Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1225. mart 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * -

-
-
-
-
Dogadjaji protekle nedelje
FORMIRANA NOVA VLADA SRBIJE
SPORAZUM O OBRAZOVANJU NA KOSOVU
NAJAVA PREGOVORA O PROBLEMU KOSOVA
OSNIVACKI KOGRES SNP CRNE GORE
DJUKANOVIC RASPISAO IZBORE ZA 31. MAJ
Drustvo -
-
SVECANOST NA UCITELJSKOM FAKULTETU U UZICU
JUBILARNA GODINA OD OSLOBODJENJA 1918. GODINE
Kultura -

-
PEDESET GODINA POZORISNOG RADA
MILENKA MISAILOVICA
OPSTINSKA SMOTRA RECITATORA
Sport - POBEDA "SLOBODE"
FORMIRANA NOVA VLADA SRBIJE

Skupstina Srbije izabrala je u utorak javnim glasanjem novu republicku Vladu. Za izbor Vlade glasalo je 169 poslanika, protiv je bilo 49, a dva narodna poslanika nisu glasala. Sednici je prisustvovalo 220 poslanika Skupstine Srbije.

Predsednik nove Vlade Srbije je Mirko Marjanovic (SPS). Potpredsednici Vlade su: Milovan Bojic (JUL), Ratko Markovic (SPS), Tomislav Nikolic (SRS), Dragan Tomic (SPS) i Vojislav Seselj (SRS).

SPORAZUM O OBRAZOVANJU NA KOSOVU

Predstavnici srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u ponedeljak su u Pristini postigli sporazum o primeni Dogovora o normalizaciji nastave u paralelnim albanskim osnovnim i srednjim skolama i na albanskom univerzitetu.

Postignuti dogovor omogucice povratak albanskih studenata i djaka u skolske objekte. Od 31. marta treba da bude normalizovan rad Albanoloskog instituta u Pristini, do 30. aprila rad na tri fakulteta, do kraja maja na jos tri, a do kraja juna na svim fakultetima i u osnovnim i srednjim skolama.

NAJAVA PREGOVORA O PROBLEMU KOSOVA

Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova saopstio je sastav savetodavnog tela od 15 clanova, zaduzenog da pripremi platformu za razgovore sa delegacijom ciji ce sastav odrediti predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic.

Prema preporuci Kontakt grupe sa sastanka u Bonu, pregovori treba da pocnu u toku naredne cetiri sedmice.

OSNIVACKI KOGRES SNP CRNE GORE

Na osnivackom kongresu Socijalisticke narodne partije Crne Gore, nastale cepanjem Demokratske partije socijalista, za predsednika SNP je izabran Momir Bulatovic, a za potpredsednike Zoran Zizic, Predrag Bulatovic i Srdja Bozovic.

Bulatovic je ocenio da njegova stranka ,,ulazi u politicku bitku koja nece biti laka i jednostavna''. SNP ce biti ,,nepremostiva brana separatizmu, bezakonju i samovolji, kriminalu, korupciji i svercu''.

DJUKANOVIC RASPISAO IZBORE ZA 31. MAJ

Crnogorski predsednik Milo Djukanovic raspisao je izbore u toj republici za 31 maj. Djukanovic je ocenio da predstojeci izbori imaju istorijsku vaznost i da ce na njima biti izrazen ne samo slobodna volja gradjana, vec da ce njihovi rezultati oznaciti i kraj politicke krize koja vec duze vreme potresa Crnu Goru.


Drustvo

SVECANOST NA UCITELJSKOM FAKULTETU U UZICU

Cetiri godine rada i prve diplome za 74 profesora razredne nastave koji su kao prva generacija zavrsili Uciteljski fakultet u Uzicu, svecano su obelezeni na ovoj jedinoj visokoskolskoj ustanovi u nasem gradu.

O radu i razvoju Uciteljskog fakulteta na svecanoj sednici Saveta govorio je dekan dr Novak Laketa, a prisutne je pozdravio i dr Radoslav Senic, rektor Univerziteta u Kragujevcu, kome ovaj fakultet pripada. Ispred Skupstine opstine Uzice proslavi su prisustvovali predsednik Milan Nikitovic i potpredsednik Miroslav Martic.

U okviru proslave organizovane su promocije knjiga i zbornika, izlozba slika Dragana Dimovskog, a promovisan je i prikljucak fakulteta na Internet.

Medju diplomcima najbolji su Danijela Laketa, Milomirka Kapa i Sanja Jovanovic, sa prosekom ocena preko 9,00.

JUBILARNA GODINA OD OSLOBODJENJA 1918. GODINE

Uzicka Podruznica Drustva za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918. godine sastala se prosle subote da bi razmotrila svoje aktivnosti u ovoj jubilarnoj godini od oslobodjenja Srbije 1918. godine. Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Skupstine opstine Uzice Djordje Mijuskovic.

Pomenuto je vise nacina da se podseti na slavnu tradiciju, medju kojima su i izdavanje novih knjiga i uredjivanje spomen-obelezja. Izdvajamo knjigu dr Rada Poznanovica koju sprema Istorijski arhiv Uzica i ideju za uredjenje spomen-cesme Popova Voda na Beloj Zemlji. Posle sastanka prisutni su polozili cvece na spomen-ploce na crkvi Svetog Djordja u Uzicu.


Kultura

PEDESET GODINA POZORISNOG RADA MILENKA MISAILOVICA

Muzej pozorisne umetnosti u Beogradu priredio je dva zapazena kulturna dogadjaja povodom zlatnog jubileja Milenka Misailovica, dramaturga i reditelja Narodnog pozorista, pisca i teatrologa. U ponedeljak je promovisan novi broj casopisa "Teatron", dobrim delom posvecen Milenku Misailovicu, u kome su objavljeni i prilozi sa tribine koju je jesenas, 3. novembra, organizovao Muzej pozorisne umetnosti, i na kojoj su pozorisni stvaraoci govorili o radu Milenka Misailovica.

Ovaj ugledni pozorisni stvaralac ostavio je zapazen trag i u zavicajnoj kulturi (rodjen je u Biosci 1924. godine). Rezirao je nekoliko predstava u Narodnom pozoristu u Uzicu, a napisao je i obimnu dvotomnu knjigu "Mudrost narodnog humora" u kojoj je, poput Vuka, sabrao mnogo vrednog sto zivi u narodu i prepricava se kao zivotni nauk. Milenko Misailovic je i autor vise obimnih i zapazenih studija iz teatroloskih disciplina, medju kojima se izdvajaju dramaturgija i scenografija.

OPSTINSKO TAKMICENJE RECITATORA

Finalno takmicenje Opstinske smotre recitatora bice odrzano u subotu, 28. marta u Uzicu. Ovo tradicionalno takmicenje okuplja najbolje recitatore, po uzrastima u vise kategorija. Najbolji na opstinskim takmicenjima idu na regionalna (za uzicki kraj ono se odrzava u Kosjericu). Domacin republicke smotre najboljih recitatora, vec nekoliko godina, je Uzice.


Sport

POBEDA "SLOBODE"

Fudbaleri "Slobode" zabelezili su jos jednu pobedu u prvenstvu Druge savezne lige-grupa Zapad. Na svom terenu savladali su u nedelju "Sumadiju" iz Arandjelovca sa 1:0. Ovakvim rezultatima "Sloboda" prilicno sigurno drzi sredinu tabele, a trenutno je na 7. mestu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage