Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1318. april 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE UZICE
BROJ NAJTEZIH KRIVICNIH DELA U PORASTU
Privreda - STARE CENTRALE RADICE PONOVO?
Kultura -
-
-
-
IZLOZBA AFORISTICARA U GRADSKOJ GALERIJI
PESNICE NARODA MOG
NOVA KNJIGA O VERSKIM SEKTAMA
TRI LIKOVNE IZLOZBE
Sport -

-

-
SVETLANA PAVLOVIC PRVAK JUGOSLAVIJE
U KIKBOKSU
ODBOJKASICE "JEDINSTVA" U ZAVRSNICI
PRVENSTVA JUGOSLAVIJE
PORAZ FUDBALERA "SLOBODE"
Dogadjaji protekle nedelje

- Savezna vlada je u utorak, 31. marta, donela odluku o novom deviznom kursu po kome je vrednost dinara u odnosu na nemacku marku 6 prema 1. Republicka vlada je odmah utvrdila nove cene naftnih derivata i prirodnog gasa. Cena "supera" sada je 6 dinara za litar. Slede dalja reagovanja na trzistu roba, usluga i novca na "crnom trzistu". Ova odluka nije ocekivana jer su sve zvanicne izjave potvrdjivale opredeljenost za stabilnost kursa. Cilj promene je, prema saopstenju Vlade, makroekonomska stabilnost.

- Medjunarodna zajednica je uvela Saveznoj republici Jugoslaviji embargo na uvoz naoruzanja. Cilj ove mere je pritisak da se brze resava problem Kosova.

- Devalvacija dinara i promene koje ce ona izazvati potisnule su u drugi plan reakcije domace javnosti na formiranje nove Vlade Srbije. U njima preovladava strah da ce ovakva Vlada, sa radikalima u njoj, nastaviti politiku "cvrste ruke" koja slabi poziciju Jugoslavije u medjunarodnoj zajednici, a nista dobro ne donosi na unutrasnjem planu.


Drustvo

SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE UZICE

Na sednici Skupstine opstine odbornici su razmatrali 24 tacke dnevnog reda. Najvaznija je bila o budzetu za ovu godinu koji je utvrdjen na 53 miliona dinara. Najveci deo odlazi na rad Direkcije za izgradnju - 26 miliona. Problem predstavlja priliv sredstava u budzet sto uglavnom zavisi od Republike i privrede.

Odbornici su odlucili da sa budzeta "skinu" dve ustanove kulture, "Kadinjacu" i Kulturno-prosvetnu zajednicu. "Kadinjaca" ce sredstva primati do 1. juna do kada ce se sa Republikom razresiti osnivacka prava.

Skupstina opstine je za direktora Javnog komunalnog preduzeca "Bioktos" imenovala Obrada Jeremica, a u novom rukovodstvu Javnog informativnog preduzeca "Vesti" su direktor Zoran Filipovic, glavni i odgovorni urednik lista "Vesti" Radenko Mutavdzic i glavni i odgovorni urednik Radio Uzica Novka Ilic.

BROJ NAJTEZIH KRIVICNIH DELA U PORASTU

Okruzni javni tuzilac Branimir Petronijevic izneo je zabrinjavajuce podatke o porastu broja najtezih krivicnih dela u koja spadaju ubistva i pokusaji ubistva, promet droge i teske kradje.

U 1996. godini bila su 3 ubistva i pokusaja ubistva, u 1997. puno vise 19, a samo u prva tri meseca ove godine 5. Upadljivo raste i broj krivicnih dela vezanih za drogu, u 1996 - 7, u 1997 - 20, a u tri meseca ove godine vec 16. Posebno zabrinjava sto je sve vise maloletnickog kriminaliteta.


Privreda

STARE CENTRALE RADICE PONOVO?

U okviru priprema za obelezavanje stote godisnjice od izgradnje prve hidrocentrale u nasem kraju 1899. godine, Javno preduzece Elektrodistribucija vrsi pripreme za obnavljanje rada starih centrala na uzickoj plazi. Prva centrala ce biti ponovo dovedena u red. Iako je to skoro radjeno neodgovorni pojedinci su ponovo ostetili ovaj objekt koji ima spomenicki karakter. Predvidjeno je da se u gornjoj centrali obnovi proizvodnja struje.

Zajedno sa novim investicijama i daljim tehnoloskim unapredjenjima u distribuciji elektricne energije uzicko preduzece spada u najbolja ove vrste u Srbiji.


Kultura

IZLOZBA AFORISTICARA U GRADSKOJ GALERIJI

Prva svetska izlozba aforisticara pod nazivom "Zidne novine - korak u 21. vek" priredjena je u uzickoj Gradskoj galeriji povodom 1. aprila, medjunarodnog dana sale. Pet uzickih aforisticara Mitar Tucovic, Milan Nikitovic, Vladan Sokic, Slobodan Simic i Rade Jovanovic "izlozili" su svoje aforizme, a za ovu priliku priredio ih je arhitekta i karikaturista iz Trstenika Vasilije Petrovic.

PESNICE NARODA MOG

Sa opstinske smotre recitatora, na kojoj je nastupilo 18 recitatora izabranih izmedju 88, najboljih 9 ide na regionalnu smotru u Kosjeric 11. aprila. To su Mirjana Bakovic, Sanja Dimitrijevic i Marko Pistalo (I-IV razred), Neda Arsenijevic, Kristina Bakic i Vesna Pavlovic (IV-VIII razred) i Momcilo Antonijevic, Maja Filipovic i Ervin Hadzimurtezic (srednje skole).

Republicka smotra najboljih recitatora Srbije bice odrzana u Uzicu 22. i 23. maja.

NOVA KNJIGA O VERSKIM SEKTAMA

"Lovci na duse" Biljane Djurdjevic-Stojkovic nova je knjiga koja se bavi verskim sektama i pokretima. Promocija knjige zakazana je za cetvrtak u sali Citalista uzicke biblioteke a govorice Rada Mitrovic i autor.

TRI LIKOVNE IZLOZBE

U cetvrtak i petak bice otvorene tri izlozbe uzickih slikara. Najpre ce u Klubu studenata Uciteljskog fakulteta biti izlozeni likovni radovi studenata i profesora fakulteta, a iste veceri, u cetvrtak, akademski slikar Vladan Terzic priredjuje samostalnu izlozbu u Jokanovica kuci. U petak u Gradskoj galeriji izlozbu otvara jos jedan uzicki akademski slikar Dusan Starcevic.


Sport

SVETLANA PAVLOVIC PRVAK JUGOSLAVIJE U KIKBOKSU

Zlatnu medalju na prvenstvu Jugoslavije u kikboksu (kategorija preko 65 kilograma) osvojila je Uzicanka Svetlana Pavlovic. Prvenstvo je odrzano u Novom Sadu.

ODBOJKASICE "JEDINSTVA" U ZAVRSNICI PRVENSTVA JUGOSLAVIJE

Vec vise godina uzicke odbojkasice su u vrhu jugoslovenske i evropske odbojke. I sada su medju cetiri najbolje ekipe, u zavrsnici prvenstva Jugoslavije startuju sa 1. mesta. Prvi polufinalni mec igra se u Uzicu, 10. aprila.

PORAZ FUDBALERA "SLOBODE"

U prvenstva Druge savezne lige - grupa Zapad, fudbaleri "Slobode" igrali su utakmicu sa "Macvom" u Sapcu i izgubili sa 1:0. U nedelju na svom terenu docekuju ekipu "Badnjevca"."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage