Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1623. april 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Uz 1. maj - KAD CEMO SLAVITI PRAZNIK RADA?
Drustvo -
-
DJURDJEVDANSKA AKCIJA DEMOKRATSKE STRANKE
SARADNJA FAKULTETA IZ UZICA I KRASNOJARSKA
Privreda - CENE NA STOCNOJ PIJACI
Kultura -
-
SLIKE IZ KOLEKCIJE DR LJUBINKA DRAGICEVICA
VECERAS PREMIJERA U UZICKOM POZORISTU
Sport -

-
VECERAS TRECA UTAKMICA FINALA ODBOJKASKOG
PRVENSTVA
JOS JEDNA POBEDA "SLOBODE"
Uz 1. maj

KAD CEMO SLAVITI PRAZNIK RADA?

Koliko smo daleko od pravog rada i od toga da nam rad bude praznik?

Nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Jugoslaviji iznosi 1.456 dolara. Uporedni podaci govore da nasi dojucerasnji sugradjani imaju, u Sloveniji 9.300 dolara, u Hrvatskoj 4.110, u Makedoniji 1.845 dolara.

Na drugoj balkanskoj tabeli, koju je nedavno objavio londonski "Ekonomist", vidi se da je index korupcije kod nas najveci - 7,4. U Sloveniji je 0,7, u Hrvatskoj 4,0. Iza nas je Albanija sa indexom 5,7. Moralno propadanje naseg drustva je, dakle, po ovim pokazateljima, najvece. Da to jeste tako najbolje osecamo ziveci vec godinama, u proseku, bedno. Onaj mali procenat koji dobro zivi uspeo je da se "snadje" u ovom propadanju - u svoju korist.

Korupcija, ili lopovluk pod okriljem i zastitom drzave, omogucio je jednom sloju na vlasti ili bliskom nosiocima vlasti, sticanje velikog bogatstva. Na drugoj strani, vladajuci sistem produkuje siromasenje na svim socijalnim nivoima. Srednje klase vise nema, a njen moralni ugled je pao do stida njenih nekadasnjih pripadnika.

Nacionalno drustvo

Propadanje Srbije zapocinje njenim neuklapanjem u novi svetski poredak. Izmedju teznje za samostalnoscu bivsih jugoslovenskih republika i srpske nacionalne euforije olicene u hegemonistickoj politici srpskog rukovodstva da im nametne svoju dominaciju - svetska zajednica je podrzala bivse jugoslovenske republike priznajuci njihovu drzavnost.

A upornost Srbije u vojnickom nametanju resenja kaznila je medjunarodnim sankcijama. Nasu teznju da budemo najveca sila na Balkanu, svetske sile budno drze pod kontrolom radi svojih interesa da one, a ne mi, budu gospodar odnosa na ovim prostorima.

Srpski nacionalizam se podudario sa vlastodrzackim ambicijama Slobodana Milosevica zasnovanim na tom temelju, ali takva politika nema uspeha ni medjunarodno odobrenje. To sto narod na izborima podrzava Milosevica, samo je znak da su njegove i uzaludnosti tog dela naroda iste. To ne impresionira velike sile i nece pomoci ni Srbima ni Milosevicu da stvari preokrenu u svoju korist.

U ovom, kako mi mislimo, nesporazumu sa svetom ili zaveri sveta, zaboravljamo da je sila bila i ostala vrhovni princip medjunarodnih odnosa. Njihova sila je jaca od nase i sto to vredja nas nacionalni ponos i izaziva prkos samo steti nama. Svet ocigledno ima vremena. Mi ne, jer vec previse trpimo. Zato je zalaganje za realnu politiku upravo pravi patriotizam, jer nasa nacionalna busanja samo pothranjuju nase iluzije - i siromastvo!

Ideolosko drustvo

Ako je dominantna odrednica podela na ovim prostorima do sada bio nacionalizam, ucinak takvog retrogradnog principa je jasan. Nekima je istina doneo manje zla (Slovenija, Makedonija), nekima vise (Srbija, Crna Gora,Hrvatska), nekima i previse (Bosna i Hercegovina). Po tom principu ostaje jos jedan poligon - Kosovo. Istorija i norme medjunarodnog prava su na strani Srbije. Aktuelnom rukovodstvu u Srbiji i vodjama albanske manjine na Kosovu pao je u deo nezahvalan zadatak da nadju resenje. Ako ne bude razuma, gledacemo "vec vidjeno".

Sledeca pretnja koja vec jasno pokazuje svoje prisustvo u sadasnjoj Jugoslaviji jeste podela na ideoloskoj osnovi. Ideologije su uvek zamagljivale stvarnost, to im i jeste uloga, tako da i ovoga puta nece biti konkretno jasno u koju svrhu se koriste, ali je to uvek borba za vlast. Na toj liniji puklo je vec u Crnoj Gori, videcemo sta ce biti izmedju Srbije i Crne Gore, i konacno, videcemo sta ce biti u Srbiji.

Otvoreno drustvo

Ideja i praksa da vlast sluzi, osim samoj sebi, i narodu, a da narod, kroz razne oblike demokratskog organizovanja i delovanja utice na vlast, u zajednickom interesu boljeg i bogatijeg zivota, cilj je otvorenog drustva. Ono kreativnije koristi nacionalnu energiju i bogatstvo, priblizava rad i slobodu, iz ucinka izvlaci zadovoljstvo, a iz pozitivne narodne energije novi ucinak, materijalni, duhovni, kulturni...

Kad ce Srbija okrenuti narodnu energiju u svrhu kvalitetnijeg rada i boljeg zivota. Procene da cemo do 2005. stici nivo razvoja iz 1989, podrazumevaju povoljne ekonomske okolnosti. Pre svih, pristup svetskom trzistu i izvorima novca.

Poslovni svet

Gde li ce do tada biti nasa znanja, nase tehnologije, kadrovi, poslovne veze... Analize i sada pokazuju da samo jednom delu privrede presudno nedostaje novac, obrtni kapital. To su one firme koje su prezivele propast socijalizma i posledice sankcija i mogu da se ukljuce u nove trzisne odnose.

Perspektiva je razvoj malih i srednjih preduzeca koja mogu naci svoje mesto na trzistu, zaposliti novu radnu snagu i sa novim tehnologijama biti konkurentni na svetskom trzistu. Statistika kaze da je prosle godine u Jugoslaviji bilo registrovano oko 180 hiljada malih i srednjih preduzeca. Istina, tek svako trece radi. Ali je ovaj sektor uspeo da stvori cak 40 odsto bruto-nacionalnog dohotka, raspolazuci sa samo 6 odsto kapitala i 12 odsto ukupno zaposlenih u privredi.

Ovim preduzecima zakonska regulativa nije naklonjena, ali zauzvrat ni ona bas ne trce da ispostuju sve zakonske i poreske obaveze. I medju njima nema bas previse uspesnih. Ali nije glavni razlog njihovog neuspeha nedostatak novca. Njima najvise fale profitabilni programi. Tu se suocavamo sa posledicama visedecenijskog nacina poslovanja gde se na pitanje gde uloziti novac odgovaralo drugacijim kriterijumima, a ne zakonima profita.

Ako nam je situacija u ovom novom sektoru takva, ako znamo koliko problema imaju veliki sistemi, onda se zaista opravdano postavlja pitanje: koliko smo daleko od pravog rada i da li je 2005. preblizu da bi, kao nekad, slavili 1. maj - Praznik rada.

Radenko Mutavdzic


Drustvo

DJURDJEVDANSKA AKCIJA DEMOKRATSKE STRANKE

I za ovogodisnji Djurdjevdan uzicka Demokratska stranka organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju "Najmladjima s ljubavlju", u kojoj prikuplja pomoc za Decje odeljenje Opste bolnice u Uzicu. Uz sanitetski materijal i opremu za najmladje aktivisti stranke i gradjani prikupljaju i novac za renoviranje prostorija Decjeg odeljenja.

SARADNJA FAKULTETA IZ UZICA I KRASNOJARSKA

U okviru saradnje Univerziteta iz Kragujevca i ruskog grada Krasnojarska, uzicki Uciteljski fakultet planira saradnju sa Pedagoskim univerzitetom. O tome je prosle sedmice razgovarano na Uciteljskom fakultetu u Uzicu prilikom posete delegacije Univerziteta iz Krasnojarska na celu sa rektorom gospodinom Nikolajem Drozdovim.


Privreda

CENE NA STOCNOJ PIJACI

Ovu temu smo uvrstili u sadrzaj zato sto se odavno nije desilo da cena "zive vage" na stocnim pijacama bude tako visoka. Na stocnom vasaru koji je proslog cetvrtka odrzan u Uzicu, cena prasadi po kilogramu bila je 24 dinara (4 marke), a jagnjetine 30 dinara (5 maraka). Cena ovaca bila je 18 dinara po kilogramu "zive vage" , junadi 15 dinara za kilogram, a goveda 12 dinara.

Na drugoj strani, kupovna moc je veoma niska tako da nema pravog trzista stoke. Kupuje ko mora, a prodaje onaj ko moze da nadje kupca po ovako visokim cenama.


Kultura

SLIKE IZ KOLEKCIJE DR LJUBINKA DRAGICEVICA

U ponedeljak je princ Tomislav Karadjordjevic otvorio u uzickoj Gradskoj galeriji izlozbu slika iz kolekcije dr Ljubinka Dragicevica, po struci tehnologa, ali zaljubljenika u slikarstvo. U ovoj kolekciji, koja je godinama pravljena, nalaze se radovi uglednih jugoslovenskih slikara druge polovine XX veka, medju kojima su Nedeljko Gvozdenovic, Pedja Milosavljevic, Ljubica Cuca Sokic, Mladen Srbinovic, Voja Stanic...

Dr Ljubinko Dragicevic je radio na sanaciji najznacajnijih srpskih manastira - Hilandara, Studenice, Decana, Zice, Oplenca, i autor je knjige "Savremeni materijali u zastiti spomenika kulture".

VECERAS PREMIJERA U UZICKOM POZORISTU

Na sceni uzickog Narodnog pozorista veceras ce biti premijerno izvedena predstava "Kako zasmejati gospodara" po tekstu Vide Ognjenovic. Predstavu rezira Kokan Mladenovic kao gost, a nastupa skoro ceo uzicki ansambl. U glavnoj ulozi je Slobodan Ljubicic.

To je komedija u kojoj "grupa diletanata Knjazevsko-serbskog teatra cini sve kako bi zasmejala gospodara Milosa. Reditelj Mladenovic je zadovoljan ucinjenim tako da se moze ocekivati jos jedna uspela premijera u uzickom pozoristu.


Sport

VERERAS TRECA UTAKMICA FINALA ODBOJKASKOG PRVENSTVA

Zenska odbojkaska ekipa uzickog "Jedinstva" veceras u Hali sportova igra trecu utakmicu u finalu odbojkaskog prvenstva Jugoslavije. Protivnik, ekipa "Postara" iz Beograda, savladana je u dve prethodne utakmice, u Uzicu sa 3:0 i Beogradu sa 3:1 po setovima, tako da se veceras ocekuje pobeda "Jedinstva" i osvajanje nove titule sampiona Jugoslavije, pete uzastopne.

JOS JEDNA POBEDA "SLOBODE"

Fudbaleri "Slobode" zabelezili su jos jednu pobedu u gostima, ovoga puta protiv "Rudara" iz Kostolca. Rezultat je 2:1 za "Slobodu", koja sada zauzima sigurnu 4. poziciju na tabeli Druge savezne lige-grupa Zapad."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage