Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 187. maj 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Tema - KOSOVO PRED POCETKOM RASPLETA
Drustvo -
-
-
-
OBELEZAVANJE DANA POBEDE
SINDIKALNA BORBA ZA BOLJI ZIVOT
IZBORNE AKTIVNOSTI JUGOSLOVENSKE LEVICE
GRADJANSKI POKRET - GODINU DANA KASNIJE
Privreda -
-
SEZDESET GODINA UZICKOG "VODOVODA"
KOLEKTIVNI UGOVOR RADNIKA I POSLOVODSTVA VALJAONICE BAKRA
Kultura - PRIZNANJE MUZEJU "STARO SELO" U SIROGOJNU
Sport - NOVA POBEDA "SLOBODE"
Tema

KOSOVO PRED POCETKOM RASPLETA

Radenko Mutavdzic

U reagovanjima u svetu na "rimske" stavove Kontakt-grupe i pojacavanje sankcija nasoj zemlji, preovladava stav da Jugoslavija treba brze da resava kosovski problem zbog opasnosti od sire nestabilnosti u ovom regionu.

I vladajuci rezim u Srbiji i albanski lideri na Kosovu jos uvek izbegavaju dijalog, drzeci se svojih sigurno neodrzivih pozicija. Niti je moguce da na Kosovu ostane status kvo, za sta se zalaze vlast, niti ce Albanci dobiti nezavisnost, sto sada isticu kao politicki cilj. Ostajanje na ovim pozicijama vodi u gradjanski rat, koji ce se tesko ograniciti samo na to podrucje.

Ako se zeli izbeci gradjanski rat onda dijalog vlasti i albanskih lidera treba da nadje politicku formulu da Kosovo ostane u Srbiji, ali da bude albansko mnogo vise nego sada. Ma koliko to zvucalo porazno, vise za srpsku stranu, ovakvo resenje kroz odredjeni stepen autonomije jedino je realno moguce. Tako ce biti sacuvan drzavni i teritorijalni integritet Srbije, ali ce vecinsko albansko stanovnistvo majorizacijom nametati svoju politicku volju.

To je upravo bio slucaj u autonomiji koju su Albanci dobili po Ustavu 1974. i gde su odluke u Skupstini SAP Kosovo, skupstinama opstinama i drugim telima i organima upravo imale ovakav ishod. Instrumenti koji su sprecavali majorizaciju na nivou ondasnje SFRJ, nisu bili primenjivi u pokrajini i lokalnim sredinama. Albanci, koji su po popisu 1981. godine cinili 77,42 odsto stanovnistva pokrajine, fakticki su sprovodili svoju politicku volju jer su uvek nadglasavali Srbe (13,22 odsto od ukupnog stanovnistva pokrajine), Muslimane (3,69%), Rome (2,15%), Crnogorce (1,70%), Turke (0,78%) i ostale (1,04%).

Posmatrano sa stanovista dezintegracionih procesa koji su jos sezdesetih godina naceli bivsu SFRJ, resenja iz Ustava 1974. nisu toliko iznenadjujuca. Ona su sankcionisala jednu praksu koja je evidentno postojala i otvarala vrata buducim dezintegracionim procesima, za koja se (pretpostavljam, a time objasnjavam i svoje ondasnje iluzije), verovalo da ce biti prevladani demokratskim razvojem jugoslovenske zajednice i mogucnoscu dogovaranja na jednom visem nivou privredne, kulturne i druge saradnje i sa svetom i izmedju republika. Pokazalo se, medjutim, da su dezintegracioni procesi, potpomognuti interesima velikih sila, nadvladali.

Takav rasplet krize nije bez pouka kada je rec o Kosovu. Bez obzira koliko vlast zatvara oci i ignorise taj problem, on postoji u svoj svojoj zestini. Fali mu samo rat kao najjasniji pojavni oblik te zestine. Zato aktuelna vlast mora, bez odgadjanja, i mnogo mudrije i odgovornije, pristupiti njegovom resavanju. Od bivse Jugoslavije imalo je dovoljno da ostane svakome, ali od Srbije vec bi ostalo premalo.

Treba priznati i to, za razliku od 1974. sada bi svako popustanje Albancima bilo iznenadjenje, posle nacionalne euforije koja je i pocela na Kosovu 1989. godine. Ali, euforije su uvek izraz neracionalnosti. Nase smo vec skupo platili. A nove sankcije prete jos vecom cenom. Zato, opametimo se, realna politika je najbolja politika.


Drustvo

OBELEZAVANJE DANA POBEDE

U subotu, 9. maja, na Dan pobede, na spomen-obelezja izginulim borcima za slobodu u Drugom svetskom ratu bice polozeni venci i cvece.

Opstinski odbor Srpskog pokreta obnove Uzice pozvao je u saopstenju za javnost "gradjane da na svecan i dostojanstven nacin obeleze 9. maj i 13. maj, dan kada je general Dragoljub-Draza Mihailovic sa jedinicama Oslobodilacke vojske izasao na Ravnu goru.

Obelezavanje ova dva datuma ima poseban znacaj u sadasnjem vremenu u kome zivimo jer je bremenito velikim ekonomskim i socijalnim problemima cije resavanje ne trpi nikakvo dalje odlaganje". Srpski pokret obnove poziva na prevazilazenje "vestackih podela" naroda

na rodoljube i izdajnike i u ovom izuzetno vaznom trenutku za srpski narod "zahteva visok stepen tolerancije i medjusobnog uvazavanja, jasno definisane nacionalne ciljeve i opstu saglasnost o putevima kojima drustvo treba da ide".

SINDIKALNA BORBA ZA BOLJI ZIVOT

Milica Turudic

Prosecna zarada u uzickoj opstini za februar iznosila je 732 dinara, a "korpa potreba" preko 2.500 dinara.

Sindikat ocenjuje da dobro zive samo bankari, proizvodjaci nafte i gasa i u poslovnim udruzenjima, dok sve teze zive tekstilci, metalci, gradjevinari, proizvodjaci koze i obuce, ugostitelji...

Raspravljajuci o teskocama privredjivanja i teskom materijalnom polozaju zaposlenih, Vece Saveza samostalnih sindikata Uzice podrzava jednoglasne zahteve sindikalnih centara da se u sto kracem roku pripremi i usvoji socijalni program na nivou SRJ kao i nivoima republika. Kao prelazno resenje do donosenja socijalnog programa trazice se od Vlade Srbije da garantovana cena rada ne bude niza od 40 odsto prosecne zarade u privredi Srbije.

Vece Saveza sindikata obratilo se i poslovodnim organima svih komunalnih preduzeca opstine Uzice, da u narednom periodu odustanu od povecanja cena usluga vode, grejanja, iznosenja smeca, odrzavanja stanova i drugih komunalnih usluga.

"Korpa potreba" u opstini Uzice za februar iznosi 2.522 dinara, tako da za jednu takvu korpu treba izdvojiti 3,44 prosecne zarade zaposlenih u ovoj opstini. To je "korpa" od 64 proizvoda, dok evropska "korpa potreba" broji 186-192 proizvoda, a kosta preko 7.500 dinara.

IZBORNE AKTIVNOSTI JUGOSLOVENSKE LEVICE

Nada Tosic

Izborne aktivnosti u svih deset opstinskih organizacija JUL-a na podrucju Zlatiborskog okruga uspesno su zavrsene, a rezultat tih dvomesecnih poslova je hiljadu novih clanova, ali i 60 odsto novih ljudi na celnim funkcijama.

Pocele su pripreme za Okruznu konferenciju, koja ce biti odrzana krajem maja, a izabrani su i delegati za Prvi kongres Jugoslovenske levice, receno je na konferenciji za novinare, koju su pocetkom nedelje zajedno priredili predstavnici Okruznog i Opstinskog odbora.

- Kroz prve izborne aktivnosti JUL je dokazao da je partija sopstvenog identiteta i jasnog programa koji vecini gradjana nudi resavanje nacionalnih, ekonomskih i socijalnih pitanja na principu ravnopravnosti i slobode za sve, istakao je Slobodan Vermezovic, clan Glavnog odbora JUL-a i predsednik Okruznog odbora.

GRADJANSKI POKRET - GODINU DANA KASNIJE

Dragana Jovanovic

U subotu, 2. maja, u sali Skupstine opstine Uzice odrzana je tribina "Sta se dogodilo sa gradjanskim pokretom 1996-97. godine" u organizaciji lista "Republika". Posle projekcije spotova na temu protesta grupe "Srpski umetnicki eksperiment" (bivseg) Studija B, sa prisutnima su razgovarali dr Nebojsa Popov, glavni i odgovorni urednik "Republike" i Dragos Ivanovic, predsednik Izdavackog saveta.

Uz konstataciju da je godinu dana posle protesta samo jedna trecina biraca ostala verna idejama bivse Koalicije Zajedno, Ivanovic je naveo nekoliko razloga za politicko rasipanje energije pokreta (odsustvo snage koja bi artikulisala zahteve gradjanskog pokreta, razdrobljenost pokreta i politicka iracionalnost biraca), sto sve zajedno, po njegovom misljenju, dovodi do marginalizacije demokratskih snaga.

Dr Popov ipak i danas vidi pozitivne posledice pokreta, pre svega u lokalnoj vlasti Koalicije Zajedno, koja se za razliku od Beograda, i dalje odrzava u 44 grada i opstine Srbije. "Tu nema masa, nema spektakla, ali ima istinske podloge za promene" naglasio je Popov.


Privreda

SEZDESET GODINA UZICKOG "VODOVODA"

U poslednjih 60 godina na gradski vodovod i kanalizaciju u opstini Uzice prikljuceno je preko 63.000 stanovnika (ukupno 90 odsto stanovnistva koje zivi u granicama generalnog urbanistickog plana), mrezom koju sacinjava oko 150 kilometara cevi sa 8.000 vodovodnih prikljucaka i preko 11.500 vodomera. JKP "Vodovod" Uzice ima 202 stalno zaposlena radnika i ukupni kapacitet postrojenja od 680-755 litara pijace vode u sekundi.

Direktor Slavoljub Cicvaric, povodom jubilarnih 60 godina rada, koje su obelezene 6. maja, istice:

"Nas vodovod je jedan od razvijenijih sistema u zemlji. Po vrednosti kapitala smo na 83 mestu, sto predstavlja ogroman potencijal, jer su oni koji su ga gradili imali na umu razvoj grada. U poslednje vreme nabavili smo dosta nove opreme i pusten je jedan veliki potrosac - Valjaonica aluminijuma Sevojno. I dalje razmisljamo o kompletnoj kontroli sistema i automatskom upravljanju, da bismo u svakom trenutku znali gde nam je otisao svaki kubik vode. Bez obzira na sve teskoce nase je da sirimo mrezu, jer je to najvitalniji deo ovog grada, njegov krvotok", kaze direktor Cicvaric.

KOLEKTIVNI UGOVOR RADNIKA I POSLOVODSTVA
VALJAONICE BAKRA

Zanka Eric

Na svecanoj sednici Skupstine samostalnog sindikata Valjaonice bakra, koja je odrzana 30. aprila, potpisan je Pojedinacni kolektivni ugovor. U pregovorima sa poslovodstvom ucestvovala su sva tri sindikata, Samostalni, Nezavisni i Sindikat livaca i topionicara.

Ugovor su potpisali Dragovan Draskovic, predsednik vecinskog, Samostalnog sindikata DP Valjaonice bakra i generalni direktor Dragan Subotic, kao poslodavac.

"Potpisani pojedinacni kolektivni ugovor nudi najsvezija zakonska resenja u ovoj oblasti i u tome je njegov kvalitet. Pregovori su trajali dugo, skoro godinu dana, uz obostrano razumevanje poslovodstva i pregovarackog tima sva tri sindikata. Zavrsen je jedan tezak posao koji znaci sigurnost za zaposlene u fabrici", izjavio je predsednik Samostalnog sindikata Dragovan Draskovic.

Djordje Pjevic, predstavnik pregovarackog tima poslovodstva istakao je da "koncept raspodele pokusava da pomiri tri osnovna principa: stimulativnosti, solidarnosti i da se sa sto manje poreskog tereta isplate zarade zaposlenima. Umesto raspodele 1:3,5 prihvacena je raspodela licnih dohodaka 1:4,28, sa mogucnoscu da generalni direktor poveca raspon za dodatnih 30 odsto, odnosno na 1:5,5.

Potpisivanje ovog pravnog akta podrzalo je oko 2.200 radnika, clanova samostalnog sindikata, 900 radnika clanova "Nezavisnog" sindikata i oko 250 radnika sindikata SLIT.


Kultura

PRIZNANJE MUZEJU "STARO SELO" U SIROGOJNU

Nada Selakovic

Nedavno je u Pragu, u Kulturnom centru jugoslovenske ambasade, odrzana sedmodnevna izlozba kojom je, preko fotografija, crteza arhitekte Zorana Petrovica i proizvoda starih zanata, predstavljen Muzej "Staro selo" Sirogojno. Na otvaranju izlozbe Zorici Ivkovic, direktoru Muzeja "Staro selo", urucena je diploma i pehar posebne Komisije Ceske Republike koja se bavi zastitom i ocuvanjem tradicionalnih zanata i zanimanja.

- Izlozba je ostavila poseban utisak na ljude iz Masarikove akademije umetnosti, na ljude koji se bave ocuvanjem tradicionalnih zanata i zanimanja. U Ceskoj Republici su jako mnogo uradili na zastiti svoje tradicije, mnogo vise nego mi, i od njih mozemo mnogo toga da naucimo. Oni se time bave od Drugog svetskog rata i posebno su mnogo uradili na ocuvanju starih zanata, tako da su shvatili sta mi radimo i tim je ovo priznanje znacajnije - rekla je gospodja Ivkovic.

Muzej u Sirogojnu redovno organizuje i izlozbe dela savremenih umetnika. Tako je u utorak, 28. aprila, u galeriji Muzeja otvorena izlozba fotografije Branka Pelinovica i premijerno prikazan film Dragane Boskovic o umetnici Zagorki Stojanovic.


Sport

NOVA POBEDA "SLOBODE"

Fudbaleri uzicke "Slobode" uspesno nastavljaju takmicenje u prolecnom delu prvenstva Druge savezne lige - grupa Zapad. U poslednjem kolu savladali su ekipu Novog pazara sa 3:1. Obe ekipe pokazale su dobru igru, a rezultat je mogao biti i veci u korist Uzicana."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage