Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2021. maj 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Aktuelno - JUGOSLAVIJA, ALI KAKVA?
Drustvo -
-
-
-
GRCKI SINDIKALCI U SRBIJI
DODELJENE FREKVENCIJE ZA RADIO I TV STANICE
SPO PODRZAVA NEZAVISNE MEDIJE
KONGRES HIRURGA NA ZLATIBORU
Privreda -
-
"BUDIMKA" U TESKOJ SITUACIJI
POVECAN BROJ NEZAPOSLENIH
Kultura -
-
-
IZLOZBA MILANA STASEVICA U GRADSKOJ GALERIJI
DOMACA MUZIKA NA INTERNETU
ZAPAZEN NASTUP UZICKOG POZORISTA NA FESTIVALU U NISU
Sport -
-
-
ODBOJKASICE PRED KVALIFIKACIJE ZA EVROPU
UZICKI KADETI TRECI U KOSARKASKOM PRVENSTVU
PRED KRAJ DRUGOLIGASKOG TAKMICENJA U FUDBALU
Aktuelno

JUGOSLAVIJA, ALI KAKVA?

Radenko Mutavdzic

Dezintegracioni procesi koji su znacajno uticali na rasturanje prethodne Jugoslavije, nastavljaju se i u sadasnjoj federaciji. Borba za vlast i liderske ambicije politicara presudan su teret pod kojim moze puci zajednicka drzava.

Najnovija politicka i ustavna kriza, kojoj je povod smena saveznog premijera Radoja Kontica, pokazuje da ce borba za vlast biti "do istrebljenja".

Vizija razvoja Crne Gore i Jugoslavije predstavlja politicku platformu crnogorskog predsednika Mila Djukanovica u borbi protiv Momira Bulatovica u Crnoj Gori i Slobodana Milosevica na saveznom nivou. U sustini, radi se o borbi za vlast dojucerasnjih prvih saradnika, koji su se razisli i u ocenama uzroka sadasnje krize i u razvojnim planovima. Djukanovi} je za otvorenost i saradnju sa svetom i za brze privredne reforme, otvoreno isticuci da Milosevic i Bulatovi} nisu sposobni da odgovore izazovima modernog razvoja.

Postavlja se pitanje da li je Djukanovic previse ubrzao rasplet sukoba? Ili je to svestan izbor metoda politickog delovanja u kome se racuna na sadasnje nezadovoljstvo naroda, odnosno dobijanje poverenja za promene koje on najavljuje. Odgovor je blizu, jer su republicki izbori u Crnoj Gori zakazani za poslednji dan maja.

Ako Djukanovic pobedi na izborima njegova pozicija znacajno jaca, a nagovestene reforme imaju vise sansi i u Crnoj Gori i u Srbiji. Ocekuje se da njegova pobeda bude novi zahtev za demokratskim promenama i u Srbiji i za preuredjenje odnosa u federaciji u smislu veceg uvazavanja ravnopravnosti federalnih jedinica. Ta pobeda daje mu osnov za borbu protiv Milosevica u saveznim institucijama, gde sada gubi upravo zbog odnosa snaga koje su na njegovu stetu.

Mozda je Djukanovic ipak mogao biti takticniji, u meri jacanja vlastite pozicije u Crnoj Gori, odnosno osvajanja vlati na predstojecim izborima. Ovako je otvoreno krenuo na Milosevica, u sukob u kome je, za sada, znatno slabiji. Interesantno je da ova pocetna slabost konacno moze ici njemu u prilog, jer su i simpatije mnogih u svetu i u zemlji na njegovoj strani.

Medjutim, zaostravanje sukoba moze se osvetiti Djukanovicu, pokaze li se da je njegova verbalna uverljivost "prazna puska", iza koje ne stoji poverenje crnogorskog naroda. Da li ce poraz na predstojecim izborima u Crnoj Gori za Djukanovica znaciti kraj politicke karijere, jer ce posle toga neku karijeru verovatno morati da gradi - u inostranstvu. Ili politicku ovde, ali posle zatvora? Stepen zaostrenosti sukoba je toliki da ce tesko proci bez takvih posledica ako izgubi.

Crnogorska talasanja mogla bi biti i vrlo blizu Milosevicu. Poznati tehnolog vlasti, trenutno daleko jaci od Djukanovica, hoce da predupredi jos jednu opasnost jer bi se, posle sredjivanja odnosa sa srpskom opozicijom i postizanja pocetnog dogovora o Kosovu, mirnije osecao bez stalnih i upornih prozivki koje Djukanovi} cini i po svetu i u Crnoj Gori. To bi bilo najlakse uciniti pobedom Momira Bulatovica na predstojecim crnogorskim izborima i zato Milosevic ne zali truda, ni gresaka pritom, da tu pobedu obezbedi.

Koliko ce manevar ucinjen u poslednji cas, smena na celu savezne Vlade i izbor Momira Bulatovica za saveznog premijera, ojacati poziciju njegove stranke, reci ce biraci, ali ta prica ima i drugu stranu.

Ponovo Milosevic demonstrira svoju moc na nacin koji mu rusi autoritet u narodu. Cemu jedna politicki slabo motivisana smena, koja jos jednom pokazuje da mu je licna volja iznad politicke mudrosti. Smenjena licnost ovde je u drugom planu. Smeta nacin na koji se sprovodi vlast dobijena od naroda, jer je bas sada uperena protiv crnogorskog naroda, dolivajuci ulje na vatru, praveci nove razdore. Nismo li iskusili mnogostruko negativne posledice takvog ponasanja prilikom rasturanja prethodne Jugoslavije! Posledice takvog cina su vec vidljive. Otvara se ustavna kriza koja ce paralisati rad saveznih organa i pokrenuti mnoga nepotrebna pitanja kada su u pitanju odnosi dve federalne jedinice. Posebno ce to izazvati nove podele u narodu, koji je vec lud od politike jer se u njoj, sa ovakvim politicarima, zaista vise ne snalazi.

Pravi problemi mogu nastati za vreme i posle crnogorskih izbora jer je atmosfera naelektrisana, a vec sada obe strane prave argumentaciju za nepriznavanje poraza. Ako svi pobede, tek ce(mo) onda svi izgubiti.


Drustvo

GRCKI SINDIKALCI U SRBIJI

Milica Turudic

Opstina Priboj i jedna atinska opstina uspostavice pobratimske odnose i visestranu politicku i privrednu saradnju, a sindikat Grcke pomoci ce da sindikat Srbije udje u evropsku Konferenciju sindikata, receno je na Zlatiboru prilikom susreta predstavnika sindikata lokalne uprave Grcke sa predstavnicima Saveza sindikata Srbije, nacelstva i sindikata Zlatiborskog okruga i privredno-politicke delegacije Priboj.

Narod i sindikati Grcke pomogli su narodu Srbije i Republike Srpske onda kad je bilo najteze i to se nikada ne moze zaboraviti, receno je ovom prilikom, a sindikati ove dve zemlje nastojace da se uspostave visestruke veze i prosire oblici saradnje. Ocekuje se razmena sindikalnih iskustava, organizovanje zajednickih seminara, savetovanja, razmena radnika, odmora i letovanja dece, a posebno se ocekuje unapredjenje privredne saradnje.

DODELJENE FREKVENCIJE RADIO I TV STANICAMA

Savezno ministarstvo za telekomunikacije objavilo je spisak radio i TV stanica koje su dobile dozvolu za emitovanje programa. U Uzicu, frekvencije su dobili Radio "Talija" i TV "Telma" (osnivac Preduzece "Telma", vlasnik Zoran Pavlovic). "Televizija 5" i Radio 31 na ovom konkursu nisu dobili dozvolu za rad.

U uzickom kraju radio frekvencije dobili su i Preduzece "Milkom" Pozega, "Klik komerc" Arilje, Informativni centar Kosjeric, Skupstina opstine Cajetina, novi radio u Prijepolju i Radio Zlatar u Novoj Varosi.

Dozvole za televiziju dobili su i "Klik komerc" Arilje i Skupstina opstine Cajetina.

SPO PODRZAVA NEZAVISNE MEDIJE

Srpski pokret obnove Uzice u svom saopstenju za javnost daje bezrezervnu podrsku daljem radu nezavisnih lokalnih medija (TV-5, Radio 31, Radio "Luna", Radio Pozega) i ostalim clanovima ANEMA koji nisu dobili dozvolu za dalji rad na poslednjem konkursu za radio i TV frekvencije.

Savezno ministarstvo telekomunikacija objavilo je u petak, 15. maja svoju odluku o davanju prava na privremeno koriscenje radio frekvencija i televizijskih kanala. Ministarstvo je pravo na privremeno koriscenje dalo onima koji su podobni i onima koji }e biti podobni jer jos uvek ne emituju program. Da bi se osigurali od eventualnih iznenadjenja doneta je odluka o naknadi za emitovanje. Kako je nadoknada enormno velika treba ocekivati da ce taksu placati samo oni u ciju se podobnost sumnja. Ova odluka sigurno nece srediti stanje na polju rada radio i TV stanica nego ce samo doprineti vecem haosu.

Ocekujemo od ministarstva da objasni kriterijume po kojima su dodeljene frekvencije i razloge zbog kojih pojedine stanice, koje vec duze vreme emituju svoj program i imaju veliki broj slusalaca ili gledalaca, nisu dobile dozvolu za rad iako su predale svu potrebnu dokumentaciju, kaze se u saopstenju SPO Uzice.

KONGRES HIRURGA NA ZLATIBORU

Od 17. do 21. maja na Zlatiboru je odrzan 20. kongres hirurga Jugoslavije. Okupio je oko 1000 ucesnika, strucnjaka iz hirurgije i gostiju iz farmaceutskih kuca i proizvodjaca opreme. U toku cetiri dana izneto je oko 650 strucnih radova, a medju izlagacima su bili i gosti iz Japana, Nemacke, Grcke, Italije, Republike Srpske.

Na svecanom otvaranju govorili su Mladen Skobalj, sekretar Saveznog ministarstva za zdravlje i akademik Ivan Spuzic.

Daleke 1911. godine prvi put se sastalo Drustvo za operativnu medicinu i od tada pocinje okupljanje hirurga na razmenu iskustava i znanja.


Privreda

POZESKA "BUDIMKA" U VELIKIM TESKOCAMA

Slobodan Muric

Najsavremeniji kapaciteti za preradu od oko 40.000 tona godisnje gotovo da stoje. Oprema propada, radnici ne rade a njih 700 nekoliko meseci ne prima plate ili prima samo minimalac. Ni sadasnj VD direktor Vidoje Lekovic ne vidi mogucnost prevazilazenja krize bez bitnije pomoci sire zajednice.

- Ako kazem da je u 1997. godini uradjeno samo 3.700 tona od mogucih 40.000, onda je svima jasno da je to strasno. To je problem sireg znacaja, sto tolika ulozena sredstva stoje neiskoriscena. Sa tako malom proizvodnjom, ispod 10 posto kapaciteta, ne mogu se pokriti ni fiksni troskovi. Resenje je u povoljnom kreditu koji bi pokrenuo proizvodnju, ali do tih sredstava vrlo je tesko doci, istice direktor Lekovic.

POVECAN BROJ NEZAPOSLENIH

Vesna Zecic

Na podrucju Zlatiborskog okruga u prva cetiri meseca ove godine broj nezaposlenih se povecao i sada je na evidenciji 29.132 lica. Poredjenja radi, na kraju 1997. bilo je 27.307 onih koji cekaju posao.

Kao sto se i ocekivalo, na pocetku ove godine pojavio se veci broj preduzeca sa tehnoloskim viskom, u nekim je pokrenut stecajni postupak, a izvestan broj manjih organizacija je prestao sa radom. U sva tri slucaja zaposleni u ovim preduzecima su dosli na evidenciju Sluzbe zaposljavanja za Zlatiborski okrug.

U ovom periodu u 26 organizacija sa Okruga pokrenut je stecajni postupak. U tom broju je i pet velikih preduzeca, "Kolor" i ITA iz Arilja, kosjericka "Moda", pozeska "Inex-Buducnost" i privatno preduzece "Luna" iz Lunovog Sela. Tako|e i 27 manjih preduzeca, koja su zaposljavala po nekoliko radnika, a najvise pet, u ovom periodu prestala su sa radom.


Kultura

IZLOZBA MILANA STASEVICA U GRADSKOJ GALERIJI

Dragana Jovanovic

U uzickoj Gradskoj galeriji otvorena je izlozba akademskog slikara, redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, nagradjivanog i cesto komentarisanog Milana Stasevica. Izlozbu cini novi ciklus slika manjeg, vertikalnog formata i deo prethodnog, izrazito velikih kompozicija.

No, bez obzira na format, kriticare i publiku privlaci nesto drugo - nacin i metod njegovog misljenja i rada, a posebno koriscenje citata iz celokupne istorije umetosti i civilizacije uopste.

Od hijeroglifa do koriscenja kompjuterskih simbola Stasevic zaokruzuje celokupnu civilizacijsku putanju. Tako nastaju kolazi postojanih vrednosti koje vreme samo potvrdjuje.

DOMACA MUZIKA NA INTERNETU

Jos jedna novina na Internetu koja ce privuci paznju svih koji vole jugoslovensku muziku.

Na adresi http://solair.eunet.yu/mperovic mozete slusati domacu muziku u RealAudio formatu, a za bliza obavestenja mozete se obratiti e-mailom Milosu Perovicu na adresu .

ZAPAZEN NASTUP UZICKOG POZORISTA NA FESTIVALU U NISU

Nada Selakovic

Sedmog dana 34. Susreta profesionalnih pozorista Srbije "Joakim Vujic" u Nisu gledaliste se prolamalo od desetominutnog aplauza kojim je publika, na nogama, uz povike - bravo! bravo! - pozdravila uzicki pozorisni ansambl i autore predstave "Kako zasmejati gospodara", pisca Vidu Ognjenovic i reditelja Kokana Mladenovica.

O izvanrednom prijemu kod niske publike govorio je i "Okrugli sto" (odrzan nakon predstave, jer su uzicki glumci sutradan, rano, otisli na gostovanje u Bugarsku). Do tada se na ovim razgovorima nije pojavljivala publika, a posle uzicke predstave prostorija u kojoj su se odvijali razgovori bila je prepuna, vise od polovine prisutnih je stajalo, a publika, ne samo da je prisustvovala, nego su neki od njih sa puno hvale govorili o predstavi. Sa mnogo pohvalnih reci o predstavi su govorili i pozorisni ljudi. Dejan Penci} Poljanski, voditelj "Okruglog stola", govoreci o predstavi upotrebio je reci "sjajna igra citavog ansambla".


Sport

ODBOJKASICE PRED KVALIFIKACIJE ZA EVROPU

Uzice je domacin najboljim jugoslovenskim odbojkasicama, koje ocekuju kvalifikacione utakmice za prvenstvo Evrope. Nas grad ce biti organizator i domacin kvalifikacionih susreta sa Slovackom (28. maja), Slovenijom (4. jun) i Francuskom (26. jun).

Reprezentacija je pocela sa pripremama u ponedeljak u sportskoj hali u Velikom parku. Uz trenera reprezentacije Darka Zakoca tu je i savezni selektor Branislav Moro.

Juniorska reprezentacija Jugoslavije ucestvovace na turniru u Brasovu (Rumunija) od 28 - 31. maja sa ekipama Rumunije, Grcke, Belorusije, Izraela i Holandije, a dve prvoplasirane reprezentacije idu na prvenstvo Evrope.

UZICKI KADETI TRECI U KOSARKASKOM PRVENSTVU

Trodnevni turnir prvenstva Jugoslavije, koji je okupljao svakog dana blizu 1.000 gledalaca, protekao je u odlicnoj i fer igri, izvanrednoj organizaciji KK "Plej of" i Ustanove "Veliki park", a pod pokroviteljstvom Skupstine opstine Uzice.

Ucesnike i goste pozdravio je predsednik Skupstine opstine Uzice gospodin Milan Nikitovic i pozeleo mladim kosarkasima dobre rezultate.

Pobednik turnira odlucen je drugog dana, kada su kosarkasi "Partizana" savladali "Buducnost", tako da su po kvalitetu ove dve ekipe zasluzeno osvojile prva dva mesta. Bronzane medalje svakako su uspeh za igrace uzickog "Plej ofa", koji su prosle godine osvojili drugo mesto.

PRED KRAJ DRUGOLIGASKOG TAKMICENJA U FUDBALU

U poslednja dva kola fudbaleri uzicke "Slobode" najpre su izgubli u Niksicu od "Celika" sa 2:1, a u sredu na svom terenu pobedili "Polimlje" iz Prijepolja sa 7:2.

"Sloboda" je i dalje u opasnoj zoni za ispadanje. Do kraja prvenstva ostala su jos dva kola. Povoljan raspored uliva nadu u opstanak. "Sloboda" gostuje na vrucem terenu u Rozaju, dok u poslednjem kolu na svom terenu docekuje ekipu Mladosti."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage