Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 148. april 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
OBELEZEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA
SINDIKALNA SKOLA
Privreda - POSLE DEVALVACIJE DINARA
Kultura - DVA SLIKARSKA JUBILEJA
Teleks 92 - UBIJEN PRVI COVEK "UZICKOG PODZEMLJA"
Sport -
-
PRVENSTVO JUGOSLAVIJE U STRELJASTVU
POBEDA "SLOBODE"
Dogadjaji protekle nedelje

Prema odluci Skupstine Srbije gradjani ce se 23. aprila na referendumu izjasniti o pitanju: ,,Da li prihvatate ucesce stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji?'', tako sto ce na glasackom listicu zaokruziti rec ,,da'' ili ,,ne''.

Pitanje je takvog karaktera da u odgovoru nema dileme. I zato nema dileme da ce referendum uspeti.

Ali, vec sledeceg dana po referendumu bicemo pred istim problemom, nista manjim. Kako resiti Kosovo?

Sustinsko pitanje, dakle, jeste konkretna politicka platforma za resenje kosovskog problema.

Albanci na Kosovu, jasno je, idu sa maksimalnim zahtevima da dobiju nezavisno Kosovo. Ako to ne moze onda republiku u okviru jugoslovenske (kon)federacije. Uveren sam da bi realni albanski politicari bili zadovoljni da dobiju stepen autonomije kakav su imali po Ustavu iz 1974. godine. U svim varijantama ne veruju vlastima u Beogradu i traze medjunarodno posredovanje.

Medjunarodna zajednica se jasno odredila - prihvata resenje za Kosovo u okviru teritorijalnog integriteta Jugoslavije, odnosno bez menjanja granica. Hoce da natera predsednika Milosevica da u dijalogu sa Albancima nadje resenje za problem koji postoji odavno ali kome je on dao savremenu dimenziju.

Ali, srpska strana jos nema konkretnu politicku platformu za pregovore sa kosovskim Albancima. Vreme je radilo za njih, i sada, potpomognuti svetskim javnim mnjenjem i ohrabreni interesima SAD da ovde ostvare zonu uticaja, drsko, i terorizmom, traze svoju drzavu. Sta im ponuditi, sta prihvatiti, sta nametnuti a na sta pristati!

A za Srbe je Kosovo prava muka i drama. Ne konkretno, jer malo Srba stvarno zna sta se dole dogadja. Oni koji znaju odavno su otisli sa Kosova. Oni koji su ostali hoce ono sto deset puta veci broj njihovih komsija, Albanaca, nece.

Za Srbe je to muka i drama jer ne znaju kako, a znaju da su u pravu i hoce da sacuvaju svoj nacionalni mit, kolevku svoje kulture, civilizavije i drzavnosti. Na predstojecem referendumu za to ce ustvari zaokruziti "da".

Tog odgovora i podrske koju ce i ovoga puta dobiti od naroda najvise treba da se plasi predsednik Milosevic. Jer ga obavezuje da konacno i realno pristupi resavanju kosovskog problema. Primereno dubini krize koja sada vise nego ikada odvaja Kosovo od Srbije.

R.Mutavdzic


Drustvo

OBELEZEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA

U uzickoj bolnici je 7. aprila obelezen svetski dan zdravlja. Uz podsecanje da je na taj datum pre pedeset godina osnovana Svetska zdravstvena organizacija, na svecanosti je govorio zamenik direktora Zdravstvenog centra Uzice dr Duka Arsic.

Predavanje na temu "Bezbedno materinstvo" odrzao je ginekolog-specijalista dr Darko Marinkovic.

SINDIKALNA SKOLA

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizovali su ove sedmice u Uzicu sindikalnu skolu za aktiviste iz uzickog kraja. Teme su sindikalno obrazovanje, odnos sindikata prema politici i medijima, sindikalna borba... Predavaci su Zoran Stojiljkovic, Rade Veljanovski, Mihail Arandarenko, Petar Djukic, Branislav Canak, Milos Nikolic, Slobodan Antonic i Bojana Andrejic.


Privreda

POSLE DEVALVACIJE

Posle devalvacije dinara (6 dinara za 1 marku) polako krece ocekivani talas poskupljenja. Benzin je prvi poskupeo, ocekuje se poskupljenje hleba i mleka (zahtev proizvodjaca je 20 odsto), maloprodajne cene blago idu navise. Za sada se ne predvidjaju veca poskupljenja ali ovo kolebanje plasi ionako osiromaseni narod koji je siguran da zarade i penzije sigurno nece pratiti rast cena.

Proizvodjaci izvoznici su zadovoljni devalvacijom jer ce sada realnije naplacivati svoju robu, ali su uvoznici nezadovoljni jer sada gube stimulans za uvoz cesto i onih roba koje nam uopste nisu potrebne.

Inace, devize se u bankama otkupljuju (marka 6 dinara) i prodaju po novom kursu (6,2 dinara za marku), plus bankarska provizija, dok je na crnom kursu vrednost marke 6,2-6,5 dinara.


Kultura

DVA SLIKARSKA JUBILEJA

Dva uzicka slikara, Vladan Terzic i Dusan Starcevic, otvorili su prosle sedmice samostalne izlozbe, obelezavajuci tako dvadeset pet godina svog umetnickog rada.

Izlozba Vladana Terzica otvorena je u Jokanovica kuci, u organizaciji Narodnog muzeja, a izlozba Dusana Starcevica u Gradskoj galeriji. O Vladanu Terzicu i njegovom slikarstvu govorio je direktor Narodnog muzeja Dragisa Milosavljevic, a izlozbu Dusana Starcevica otvorio je potpredsednik Skupstine opstine Miroslav Martic.


Teleks 92

UBIJEN PRVI COVEK "UZICKOG PODZEMLJA"

U noci izmedju proslog petka i subote, oko 3,30 casova, u uzickoj diskoteci "Bi-bap", prvog medju uzickim "zestokim momcima" Milivoja Despotovica Mijagu (42) ubio je dvadesettrogodisnji Stevan Rakovic Koreja iz Uzica.

Tom prilikom Rakovic je tesko ranio Despotovicevog sestrica Gorana Sindjica Sindju (32) i Vericu Tomasevic (20).

Nejasne su okolnosti pod kojima je zatim ubijen i Stevan Rakovic, a njegovi motivi da puca u Despotovica su potpuna nepoznanica.

Te noci je, oko 3 sata posle ponoci, Mijaga sa svojim drustvom dosao u diskoteku koja je, kao i obicno, bila puna mladih Uzicana. Seli su na galeriju, a oko pola sata kasnije tu se popeo i Stevan Rakovic. Ispalio je sedam hitaca iz svog postolja, pet u Milivoja Despotovica, a po jedan u Gorana Sindjica i Vericu Tomasevic. Svih pet hitaca pogodilo je Despotovica, u vrat, u levu ruku, tri u grudi i jedan u srce. Goran Sindjic je zadobio prostrelnu ranu grudnog kosa, a Verica Tomasevic je pogodjena u nadlakticu leve ruke.

Medju gostima je nastala panika. Izjave brojnih svedoka nisu mogle da daju odgovor ko je, i kada, ubio Stevana Rakovica, cije je telo, sa smrskanim licem, nadjeno kod izlaza diskoteke. Policija sumnja na trojicu gostiju, od kojih je jedan u pritvoru a dvojicu jos nije pronasla. Njihova imena, u interesu istrage, nisu saopstena.

Ranjeni Goran Sindjic operisan je u Urgentnom centru u Beogradu i njegov zivot, prema izjavi lekara, nije u opasnosti.

* * *

Miodrag Despotovic je sahranjen u ponedeljak, na groblju u Buaru, koje se nalazi u blizini njegove porodicne kuce. I taj poslednji oprostaj potvrdio je ono sto mnogi nece da priznaju, Mijaga je poslednjih godina postao u svom gradu "institucija". Za njega su znali i oni koji ga nikada nisu videli, mnogi su od njega zatrazili i dobili pomoc kad im druge, legalne istitucije nisu mogle pomoci. Naravno, tako radeci, mnogima je zagorcao zivot do kraja.

To je sudbina "neslavnih junaka" nasih dana, za kakve nismo do skora znali, a Mijaga je u Uzicu postao prva tako poznata licnost, i prva tako priznata licnost u krugovima koje zovemo "podzemlje". I dok je za jedne bio sinonim kriminalca i neverovatna pojava koja "deli pravdu" umesto i naocigled policije i suda, uporedo je za deo mladje generacije, koja ne vidi svoju perspektivu u ovom "propalom" drustvu, bio primer moguceg odgovora na koji su se malobrojni odvazili.
* * *

Iz te mladje generacije dvojica su javno pokusala da se suprotstave Mijagi. Prvi, Dejan Nenadic (27) iz Uzica, uradio je to iz licne osvete, ali nije uspeo u nameri. U oktobru 1995. pucao je u Mijagu na terasi picerije "Desetka", ali ga je samo ranio u saku. U pucnjavi je ranio Gorana Pavlovica koji je sedeo za istim stolom i slucajne prolaznike Igora Simeunovica (svog rodjaka) i Branka Drobnjakovica. Nenadic jos izdrzava kaznu zatvora od cetiri godine.

Drugi momak je Stevan Rakovic koji je u svojoj nameri uspeo. On je, u kriminalistickom smislu, bez biografije (osim sitnih kradja). U poslednje vreme boravio je u Italiji, a svoj dosije otvorio je i zatvorio takoreci u istom danu. Da li je njegov motiv licna osveta, ili organizovan plan, ili je jednostavno hteo da bude "onaj koji je ubio Mijagu?". Istraga jos nije dosla do odgovora. Mozda je taj odgovor otisao zajedno sa zrtvama.


Sport

PRVENSTVO JUGOSLAVIJE U STRELJASTVU

Na prvenstvu Jugoslavije u streljastvu standardnim vazdusnim oruzjem favoriti su i osvojili medalje. Marija Mladenovic iz "Crvene Zvezde" i Uzicanin Andrija Zlatic, sada u "Milicionaru", pobednici su u disciplini vazdusni pistolj i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.

U disciplini vazdusna puska u seniorskoj konkurenciji najbolji su Stevan Pletikosic i Aleksandra Ivosev.

POBEDA "SLOBODE"

Pobedom u proslom kolu prvenstva Druge savezne lige-grupa Zapad ekipa "Slobode" se sigurno prikljucila ekipama sa gornje polovine tabele. "Sloboda" je u Uzicu ubedljivo savladala ekipu "Badnjevac" sa 5:1 i sada se nalazi na 6. mestu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage