objekat, namenski izgradjen za ovu delatnost. Od tada do danas izgradjeno je sest objekata.

Cestitajuci jubilej klincima i klincezama predsednik uzicke opstine Milan Nikitovic je pozeleo da ovakvih mesta u kojima se okupljaju najmladji bude vise u danima koji dolaze.

ZVONCE U KAFICIMA?

Zanka Eric

Inicijativni odbor u sastavu Velibor Ivanovic, pravnik, profesori Blazo Cubrilo i Ziko Risticevic, Nada Novakovic, advokat i Aleksandar Gluscevic, lekar, podnece Skupstini opstine Uzice predlog odluke kojom bi se definisalo radno vreme ugostiteljskih objekata u gradu, odnosno ogranicio njihov rad do 23 casa. Slicna opstinska odluka vec postoji, doneta je 1991. godine. Zbog neazurnosti inspekcijskih sluzbi i organa MUP-a, zaduzenih za njeno sprovodjenjee ostala je mrtvo slovo na papiru.

U medjuvremenu, prema podacima tuzilastva povecan je maloletnicki kriminalitet, a kafici su postali mesta u kojima se desavaju brojni incidenti, nezgode, cak i ubistva. Na osnovu krivinog zakona, clan 132, maloletnim licima, ispod 16 godina, zabranjeno je sluzenje alkoholnih pica. U poslednjih 20 godina, podatak iz uzickog tuzilastva, protiv lica koja to cine niko nije podneo krivicnu prijavu.


Zdravstvo

PRETI LI NESTASICA LEKOVA

Milica Turudic

U uzickim drzavnim apotekama sve je primetnija nestasica lekova. Redovi su sve duzi, a odgovori apotekara - nema, sve cesci.

- Tacno je da je lekova sve manje, mada moram da istaknem da stanje kod nas nije toliko alarmantno koliko je u drugim sredinama u Srbiji, zahvaljujuci nasim zalihama, istice Katarina Nikolic, direktor Apotekarske ustanove Uzice. - Vec se provlaci ideja o mogucnosti povecanja participacije. Kako istice dr Slobodan Vermezovic, direktor Fonda Zdravstvenog osiguranja, svakako da bi to imalo visestruku korist i ne bi u vecem vidu ugrozilo bolesnike. A svaki dinar vise od participacije doneo bi vise sredstava koja bi se usmerila upravo za lekove.

UZBUNA ZBOG PASTETE

Nada Tosic

Izvesna kolicina neispravne pastete "Mitrosa" iz Sremske Mitrovice pronadjena je i u uzickom kraju. Rec je o prodajnim objektima na Zlatiboru i Bajinoj Basti.

U nekim sredinama Srbije zabelezeno je vise slucajeva sa tegobama i to posle koriscenja "Mitrosove" pastete. Po upozorenju inspekcije Ministarstva zdravlja Srbije, da se radi o proizvodu koji je neupotrebljiv za ljudsku ishranu, mozda cak i otrovan, sanitarci i trgovci su brzo reagovali, proizvod je povucen iz prodaje, a da otrovanih nije bilo imamo i potvrdu sa Infektivnog odeljenja u Uzicu.

Prema zvanicnoj izjavi dr Snezane Tadic, nacelnika sanitarne inspekcije Zlatiborskog okruga, prosle nedelje nadjena je neispravna zivotna namirnica u prometu, pasteta u crevu, proizvodjaca "Mitrosa" iz Sremske Mitrovice, i to 25 kilograma, gde smo najveci deo unistili na licu mesta. Od preostalih 7,5 kilograma uzeli smo uzorke, a rezultate analize ocekujemo za nekoliko dana i tada ce biti doneta konacna odluka da li ce biti dozvoljena dalja prodaja.


Kultura

SEST NAGRADA UZICKOM POZORISTU

Nada Selakovic

Na pozorisnim susretima "Joakim Vujic" u Nisu uzicko pozoriste je osvojilo sest nagrada. Predstava "Kako zasmejati gospodara" najbolja je po oceni Okruglog stola, ziri grada domacina nagradio je Vidu Ognjenovic za najbolji dramski tekst, reditelja Kokana Mladenovica za najbolju reziju a Slobodana Ljubicica proglasio najboljim glumcem na Susretima. Zvanicni ziri dodelio je jos dva priznanja, Slobodanu Ljubicicu za najbolju musku ulogu i za negovanje scenskog govora.

PRIZNANJA GLUMCU SLOBODANU LJUBICICU

Apsolutni slavodobitnik ovogodisnjih Susreta "Joakim Vujic" je glumac uzickog Narodnog pozorista Slobodan Ljubicic. On je jedini glumac koji je za 34 godine, koliko traju ovi Susreti, dva puta za redom dobio nagradu "Sima Krstovic" za najbolju musku ulogu - prosle godine za Zganarela i ove godine za Joakim Vujica u predstavi "Kako zasmejati gospodara". Pored toga on je na ovogodisnjem festivalu dobio i nagradu za negovanje scenskog jezika i nagradu zirija grada domacina za najbolju glumu, tako da je dobio tri glavne glumacke nagrade, sto se na ovom festivalu dogodilo jos samo jednom i to dosta davno. Ovo su zvezdani trenuci glumacke karijere Slobodana Ljubicica.

REPUBLICKA SMOTRA RECITATORA

U Uzicu je odrzana 30. Republicka smotra recitatora Srbije pod nazivom "Pesnice naroda mog".

Od cak 108 recitatora u predtakmicenju odredjeno je 19 finalista, sest u kategoriji mladjeg uzrasta, pet u srednjoj i osam recitatora starijeg uzrasta.

U konkurenciji najmladjeg usrasta ziri nije imao problema da odluci: trece mesto pripalo je Vanji Vucinic iz Vrbasa, drugo Urosu Jovicicu iz Lazarevca i prvo - Lejli Enetah iz Valjeva.

Najslabija grupa bio je srednji uzrast, ali je i ovde ziri imao lak zadatak - samo je trebalo odvojiti recitovanje od glumatanja. Trece mesto osvojio je Milos Radojevic iz Velike Plane, drugo Ognjen Brkljac i prvo - Jovana Petkovic iz Backe Palanke.

Stariji uzrast bio je mahom ujednacenog kvaliteta. Po oceni zirija najbolja je Ana Tomovic iz Beograda, dok je ziri publike proglasio Ivana Gordica za najboljeg. Trece mesto osvojila je Jovana Puric iz Batajnice.

U okviru Smotre u Narodnoj biblioteci otvorena je izlozba pod nazivom "Vek Desanke Maksimovic", koja obuhvata dokumente, fotografije i izdanja povodom stogodisnjice rodjenja najvece srpske pesnikinje. Organizatori Smotre bili su Savez amatera Srbije i KPZ Uzice, pokrovitelji ministarstva kulture i prosvete i Skupstina opstine Uzice uz brojne sponzore.

POKLONIO BIBLIOTECI 1200 VREDNIH KNJIGA

Narodna biblioteka iz Bajine Baste nedavno je dobila vredan poklon u knjigama, a darodavac je nas zemljak, novinar, publicista i knjizevni biograf Radovan Popovic.

- Radi se o 1131 monografskoj publikaciji i 78 primeraka serijskih publikacija, koje su za sada samo popisane ali ne i obradjene dok se ne donese odluka da li ce ovaj poklon biti legat-biblioteka koja podleze posebnoj proceduri u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. U donosenju ove odluke Biblioteka ce se rukovoditi prema zelji darodavca - kaze Radmila Bezarevic, direktor Narodne biblioteke u Bajinoj Basti.


Ekologija

EKO-KONFERENCIJA U BUDVI

Dragica Cvijovic

Na Medjunarodnoj konferenciji "Otpadne vode, otpad i opasan otpad" od 20-22. maja u Budvi ucestvovao je i Ekoloski fond iz Uzica sa projektom sanacije i revitalizacije deponije "Sarica osoje".

Posterska postavka koju je uradila Gordana Perovic, vezana za prakticno poredjenje deponija u Uzicu i Kucevu, nagradjena je na ovoj medjunarodnoj konferenciji.

Plan sanacije deponije usmeren je pre svega ka faznoj konsolidaciji stanja na terenu u onoj meri u kojoj je tehnicki opravdano i izvodljivo uspostaviti maksimalno moguce mere zastite zivotne sredine i obezbediti dalje kontrolisano odlaganje otpada za odredjeni period (do izgradnje nove deponije) kao i rekultivisati sto vecu povrsinu i staviti je u funkciju gradskog gradjevinskog zemljista.


Sport

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO ODBOJKASKO PRVENSTVO

Reprezentacija Jugoslavije je ovih dana u Uzicu. Posle utakmice sa Slovackom koja se igra veceras, ocekuje ih susret sa reprezentacijom Slovenije (4. jun), a zatim i Francuska 26. juna.

Reprezentaciju Jugoslavije cine odbojkasice iz nasih najboljih klubova, Jedinstva, Postara i Crvene zvezde. Trener ekipe je Darko Zakoc, inace trener sampionskog tima. Posebno priznanje za OK "Jedinstvo" je izbor Vesne Citakovic za kapitena reprezentacije.

PRIJEM U SKUPSTINI OPSTINE ZA ODBOJKASICE

Povodom kvalifikacija za ucesce na evropskom prvenstvu, koje nasa odbojkaska reprezentacija igra u Uzicu, predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic priredio je u prijem za nase najbolje odbojkasice. Tom prilikom pozeleo im je uspesne rezultate i plasman u drustvo najboljih u Evropi.

DANICA - ZLATNA

Pozezanka Danica Drndarevic, clan Karate kluba "Pozega", ponovo je skrenula paznju javnosti izvanrednim uspehom na 23. evropskom karate kupu za pionire i kadete u Skoplju. Danica je, kao clan jugoslovenske reprezentacije, u disciplini kate pojedinacno (u kategoriji devojcica 1982. godiste) osvojila zlatnu medalju i tako doprinela ukupnom uspehu karatista nase zemlje.

Na turniru koji se tradicionalno odrzava u Skoplju, jugoslovenska pionirska i kadetska reprezentacija je osvojila 23 medalje (13 zlatnih, 7 srebrnih i 3 bronzane) u konkurenciji 640 takmicara od 7 do 17 godina.

VAZNA POBEDA "SLOBODE"

Uzicka "Sloboda" je ostvarila znacajnu pobedu protiv ekipe "Ibra" sa 2:0. Ipak, kolo pre kraja prvenstva nista nije poznato. Vecina klubova pravi razne kalkulacije. U subotu ce ipak sve biti razjasnjeno. Uzicani su na korak do opstanka. U subotu docekuju ekipu Mladosti iz Podgorice. U klubu svi ocekuju sigurnu pobedu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage