Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1730. april 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaj nedelje - DOZIRANJE SANKCIJA
Drustvo - PRVOMAJSKE STREPNJE
Kultura - "KIR JANJA" U UZICKOM POZORISTU
Sport -
-

-

-
"JEDINSTVO" - POLA DECENIJE NA VRHU
KIK-BOKSER SVETLANA PAVLOVIC PRVAK
MEDITERANA
OLIVERA JEVTIC POBEDNIK
BEOGRADSKOG MARATONA
"SLOBODA" IZGUBILA
Dogadjaj nedelje
DOZIRANJE SANKCIJA

Jucasnjim odlukama Kontakt-grupe u Rimu o doziranju sankcija kao nacinu pritiskanja Jugoslavije za resavanje kosovskog pitanja i sprovodjenja preporuka iz Gonzalesovog izvestaja, potvrdjena je jasna namera medjunarodne zajednice, pre svega SAD, da natera predsednika Milosevica da sprovede zahteve koji su mu postavljeni.

Blokiranje imovine nase zemlje u inostranstvu sledeci je stepen u pojacavanju pritiska, a ako ne bude ocekivane saradnje najavljena je i sledeca mera - sprecavanje daljeg investiranja u nasu privredu. Sa ovim merama nije saglasna jedino Rusija.

Ovoga puta data su i vrlo primamljiva obecanja u slucaju da nasa zemlja prihvati preporuke Kontakt-grupe, pre svega obecanje o povratku u medjunarodne institucije.

Kontakt-grupa je u saopstenju taksativno nabrojala sta ocekuje od Jugoslavije. Sve se svodi na dijalog na Kosovu i demokratizaciju politickog i drustvenog zivota u Srbiji. Pritom se istice odlucno protivljenje nezavisnosti Kosova i terorizmu koji tamo sprovode albanski separatisti.

Kontakt-grupa je najavila novi sastanak u maju u Bonu na kome ce biti razmotreno sprovodjenje ovih preporuka iz Rima.


Drustvo

PRVOMAJSKE STREPNJE

Vece uoci Medjunarodnog praznika rada razlikuje se od ostalih po nesto vecem kupovanju u trgovinama jer naredna dva dana prodavnice uglavnom nece raditi. To i jeste primereno veoma slaboj kupovnoj moci stanovnistva, ali i odsustvu zelje da se praznik obelezava. Nema organizovanih uranaka, praznik je jedino zato sto su neradni dani.

Medjutim, uz ovaj, nekada bogato slavljeni praznik, pojacavaju se dileme i strepnje kako ce proteci jos jedna teska godina u Jugoslaviji. Optimisticke prognoze Vlade nemaju pokrice u stvarnosti, jer inflacija ponoco preti, Kosovo se ne smiruje, a Kontakt-grupa najavljuje jos ostrije sankcije prema nasoj zemlji.

Iako jos nema zvanicnih statistickih pokazatelja o porastu cena posle devalvacije, slobodne procene govore o padu standarda do 30 odsto na ionako nizak nivo zadovoljavanja osnovnih zivotnih potreba. Marka se stabilizovala na novom zvanicnom kursu od 6 dinara, odnosno 6,2 ako kupujete u banci ili na ulici jer i bankari i dileri imaju svoju proviziju.

Drzavni sindikat je u svom prvomajskom proglasu pozvao na reforme kao put izlaska iz krize, ali tesko da ce od privrednih reformi u ovoj godini ista biti obzirom na politicke i ekonomske pretnje.

Pojacavanje medjunarodnih sankcija trenutno je vise psiholoska pretnja, jer te sankcije prakticno nisu ni ukidane. Ali svakako nisu mala opasnost da se i ovo malo preostalih uspesnih firmi i onih koje su krenule sa ozivljavanjem - dokrajci.

Ekonomsko, moralno i kulturno propadanje srpskog naroda, na zalost, nastavlja se.


Kultura

"KIR JANJA" U UZICKOM POZORISTU

Na sceni uzickog pozorista veceras gostuje Narodno pozoriste iz Beograda sa predstavom "Kir Janja". Naslovnu ulogu tumaci Predrag Ejdus.


Sport

"JEDINSTVO" - POLA DECENIJE NA VRHU

Odbojkaski klub "Jedinstvo" najuspesniji je uzicki tim u istoriji sporta u gradu na Djetinji. Proslog cetvrtka, u Hali sportova u Velikom parku, pobedile su "Postar" iz Beograda sa 3:1 u setovima u finalu plej-ofa i tako peti put zaredom osvojile titulu prvakinja Jugoslavije u odbojci.

Trener Darko Zakoc, kapiten Jasmina Radovanovic Mazalica i njene drugarice, kao i rukovodstvo kluba, zasluzili su ova priznanja jer je vec pola decenije predano rade da sacuvaju i potvrde titulu najboljeg. To im je uspelo i u ovoj godini.

Dosadasnji nastupi uzickih odbojkasica u evropskoj Ligi sampiona vise su znacili novo iskustvo nego sto se nesto realno moglo ocekivati u tako jakoj konkurenciji. Ovoga puta, uz pojacanja sa novim kvalitetnim igracicama, planovi i u evropskom takmicenju su ozbiljniji. Pozelimo uzickim odbojkasicama nove uspehe, uz cestitke za osvojenu titulu sampionki u sezoni 1997/98.

KIK-BOKSER SVETLANA PAVLOVIC PRVAK MEDITERANA

Nedavno smo pisali o uspehu Uzicanke Svetlane Pavlovic na jugoslovenskom takmicenju kik-boksera u Novom Sadu, a sada nova radosna vest. Svetlana je na otvorenom prvenstvu Mediterana, gde su ucestvovale takmicarke iz 15 zemalja, najbolja. Osvojila je zlatnu medalju u kategoriji preko 65 kilograma. Ocekuje je Evropsko prvenstvo gde ce mozda biti i kapiten nase reprezentacije kik-bokserki.

OLIVERA JEVTIC POBEDNIK BEOGRADSKOG MARATONA

Uzicanka Olivera Jevtic jos jednom je potvrdila da je najbolja jugoslovenska atleticarka. U polumaratonskoj trci na tradicionalnom takmicenju u Beogradu, Olivera je na cilj stigla prva i tako ponovila svoj proslogodisnji uspeh na ovom istom takmicenju.

"SLOBODA" IZGUBILA

Fudbaleri uzicke "Slobode" prekinuli su seriju pobeda koje su ih dovele do cetvrtog mesta na tabeli Druge savezne lige-grupa Zapad. Ovoga puta izgubili su od ekipe "Berana" sa 2:1."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage