Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1118. mart 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
SMENJEN DIREKTOR UZICKE BOLNICE
PRVI DIPLOMCI UCITELJSKOG FAKULTETA
Privreda - PROIZVODNJA U FEBRUARU
Kultura -
-
-
-
SUSRET SA DOBITNIKOM NINOVE NAGRADE
DVE PREDSTAVE UZICKOG NARODNOG POZORISTA
SRBI, NAROD NAJSTARIJI
PESNICKO VECE SLAVKA VUKOSAVLJEVICA
Sport -
-
-
ZLATO ANDRIJE ZLATICA
POBEDA ODBOJKASICA "JEDINSTVA"
PORAZ "SLOBODE"
Dogadjaji protekle nedelje

- Kosovo ostaje centralna tema ne samo domace politicke scene, vec je i medjunarodna diplomatija zaokupljena ovim pitanjem. Dijaloga izmedju Vlade Srbije i kosovskih Albanaca nema, iako su liderima kosovskih partija ponudjeni bezuslovni razgovori. Oni, medjutim, traze medjunarodne posrednike.

- Povodom zbivanja na Kosovu i najave Kontakt grupe u Londonu o uvodjenja novih sankcija Jugoslaviji, domace politicke stranke su priblizile stanovista i insistiraju na teritorijalnoj celovitosti zemlje, postovanju Ustava i prava gradjana. U tom okviru mogu se resavati sva pitanja, pa i prava Albanaca na Kosovu. Po prvi put tokom poslednjih osam godina politicke stranke postizu ovakav stepen jedinstva kada je rec o vitalnim pitanjima nacije.

- Predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic zakazao je sednicu za 24. mart a na dnevnom redu bice izbor nove Vlade Srbije. Mandatar Mirko Marjanovic ima spreman predlog, a javnost jos pouzdano ne zna kakva ce konkretna resenja biti. Lider SPO Vuk Draskovic jos nije siguran da li njegova stranka treba da udje u novu Vladu, a lider radikala Vojislav Seselj odustaje od mesta premijera i trazi da vodece parlamentarne stranke proporcionalno ucestvuju u sastavu Vlade Srbije.

- Neizvesno je da li ce u nedelju biti odrzani zakazani izbori kosovskih Albanaca. Neke partije su vec odustale od izlaska na izbore smatrajuci da nema uslova za njihovu regularnost, a kandidaturu za predsednika povukla je i Ljuljeta Pulja Beciri, tako da je Ibrahim Rugova iz Demokratskog saveza Kosova jedini kandidat za predsednika.


Drustvo

SMENJEN DIREKTOR UZICKE BOLNICE

Odlukom Upravnog odbora Zdravstvenog centra Uzice sa mesta direktora uzicke Opste bolnice smenjen je dr Dusko Jovicevic, a za novog direktora imenovan dr Dragomir Vuksanovic.

Na konferenciji za novinare direktor Zdravstvenog centra dr Miko Popovic nije komentarisao ovu smenu, ali se ona dovodi u vezu sa propustima u radu bivseg rukovodstva zbog kojih je bilo dosta problema. O nekima od njih, kao sto su zloupotrebe nabavne sluzbe u prometu zivotnim namirnicama, i na ovoj konferenciji za novinare bilo je reci uz napomenu da su zbog utvrdjenih manjkova odgovorna lica suspendovana i predata istraznim organima uzickog MUP-a.

PRVI DIPLOMCI UCITELJSKOG FAKULTETA

Na konferenciji za novinare na uzickom Uciteljskom fakultetu najavljeno je da ce na svecanosti u subotu biti promovisani prvi profesori razredne nastave koji su diplomu stekli na ovoj visokoskolskoj ustanovi.

Reformom obrazovanja propisano je da novi ucitelji moraju imati visoko obrazovanje, pa je u skladu s tim i Pedagoska akademija u Uzicu, nekadasnja Uciteljska skola, prerasla u Uciteljski fakultet. Dekan dr Novak Laketa najavio je vise manifestacija povodom cetiri godine rada Uciteljskog fakulteta.


Privreda

PROIZVODNJA U FEBRUARU

Industrijska proizvodnja u Jugoslaviji u februaru porasla je za 6,4 odsto u odnosu na januar, dok je u odnosu na februar prosle godine bila veca za 10,9 odsto, saopstio je Savezni zavod za statistiku.

U prva dva meseca ove godine proizvodnja je porasla za 13,5 odsto u odnosu na isti period prosle godine, ali je u odnosu na period januar-februar 1991. godine bila manja za 50,5 odsto.


Kultura

SUSRET SA DOBITNIKOM NINOVE NAGRADE

Dobitnik ovogodisnje NIN-ove nagrade Milovan Danojlic bio je gost na knjizevnoj veceri u uzickoj Narodnoj biblioteci proslog cetvrtka. O nagradjenom romanu "Oslobodioci i izdajnici" govorio je knjizevni kriticar Mihailo Pantic.

DVE PREDSTAVE UZICKOG NARODNOG POZORISTA

Ove sedmice na sceni Narodnog pozorista u Uzicu izvedene su dve predstave. "Boing, boing", predstava po tekstu Marka Gamoletija i u reziji Slobodana Ljubicica, igrana je u utorak, a u sredu je izveden "Kraj vikenda", po tekstu Mome Kapora i u reziji Lilijane Ivanovic.

SRBI, NAROD NAJSTARIJI

Ovo je bio naziv vecerasnjeg druzenja uz knjigu u Citalistu Narodne biblioteke u Uzicu. Gost je bio dr Jovan Deretic, a razgovaralo se o njegovoj novoj knjizi "Serbi, narod i rasa".

PESNICKO VECE SLAVKA VUKOSAVLJEVICA

Povodom 70 godina zivota i 50 godina knjizevnog rada Slavka Vukosavljevica, autora legendarne poeme "Kadinjaca", u cetvrtak u Narodnoj biblioteci "Petar Kocic" u Beogradu bice priredjeno knjizevno vece i predstavljeno deseto jubilarno i bibliofilsko izdanje poeme. O delu Slavka Vukosavljevica govorice Lale Milosavljevic, a gost veceri je Zarko Petrovic.


Sport

ZLATO ANDRIJE ZLATICA

Uzicki strelac Andrija Zlatic, sada clan beogradskog "Milicionara", postigao je izvanredan uspeh na evropskom prvenstvu odrzanom u glavnom gradu Estonije, Talinu. Zlatic je u juniorskoj konkurenciji, u disciplini vazdusni pistolj, sa 657,8 krugova bio daleko najbolji i osvojio zlatnu medalju i titulu prvog strelca Evrope u ovoj disciplini.

POBEDA ODBOJKASICA "JEDINSTVA"

U prvenstvu Jugoslavije odbojkasice uzickog "Jedinstva" postigle su jos jednu pobedu. U Beogradu su savladale Crvenu Zvezdu sa 3:2. Sledecu utakmicu, derbi kola, igraju sa ekipom "Postar" u Uzicu.

PORAZ "SLOBODE"

Fudbaleri uzicke "Slobode" izgubili su poslednju utakmicu u prvenstvu Druge lige-grupa Zapad. U Budvi, sa "Mogrenom", rezultat je bio 1:0 za domace."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage