Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 94. mart 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
-
-
DELEGACIJA SKUPSTINE OPSTINE UZICE U IZRAELU
DR ZORAN DJINDJIC U UZICU
NOVO RUKOVODSTVO OKRUZNOG SINDIKATA
IZBORNA SKUPSTINA DEMOKRATSKE STRANKE UZICE
Privreda - POMOC DANSKOG SAVETA ZA IZBEGLICE
Kultura - KNJIGA I IZLOZBA SLIKARA RADOMIRA VERGOVICA
Sport -
-
SPORTSKI SAVEZ UZICA PROGLASIO NAJBOLJE U 1997.
ZLATIBORSKA "HAJKA NA VUKA"
Teleks 92 -
-
BOLESNU SESTRU ZATVORILI U STALU
UBISTVO U UZICKOM ZATVORUNOVI BROJ ORESKA BBS, PREKO KOGA UZICANI ALI I BROJNI DRUGI KORISNICI IMAJU MOGUCNOST MODEMSKIH KOMUNIKACIJA, JE 511-076. BROJ JE NA NOVOJ DIGITALNOJ CENTRALI STO ZNATNO POBOLJSAVA KVALITET VEZA.


Dogadjaji protekle nedelje

- Na Kosovu se vodi pravi mali rat. Eskalacija albanskog separatizma dovela je do niza teroristickih akcija koje su sproveli pripadnici takozvane "Oslobodilacke vojske Kosova". Na to je policija odgovorila kontraakcijama i u tim sukobima zivot su izgubila 4 pripadnika policije, a vise terorista je ubijeno ili uhvaceno. Onda su usledile masovne siptarske demontracije u Pristini, Podujevu i drugim gradovima. Policija je primenila silu, vodene topove, suzavac, i prema albanskim izvorima teze i lakse povrede zadobilo je 28 demonstranata. Poslednja dva dana na Kosovu je mirno.

- Sastavljanje nove srpske Vlade tesko je politicko "nadvlacenje" jer stabilnost te Vlade zavisice izgleda od Srpskog pokreta obnove. Zato je lider ove stranke Vuk Draskovic postavio odredjene uslove u pogledu programa i sastava nove Vlade, oko cega sa Socijalistickom partijom nikako da se konacno dogovori. Formiranje nove Vlade ocekuje se najranije krajem marta.

- Ekonomija je trenutno u drugom planu jer se trziste uglavnom smirilo. Kurs marke na crnom trzistu "vrti" se oko 5 dinara za marku. Prema zvanicnoj statistici rast cena na malo u februaru iznosio je 3,3 odsto.


Drustvo

DELEGACIJA SKUPSTINE OPSTINE UZICE U IZRAELU

Na poziv Unije lokalnih vlasti Izraela, delegacija Skupstine opstine Uzice, na celu sa predsednikom Skupstine opstine Milanom Nikitovicem, boravi od 2. do 5. marta u Izraelu. U delegaciji su i potpredsednik Skupstine opstine Miroslav Martic i clan Izvrsnog odbora Milos Jovanovic.

Delegacija ce ucestvovati u radu medjunarodne Konferencije koja je posvecena asocijacijama lokalnih vlasti. Na njoj ce biti razmatrano niz pitanja u okviru sedam tema: ekonomska saradnja, razmena omladine, bratimljenje gradova, urbanisticko planiranje, specificni problemi glavnih gradova, saradnja lokalnih vlasti i razmena informacija o lokalnim zajednicama.

DR ZORAN DJINDJIC U UZICU

Predsednik Demokratske stranke dr Zoran Djindjic ucestvovao je u radu izborne skupstine Demokratske stranke Uzice i tom prilikom dao izjavu za lokalnu TV 5 i list "Vesti". Lider demokrata je izrazio uverenje da je proslogodisnji bojkot izbora od strane dela opozicije, a tu je i Demokratska stranka, bio ispravan postupak o cemu najbolje govore sadasnji dogadjaji u Srbiji. Po misljenju Zorana Djindjica u igri koju vodi SPS su i Srpski pokret obnove i radikali i svi traze svoje interese, zanemarujuci nuznost dubokih promena u Srbiji u svim sferama zivota. Nova Vlada kojoj ce na celu biti stari predsednik Mirko Marjanovic nece doneti nista dobro. Zato, istice Djindjic, pravi izazov i potvrda ozbiljnosti rada za Demokratsku stranku bice stvaranje vlade u senci.

Dr Zoran Djindjic je izrazio uverenje da ce u ovoj godini biti odrzani republicki izbori, ali oni moraju imati drugacije, pravicnije uslove. O novim koalicijama opozicije tek treba razgovarati i jasno odrediti ko sta donosi, sta trazi i sta dobija. Iako je situacija u Srbiji teska, Djindjic je izrazio optimizam, jer jos ima mnogo potencijala koji ce, kao skrivena energija, obnoviti ovu zemlju.

NOVO RUKOVODSTVO OKRUZNOG SINDIKATA

Izbori u sindikalnoj organizaciji okoncani su izborom novog rukovodstva u Vecu saveza sindikata za vise opstina Zlatiborskog okruga. Za novog predsednika izabran je Jovo Urosevic, dosadasnji sekretar, a za sekretara je izabran radnik Valjaonice bakra Petrasin Drulovic.

Govoreci o osnovnim opredeljenjima u radu sindikata novi predsednik Urosevic je istakao da ta organizacija zaista mora pomoci radnicima u svim pitanjima njihovog polozaja i uticaja u preduzecima i drustvu.

IZBORNA SKUPSTINA DEMOKRATSKE STRANKE UZICE

Demokratska stranka u Uzicu odrzala je proslog cetvrtka vanrednu skupstinu u cijem radu je ucestvovao i lider stranke dr Zoran Djindjic.

Sednica je bila zatvorena za javnost jer je na njoj raspravljano o problemima u radu, rivalskim strujama i prevazilazenju loseg rada. Istaknuto je da su licne racunice osnovni razlog sukoba.

Za novog predsednika Opstinskog odbora Demokratske stranke izabrana je Svetlana Jevdjovic-Matic, arhitekta iz Uzica. Do izmena je doslo i u sastavu Opstinskog odbora koji ima 14 clanova.


Privreda

POMOC DANSKOG SAVETA ZA IZBEGLICE

Jedna od veoma aktivnih humanitarnih organizacija na podrucju Jugoslavije je i Danski savet za izbeglice koji jedan od centara ima u Uzicu. Prosle godine ova organizacija se pojavila sa novim programom pomoci izbeglicama - kreditima za pokretanje male proizvodnje koji imaju cilj da osamostale i socijalizuju njihove korisnike.

Prema recima Anete Kristofersen, rukovodioca Danskog saveta, program je pokazao punu opravdanost. Korisnici kredita su uspeli da otpocnu proizvodnju i zanate za koje su se opredelili jer su to uglavnom lica koja su se i ranije, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske odakle su morali da pobegnu, bavili tim ili slicnim poslovima. Naravno, ima puno i novih opredeljenja kako to nalazu potrebe trzista, ali je uglavnom rec o maloj proizvodnji koja nalazi kupca i donosi prihode.

Poseban program sacinjen je za kolektivne Centre za izbeglice, kakav je kod nas na Zabucju kod Uzica. U programima za ove Centre preovladava proizvodnja hrane, kao sto je tov pilica i svinja, gajenje koka nosilja i slicno.


Kultura

KNJIGA I IZLOZBA SLIKARA RADOMIRA VERGOVICA

Jedan od najpoznatijih akademskih slikara Uzica, Radomir Vergovic (1938), priredjuje u cetvrtak uvece izlozbu slika u Biblioteci grada Beograda. Tom prilikom bice predstavljena i knjiga "Sa Radomirom Vergovicem - neobavezno" koja govori o zivotu i umetnickom radu uzickog slikara.

Organizatori su Skupstina opstine Uzice, Narodni muzej Uzice i Biblioteka grada Beograda. O Radomiru Vergovicu i njgeovim slikama govorice Faruk Dizdarevic, Dragisa Milosavljevic i Milenko Misailovic.


Sport

SPORTSKI SAVEZ UZICA PROGLASIO NAJBOLJE U 1997.

Proglasenjem najboljih sportista u prosloj godini Sportski savez Uzica zaokruzio je jos jednu uspesnu sportsku godinu. Najbolji su atleticarka Olivera Jevtic u zenskoj konkurenciji, strelac Andrija Zlatic u muskoj, a u ekipnom sportu najbolje su odbojkasice "Jedinstva".

Sportski savez je dodelio i 11 zahvalnica sportskim radnicima koji su dali veliki doprinos unapredjenju uzickog sporta i jacanju posebno njegove finansijske osnove.

ZLATIBORSKA "HAJKA NA VUKA"

Proslog vikenda na Zlatiboru je odrzana 16. po redu, tradicionalna lovacka, sportska i turisticka manifestacija "Hajka na vuka". U~estvovalo je oko 500 lovaca iz cele Jugoslavije i Republike Srpske.

U cetvrtak uvece, u hotelu Palisad, manifestaciju je proglasio otvorenom predsednik Lovackog saveza Jugoslavije Milutin Milosevic. Lovce iz cele Jugoslavije i Republike Srpske pozdravili su i predsednik Skupstine opstine Cajetina Radenko Simovic i predsednici lovackih saveza Srbije i Zlatibora Radivoje Djordjevic i Rade Jeremic.

U zabavnom programu ucestvovali su pesnik Mihailo Cupovic i Duvacki orkestar Mica Petrovica.

U petak je odrzano takmicenje u streljastvu u tri discipline: gadjanje pokretne mete vuka na 100 metara, gadjanje nepokretne mete srndaca na 200 metara i gadjanje glinenih golubova. Pobednici su Borisav Urosevic iz Beograda, Slavko Sevic iz Blaznave i Slobodan Podrascic iz Beograda.

Posle toga lovci su pekli vola na raznju i priredili gozbu.

U subotu, u 7 sati ujutru, krenula je hajka na vuka. Ali, bez uspeha, ulov je izostao. Popodne je priredjen lovacki rucak, a uvece lovacki bal u hotelu "Palisad".

U nedelju, poslednjeg dana manifestacije, lovci su isli u lov na lisice i uspeli jednu da odstrele.

Ocena je da je i ovo okupljanje lovaca uspelo i da ovu lepu tradiciju treba cuvati, po mogucstvu i cescim susretima lovaca.

-----------------------------------------------------------------------

Od ovog broja pokrecemo novu rubriku Teleks 92, sa informacijama iz Dezurne sluzbe MUP-a i Tuzilastva.

BOLESNU SESTRU ZATVORILI U STALU

Protiv Milivoja Bosnjakovica (l947) i njegovog brata Velimira (1954), obojica iz Kacera kod Uzica, poljoprivrednici, neozenjeni, pokrenuta je istraga zbog osnovane sumnje da su od 1995. pa do 18. februara 1998. godine, svoju sestru Vinku (1952) drzali zatvorenu i zakljucanu u stali u kojoj drze goveda. Vinka je retardirana osoba i nije u stanju da se stara o sebi. U domacinstvu je jos i majka Milenka (80).

Braca su sestri namestili krevet u stali i tu joj donosili hranu. Samo su je povremeno izvodili i setnju. Posle intervencije MUP-a Uzice, Vinka je, u krajnje zapustenom stanju, odvedena u uzicku bolnicu.

Pre deset godina Centar za socijalni rad hteo je da Vinku odvede u neku od specijalnih ustanova za retardirane osobe, ali se porodica tome usprotivila. Medjutim, sadasnji odnos je krajnje nehuman i Tuzilastvo ce pokrenuti postupak za utvrdjivanje krivicne odgovornosti brace Milivoja i Velimira.

UBISTVO U UZICKOM ZATVORU

U uzickom zatvoru je od zadobijenih povreda preminuo Bogdan Stojkov (43), Rom iz Cicevca, koji se nalazio u pritvoru. Njega su na smrt pretukle "sobne" kolege Dejan Arsic (21) iz Uzica i Bojan Djordjevic (24) iz Beograda, sa prebivalistem u Cacku, koji su takodje u pritvoru.

Utvrdjeno je da su ova dvojica Stojkova tukli tako da su izazvane unutrasnje teske telesne povrede i lomovi od kojih je ovaj izdahnuo. Arsic je u pritvoru i ceka pravosnaznost cak tri presude zbog teskih kradja, a Djordjevic je optuzen za rasturanje opojnih droga. Za ovo ubistvo zakon predvidja kaznu do 10 godina zatvora."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage