Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 1011. mart 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - HOCE LI BITI DIJALOGA NA KOSOVU?
Drustvo -
-
VISI STEPEN AUTONOMIJE ZA KOSOVO
PREDSEDNIK NIKITOVIC O KONFERENCIJI U IZRAELU
Privreda - "FROTEX" IZLAZI IZ KRIZE
Kultura -
-
STRUCNA IZLAGANJA O UZICKOJ VOJSCI
PESNICKO VECE SLOBODANA VUCINICA IZ PLJEVALJA
Sport -
-
DOBRA IGRA "SLOBODE"
POBEDA "JEDINSTVA" U PRVENSTVU ODBOJKASICA
Teleks 92 - UBISTVO U JAVNOJ GARAZI
HOCE LI BITI DIJALOGA O KOSOVU?

* Eskalacija terorizma na Kosovu i njegovo brutalno gusenje poslednjim akcijama jakih policijskih snaga, doveli su kosovsku dramu do kraja, odnosno do nuznog trazenja resenja koje se vise se ne moze odgadjati.

* I jedna i druga strana, uz snazan pritisak medjunarodne zajednice, isticu da se resenje mora traziti politickim sredstvima.

* Rat na Kosovu niko ne zeli, ali se mora pokazati mnogo mudrosti i dobre volje da se ovaj istorijski problem resi na civilizovan nacin. U senci zelje da se sve dobro zavrsi, stoji strah da maksimalisticki zahtevi ne dovedu do novih ratnih sukoba i u ovom delu bivse Jugoslavije.

Problem Kosova ima vekovnu pozadinu, a najnovija istorija samo je pogorsavala situaciju. Procenat albanskog stanovnistva je rastao, Srbi su se iseljavali, nivo ekonomskog razvoja stalno je bio ispod jugoslovenskog proseka, velika izdvajanja za Kosovo isla su mahom u reprezentativne objekte, a ne u jacanje privrede. Te negativne tendencije samo su se pojacale osamdesetih godina, tako da je procenat srpskog stanovnistva pao ispod deset odsto. Vladajuci rezim menja status pokrajine 1989. godine. Autonomija stecena Ustavom 1974. godine , sa statusa konstitutivnog cinioca federacije, u praksi se svela na marginalizovanje albanskog stanovnistva koje metodama pasivnog otpora gradi paralelan sistem vlasti, skolstva i zdravstva, uz primetno jacanje ideje o otcepljenju Kosova od Srbije.

Vlast u Srbiji poslednjih godina nista nije uradila na normalizovanju stanja koje se vidno pogorsavalo. Drzanje Kosova pod policijskom kontrolom niti je resenje niti je na duzi rok izvodivo. Naprotiv, ono je doprinelo radikalizaciji albanskih zahteva, pre svega kod mladjih generacija, koje postaju nezadovoljne i pasivnim drzanjem svojih lidera.

Pojava takozvane oslobodilacke vojske Kosova jasan je znak da albanski protest na Kosovu dobija i svoje teroristicko krilo. Upravo je to bio povod da drzavni organi Srbije preduzmu energicne mere suzbijanja terorizma, koje su se za sada zavrsile brutalnom operacijom u drenickom kraju. Unistena su skrovista terorista, a u akciji je poginulo oko 80 Albanaca, medju kojima ima i civilnih zrtava.

Medjunarodna zajednica je osudila ovakvo postupanje vlasti. Mere Kontakt grupe ponovo uvode neke od sankcija, preteci i uslovljavajuci da politicki dijalog, a ne primena drzavne sile ili teroristickih akcija, treba da budu nacin resavanja kosovske krize.

Vlada Srbije, na poslednjoj sednici, predlozila je otvaranje dijaloga sa albanskom stranom. Teritorijalna celovitost Srbije i postovanje njenog Ustava osnov je za buduce pregovore.

Albanska strana, medjutim, nalazi se u velikim iskusenjima. Izostala je inostrana podrska za otcepljenje od Srbije, trazi se bezuslovni dijalog, a nade podgrejavane poslednjih godina da ce slabosti Srbije biti iskoriscene za ostvarenje secesionistickih ciljeva, sada su ocigledno nerealne. Prihvatanje dijaloga, u pregrejanoj atmosferi preteranih ocekivanja, mnogi ce vec tumaciti kao kapitulaciju.

Razumna, ali da li i realna, jesu ona zalaganja, prisutna i u Srbiji i u medjunarodnoj zajednici, koja resenje kosovskog problema vide u teritorijalnom integritetu Srbije s jedne strane, ali i u neophodnom ukljucivanju kosovskih Albanaca u politicki i drustveni zivot zemlje koje ce postovati evropske standarde. Opravdano je pitanje, da li su i jedna i druga strana spremne za ovakva resenja. Srpski nacionalizam i albanski secesionizam mogu biti trajna smetnja mirnom raspletu kosovske drame. Ako na delu budu takve opcije, nema nista od sporazuma. Ni od mira i napretka na Kosovu i u Srbiji i Jugoslaviji.

Radenko Mutavdzic


Drustvo

VISI STEPEN AUTONOMIJE ZA KOSOVO

* Najvisi zvanicnici Kontakt grupe osudili su, na sastanku u ponedeljak u Londonu, razvoj dogadjaja na Kosovu, brutalnu intervenciju srpske policije, ali i one snage medju Albancima koje se zalazu za terorizam.

* Kontakt grupa je donela niz mera zabrane koje se ticu saradnje sa jugoslovenskim vlastima, uputila listu zahteva predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Milosevicu sa rokom ispunjenja od deset dana i zakazala novi sastanak za 25. mart, na kojem bi, u slucaju primene predlozenih mera od strane jugoslovenskih vlasti, neke od restrikcija i zabrana bile ukinute. U slucaju neispunjavanja predlozenog, Kontakt grupa ce predloziti, izmedju ostalog, zamrzavanje jugoslovenskih i srpskih sredstava u inostranstvu.

Upozoravajuci da je nedovoljno samo da prestane ubijanje na Kosovu, Kontakt grupa navodi da je kredibilitet SRJ ozbiljno narusen i u tom smislu, zbog teske situacije, usvaja sledece mere koje odmah stupaju na snagu: a) preporucuje da Savet bezbednosti UN odmah razmotri sveobuhvatni embargo na uvoz oruzja u SRJ, ukljucujuci Kosovo b) odbijanje isporuke one opreme SRJ koja moze biti koriscena za unutrasnju represiju ili terorizam c) odbijanje izdavanja viza onim visokim funkcionerima SRJ i Srbije koji su odgovorni za mere represije snaga bezbednosti na Kosovu. d) moratorijum na izvozne kredite koje finansiraju vlade, a koji su namenjeni trgovini i investicijama, ukljucujuci i sredstva vlada koja se ticu privatizacije u Srbiji.

Milosevic bi, u roku od deset dana trebalo da: -- Povuce specijalne policijske jedinice i prekine aktivnosti snaga bezbednosti protiv civilnog stanovnistva -- Dozvoli Medjunarodnom crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama, kao i predstavnicima Kontakt grupe, da odu na Kosovo -- se javno obaveze da pocne proces dijaloga sa liderima albanske zajednice na Kosovu -- Saradjuje, konstruktivno, sa Kontakt grupom, na nacin kako je to navedeno na pocetku ovog saopstenja. "Ukoliko predsednik Milosevic preduzme ove korake, odmah cemo ponovo razmotriti mere koje smo danas doneli. Ako ne preduzme te korake i represija bude nastavljena na Kosovu, Kontakt grupa ce pristupiti i drugim medjunarodnim merama, odnosno zatraziti zamrzavanje sredstava vlade SRJ i Srbije u inostranstvu", navodi se u saopstenju.

"Niko ne treba pogresno da protumaci nasu poziciju o sustini problema. Ne podrzavamo ni nezavisnost niti odrzanje statusa kvo. Kao sto smo jasno rekli, principi resavanja problema Kosova treba da budu zasnovani na teritorijalnom integritetu SRJ i u skladu sa standardima OEBS, principima Helsinkija i Povelje UN. Takvo resenje mora uzeti u obzir i prava kosovskih Albanaca i svih onih koji zive na Kosovu. Podrzavamo jedan poboljsani status za Kosovo unutar SRJ, proistekao iz jednog znatno viseg stepena autonomije, te smatramo da bi to moralo ukljucivati znacajni stepen samouprave", zakljucuje se u saopstenju Kontakt grupe.

PREDSEDNIK NIKITOVIC O KONFERENCIJI U IZRAELU

Delegacija grada Uzica je prosle nedelje, od 1. do 5. marta, u okviru jugoslovenske delegacije, prisustvovala Konferenciji zbratimljenih gradova i komunalnih organizacija, koja je organizovana u Izraelu, povodom 50 godina nezavisnosti Izraela i 60 godina lokalne vlasti u Izraelu. U delegaciji Uzica bili su predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic, potpredsednik Miroslav Maratic i clan Izvrsnog odbora Milan Jovanovic.

- Bilo je zadovoljstvo prisustvovati ovoj Konferenciji, izjavio je po povratku predsednik Nikitovic. - U Jerusalimu je, mogu slobodno reci, bio okupljen svet u malom. Naime, kada se na jednom mestu skupe predstavnici 57 zemalja iz celog sveta, sa svih kontinenata, mislim da nije potrebno govoriti o znacaju takvog skupa. Hiljadu predstavnika, a medju njima su pripadnici razlicitih rasa, razlicitih vera, razlicitih zivotnih shvatanja, u kontaktima su razmenili, koliko je ko stigao za ovako kratko vreme, iskustva iz razvoja razlicitih civilizacija.

Ucesnike Konferencije pozdravili su predsednik Izraela Ezer Vajcman, premijer Netajnahu, predsednik Unije lokalnih vlasti Izraela Avi Rabinovic, ministri unutrasnjih i spoljnih poslova Izraela i gradonacelnici iz Izraela, Nemacke, SAD, Francuske, Kameruna, Japana, Novog Zelanda, Argentine, itd. Ucesnici Konferencije su, kao izraz poverenja medju ljudima celog sveta, posadili po jedno drvo u Sumi bratskih gradova u Jerusalimu. Kao znak secanja na sest miliona jevrejskih zrtava u Drugom svetskom ratu, sefovi delegacija su prilikom komemorativne svecanosti u Jad Vasemu polozili cvece.

Uz obavezne posete i obilazak poznatih istorijskih spomenika Jerusalima, uzicka delegacija je imala i kontakte sa privrednicima Izraela iz Kirijat-Smone i Haife. Tom prilikom su otvorene mogucnosti privredne saradnje pojedinih preduzeca Izraela sa uzickim preduzecima.


Privreda

"FROTEX" IZLAZI IZ KRIZE

Ove godine bice obelezeno 100 godina rada najstarijeg uzickog kolektiva, preduzeca "Frotex". Na samim pocecima razvoja industrije u Srbiji, Malisa Atanackovic sa uzickim akcionarima osniva Tkacku radionicu u Uzicu. Posle Drugog svetskog rata, ovaj kolektiv je nosio ime "Cveta Dabic", a sada posluje pod firmom "Frotex".

Generalni direktor Rade Zagorac je istakao da su poslednje godine mozda i najteze u istoriji kolektiva. Nedostatak posla, sirovina, obrtnih sredstava, posledica su sankcija, a to se odrazilo na niske i neredovne zarade, podele u kolektivu... Dolazak novog rukovodstva sa direktorom Zagorcem, preduzimanje niza mera za konsolidaciju firme i kredit Fonda za razvoj Srbije od milion maraka, stvorili su osnov za resavanje osnovnih problema. Pokrenuta je proizvodnja, isplacene zaostale zarade, rad se sada odvija u tri smene.

Planovi su da ova jubilarna godina bude godina kvaliteta i uspeha. To ce znaciti obnavljanje izvoznih poslova, uvodjenje sistema kvaliteta ISO 9002, regulisanje odnosa u kolektivu i prema poslu. Oko 1200 zaposlenih u "Frotexu" veruju da su najteze godine prosle.


Kultura

STRUCNA IZLAGANJA O UZICKOJ VOJSCI

Podruznica za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije 1912-1918. organizuje u subotu u Uzicu strucni skup na kome ce se govoriti o Uzickoj vojsci i njenom ucescu u Prvom svetskom ratu.

Strucna izlaganja imace dr Predrag Pejcic i dr Ljubo Gavrilovic iz Beograda, dr Rade Poznanovic iz Uzica i pukovnik VJ Milen Simic. Skup ce pozdraviti predsednik uzicke Podruznice, profesor Milan Popovic.

PESNICKO VECE SLOBODANA VUCINICA IZ PLJEVALJA

Veceras je u Klubu Vojske Jugoslavije pesnicko vece priredio Slobodan Vucinic iz Pljevalja. O pesniku su govorili mr Rade Vucicevic i Slobodan Ristovic. Stihove su citali Maja Filipovic, Brankica Nikitovic, Dusko Vasiljevic i autor.


Sport

DOBRA IGRA "SLOBODE"

U nastavku prolecnog dela prvenstva Druge savezne lige grupa Zapad, fudbaleri uzicke "Slobode" pobedili su ekipu "Macve" iz Bogatica. Rezultat je bio 4:0 za Uzicane.

POBEDA "JEDINSTVA" U PRVENSTVU ODBOJKASICA

Odbojkasice "Jedinstva" nastavljaju sa pobedama u prvenstvu Jugoslavije. U poslednjem kolu pobedile su ekipu "Luke Bar" sa 3:0.


Teleks 92

UBISTVO U JAVNOJ GARAZI

Cuvar Javne garaze u Uzicu Milovan Ljubojevic (1947) iz Volujca kod Uzica ubio je vrseci duznost Miloja Udovicica iz Uzica. Ubistvo se dogodilo u noci, 2. marta, kada je Udovicic pokusao da obije automobile parkirane u Javnoj garazi. Cuvar Ljubojevic ispalio je u vazduh metak upozorenja, ali je Udovicic zapretio nozem i pokusao da pobegne. Pucanj u noge, kako tvrdi Ljubojevic, bio je, medjutim, koban za Udovicica, jer ga je metak pogodio u srce i usmrtio na mestu. Milovan Ljubojevic je pritvoren i nalazi se u Istraznom zatvoru u Uzicu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage