Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1516. april 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo - POLITICKE STRANKE O REFERENDUMU
Privreda -
-
POSLOVANJE PRIVREDE REGIONA
VALJAONICA BAKRA POVECALA PROIZVODNJU
Zdravstvo - AKCIJA PROTIV PUSENJA
Kultura - PRED PREMIJERU U UZICKOM POZORISTU
Sport -
-

-
"JEDINSTVO" U FINALU ODBOJKASKOG PRVENSTVA
PRIJEM U SKUPSTINI OPSTINE ZA SAHISTU
MARKA ZIVANICA
DVE POBEDE "SLOBODE"
Drustvo

POLITICKE STRANKE O REFERENDUMU

Okruzni i opstinski odbori politickih stranaka i organizacija koje deluju u uzickom kraju oglasili su se povodom predstojeceg referenduma koji ce se u Srbiji sprovesti 23. aprila. Odlukom Skupstine Srbije tog dana gradjani ce se izjasniti o pitanju "Da li ste za ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji?", tako sto ce zaokruziti "da" ili "ne".

Okruzni i opstinski odbor Socijalisticke partije Srbije u Uzicu podrzavaju referendum isticuci njegov znacaj u proveri volje naroda da li je za nezavisnu i samostalnu Srbiju koja svoje probleme resava sama. Pozitivan ishod referenduma bice ujedno i podrska drzavnom rukovodstvu Jugoslavije i Srbije da nastave sa sadasnjom politikom.

Srpski pokret obnove u Uzicu izdao je saopstenje za javnost u kome istice principijelan stav da je protiv stranog mesanja u resavanje unutrasnjih problema, ocenjujuci referendum kao najvisu demokratsku tekovinu i priliku za saznavanje narodnog opredeljenja. Medjutim, Srpski pokret obnove poziva narod da "razboritim promisljanjem" oceni da li je predstojeci referendum takav, odnosno da li se zloupotrebom referenduma hoce pribaviti podrska za jednu "pogubnu politiku" koju vodi vladajuca partija.

Opstinski odbor Demokratske stranke Uzice takodje je za samostalno resavanje problema, ali u svom saopstenju istice da je za problem Kosova najkrivlji predsednik Milosevic koji se ponasao kao da taj problem ne postoji. Sada sa sebe skida odgovornost, prebacujuci je na narod, a saglasnost naroda nije do sada trazio ni u jednom vaznom pitanju. Na njima smo samo trpeli poraze, a ni problem Kosova vladajuci rezim nije u stanju da resi. Zato ce se taj problem neminovno internacionalizovati. Referendum ce samo ucvrstiti postojecu vlast, a agoniju naroda produziti.

Slican stav kao Demokratska stranka imaju i Gradjanski savez Srbije i Demokratska stranka Srbije.

Snaznu podrsku referendumu daju Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska levica i Jugoslovenski komunisti, a boracka organizacija je izricita da na predstojecem referendumu treba zaokruziti "ne".


Privreda

POSLOVANJE PRIVREDE REGIONA

Privreda uzickog regiona ostvarila je u prosloj godini ukupan obim spoljnotrgovinske razmene od 157,9 miliona americkih dolara. I pored brzeg rasta izvoza od rasta uvoza ostvaren je spoljnotrgovinski deficit od 28,9 miliona dolara.

Za prva dva meseca ove godine privreda regiona ostvarila je spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od 24 miliona dolara. Ovi podaci izneti su na sednici Regionalne privredne komore, na kojoj je predsednik Republicke privredne komore mr Momir Pavlicevic izneo podatak da se procenjuje da ce ova devalvacija doneti povecanje cena od oko 27 odsto. "Ako tako bude, dobro ce biti", rekao je Pavlicevic.

VALJAONICA BAKRA POVECALA PROIZVODNJU

U prvom tromesecju ove godine Valjaonica bakra je proizvela 3.480 tona, sto u odnosu na proslogodisnjih 1825 tona predstavlja povecanje od 91 odsto ili 1,9 puta. Ostvarenje plana proizvodnje po pogonima krece se od 71 odsto do 131 posto u Zicari. Od ostvarene proizvodnje u ovoj godini 989 tona plasirano je na domace trziste, a izvezeno je 2.208 tona.

Prosle sedmice Valjaonica bakra je formirala i novi Upravni odbor u kome su pored predstavnika preduzeca i tri uticajna pojedinca sa strane: Borka Vucic, direktor Grupacije Beogradske banke, ministar finansija u Vladi Srbije Borislav Milacic i Ninoslav Cvetanovic, direktor RTB Bor.


Zdravstvo

AKCIJA PROTIV PUSENJA

Jugoslovenska akcija "Ostavimo pusenje, osetimo ukus pobede" traje tokom cetiri sedmice u maju mesecu. Ovom akcijom nasa zemlja se ukljucuje u program Svetske zdravstvene organizacije "Zdravlje do 2.000 za sve".

U ovoj kampanji protiv pusenja uzelo je ucesce 50 zemalja sveta, a odvija se tako sto pusaci treba da cetiri sedmice "ostave" cigarete u pokusaju da sasvim prestanu da puse. Svi koji hoce da to pokusaju treba da se prijave odgovarajucoj organizaciji (do 2. maja, kod nas je to Zavod za zastitu zdravlja), koje obezbedjuju i nagradnu igru za sve ucesnike. U Jugoslaviji prva nagrada iznosi 10.000 dinara, a na medjunarodnoj nivou 10.000 dolara.


Kultura

PRED PREMIJERU U UZICKOM POZORISTU

Sledece sedmice, 23. aprila, na sceni uzickog Narodnog pozorista bice premijerno izvedena predstava "Kako zasmejati gospodara" po tekstu Vide Ognjenovic. Predstavu rezira Kokan Mladenovic kao gost, a nastupa skoro ceo uzicki ansambl. U glavnoj ulozi je Slobodan Ljubicic.

Ovo je najozbiljnija predstava koju uzicko pozoriste radi u ovoj sezoni. Ustvari, to je komedija u kojoj "grupa diletanata Knjazevsko-serbskog teatra cini sve kako bi zasmejala gospodara Milosa". Reditelj Mladenovic je zadovoljan uslovima i radom na predstavi tako da se moze ocekivati jos jedna uspela premijera u uzickom pozoristu.


Sport

"JEDINSTVO" U FINALU ODBOJKASKOG PRVENSTVA

Odbojkasice "Jedinstva" izborile su plasman u zavrsnicu prvenstva Jugoslavije. U plej-ofu igraju sa ekipom "Postar" iz Beograda. Prva utakmica igra se u Uzicu u nedelju.

PRIJEM U SKUPSTINI OPSTINE ZA SAHISTU MARKA ZIVANICA

Predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic i potpredsednik Miroslav Martic priredili su prijem za mladog uzickog sahistu Marka Zivanica. Ovaj cetrnaestogodisnji decak ostvario je izuzetne uspehe na sahovskim takmicenjima a prosle godine pobedio je na Svetskom kadetskom prvenstvu u Kanu. Takvim rezultatima stekao je i titulu majstora FIDE.

Marko je odlican ucenik sedmog razreda osnovne skole "Nada Matic" u Uzicu i pobednik je takmicenja iz fizike.

DVE POBEDE "SLOBODE"

Fudbaleri "Slobode" ostvarili su dve uzastopne pobede u prvenstvu Druge savezne lige-grupa Zapad. U nedelju su u Kraljevu pobedili "Slogu" sa 2:1, a u sredu na svom terenu ivanjicki "Javor" sa 1:0."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage