Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1914. maj 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
-
-
PROSLAVA DANA POBEDE
SPO NA DAN POBEDE NA RAVNOJ GORI
SAVETOVANJE JAVNIH TUZILACA NA TARI
OBELEZEN DAN BEZBEDNOSTI
Privreda -

-
-
PRVA SEDNICA UPRAVNOG ODBORA
VALJAONICE BAKRA
POZESKA LIVNICA INVESTIRA 200.000 MARAKA
MODERNIZACIJA TELEFONSKOG SAOBRACAJA
Sport -
-
"SLOBODA" IZGUBILA U KRAGUJEVCU
PETO SVETSKO PRVENSTVO U LOVU NA MLADICU
Drustvo

PROSLAVA DANA POBEDE

Milica Turudic

Polaganjem venaca i cveca na zajednicku grobnicu palim borcima NOR-a na Dovarju u Uzicu, postrojavanjem pocasne cete Vojske Jugoslavije i podsecanjem na znacaj konacne pobede nad fasizmom u Drugom svetskom ratu, u Uzicu je obelezen 9. maj - Dan pobede. Vence i cvece na Partizansko groblje na Dovarsju polozile su delegacije SUBNOR-a, Vojske Jugoslavije, Zlatiborskog okruga, SPS-a, JUL-a, Jugoslovenskih komunista, Nove demokratije, preduzeca i ustanova, rezervnih vojnih staresina, Udruzenja penzionera i porodica palih boraca.

Cvece je polozeno i na grobove poginulih boraca u poslednjem ratu 1991-1992. godine, a Jugoslovenski komunisti i delegacija boraca polozila je cvece i pred spomenik Josipu Brozu Titu u dvoristu Narodnog muzeja u Uzicu.

SPO NA DAN POBEDE NA RAVNOJ GORI

Dragana Jovanovic

Vise desetina hiljada pristalica Srpskog pokreta obnove okupilo se u subotu, 9. maja, na Ravnoj gori, u cast Dana pobede i generala Draze Mihajlovica, koji je 13. maja sa jedinicama Otadzbinske vojske izasao na ovu planinu.

Na skupu je govorio predsednik SPO Vuk Draskovic. "Ovih dana, povampireni nacizam, sa istim apetitima kao i 1941. godine, nadire preko Prokletija da nam potopi nase Kosovo. U ime Evrope i SAD ruse se temeljni principi Povelje UN, demokratski i sveljudski, a promovisu rasisticki, etnicki i krvni principi... Ne damo Kosovo, branimo nase Kosovo u nasoj Srbiji, i branimo Srbiju na nasem Kosovu", porucio je Vuk Draskovic sa velikog skupa na Ravnoj Gori.

SAVETOVANJE JAVNIH TUZILACA SRBIJE NA TARI

Nada Tosic

Kretanje kriminaliteta i zastita ustavnosti bile su osnovne teme trodnevnog savetovanja javnih tuzilaca Srbije, odrzanog proslog vikenda na Tari. Istaknut je porast krivicnih dela terorizma, medju kojima i tezih, sa kojima se nase tuzilastvo prvi put srece. Konstatovano je da je kriminalitet u prosloj godini u odnosu na prethodnu u padu.

Govoreci na savetovanju Vukasin Jokanovic, savezni drzavni tuzilac, rekao je da se na Kosovu susrecemo sa najtezim oblicima terorizma, ne samo u zemlji, nego i u svetu. Sustinski problem na Kosovu je separatizam koji traje vise decenija. Medjunarodna zajednica zatvara oci pred istinom i poteze sankcije protiv nase zemlje, iako je sasvim jasno da lideri albanskih partija nastoje da nasilnim putem stvore na tlu Srbije novu, etnicki cistu, drugu albansku drzavu.

Na savetovanju su izneti brojni podaci o kretanju kriminaliteta u vise oblasti, medju kojima su i dalje veoma izrazena krivicna dela protiv imovine i krivicna dela protiv zivota.

OBELEZEN DAN BEZBEDNOSTI

Povodom Dana bezbednosti u Uzicu je odrzana svecanost na kojoj su govorili nacelnik odeljenja policije potpukovnik Vojin Drndarevic, nacelnik Zlatiborskog okruga Zoran Militarov i okruzni javni tuzilac Branislav Petronijevic.

Ministar unutrasnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljkovic je zbog izuzetnog zalaganja na izvrsavanju poslova i zadataka i ostvarenih rezultata nagradio i pripadnike Sekretarijata u Uzicu. Nagradjeni su Dusko Maraci}, Dragan Terzic, Jovo Kovacevic, Slavisa Ivezic, potporucnik Dragan Markovi}, Zeljko Bajovic i Nebojsa Nerandzic.


Privreda

PRVA SEDNICA UPRAVNOG ODBORA VALJAONICE BAKRA

Zanka Eric

Na sednici Upravnog odbora Valjaonice bakra, koja je odrzana u subotu u Beogradu, za predsednika je izabran Borislav Milacic, republicki ministar finansija, a za zamenika Vladan Dragutinovic, tehnicki direktor Valjaonice.

Iako je u fabrici ostvaren zapazen rast proizvodnje i dalje se posluje sa brojnim teskocama. Kljucni problemi su neredovna isporuka sirovina, nedostatak obrtnih sredstava i socijala u fabrici.

Clan Upravnog odbora Borka Vucic istakla je da je na rukovodstvu i zaposlenima 80 odsto posla konsolidacije. Program ekonomsko-finansijske konsolidacije, o kome je na sednici govorio generalni direktor Dragan Subotic, prihvacen je kao dobra osnova za rad u ovoj godini.

POZESKA LIVNICA INVESTIRA 200.000 MARAKA

Milan Pavlovic

Nakon sprovedenog postupka vlasnicke transformacije Livnica "Pozega" posluje kao Akcionarsko drustvo, sa vecinskim kapitalom ZTP-a "Beograd". Na osnovu normativnih akata Akcionarskog drustva formirani su organi upravljanja.

U petak, 8. maja 1998. godine odrzana je konstitutivna sednica Upravnog odbora na kojoj je izvrsen izbor predsednika i zamenika predsednika Upravnog odbora. Za predsednika je izabran Rajko Kovic, direktor "@el-komerca" iz Beograda, a za zamenika predsednika Mikan Pavlovi}, tehnicki direktor Livnice "Po`ega".

Pored konstituisanja, na sednici su novoizbrani clanovi Upravnog odbora, razmatrajuci potrebe razvoja Akcionarskog drustva u cilju izvozne orijentacije, doneli odluku o novim zajednickim ulaganjima u indukcionu pec i opremu ukupne vrednosti 200.000 nemackih maraka.

MODERNIZACIJA TELEFONSKOG SAOBRACAJA

Slobodan Muric

Na podrucju Radne jedinice "Telekom" Uzice instalirano je 100.000 telefona (na 320.000 stanovnika) sto nas svstava u red najrazvijenijih po ovim merilima. Prosireni su kapaciteti veceg broja centrala, zapoceti su radovi na optickom kablu od Beograda do Uzica (koji ide dalje, do Podgorice, Bara i Krfa u Grckoj).

Direktor Milovan Petrovic je najavio i povezivanje na mrezu Internet, dalji razvoj mobilne telefonije i izgradnju 500 javnih govornica kojih sada nema na ulicama.


Sport

"SLOBODA" IZGUBILA U KRAGUJEVCU

Domaca "Zastava" bila je bolja od uzicke "Slobode" i pobedila sa 1:0 na svom terenu u Kragujevcu. Posle ovog poraza "Sloboda" je pala na 6. mesto tabele i u nastavku prvenstva ocekuju je dva teska gostovanja. Prvo je u nedelju u Niksicu protiv ekipe "Celika" koja je trenutno na 2. mestu.

SVETSKO PRVENSTVO U LOVU NA MLADICU

Nadaleko poznata i afirmisana sportsko-turisticka manifestacija - Svetsko prvenstvo u lovu mladice na Drini, bice odrzano 6. juna, na takmicarskoj stazi dugoj oko 60 km.

Pocetak takmicenja je u 7 a zavrsetak u 15 casova. Na takmicarskoj stazi formirace se nekoliko kontrolnih punktova na kojima ce takmicari prijavljivati ulov a zvanicno merenje i proglasenje najuspesnijih mladicara obavice se u hotelu "Drina" u Bajinoj Basti."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage