Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 825. februar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
-
HUMANITARNA PRAVNA KANCELARIJA ZA IZBEGLICE
MINISTAR IVKOVIC U CAJETINI
PRES-KONFERENCIJA DEMOKRATSKE STRANKE UZICE
Privreda -
-
PLANOVI VALJAONICE ALUMINIJUMA ZA 1998.
REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA O PROBLEMIMA IZVOZA
Kultura -
-
-
IZLOZBA ZORANA TODOVICA U GRADSKOJ GALERIJI
SAMOSTALNA IZLOZBA JOVANA PANTOVICA U UZICU
DEVET DECENIJA "ZLATIBORSKE VILE"
Sport -
-
"JEDINSTVO" IZGUBILO U GRCKOJ
UVODJENJE DECE U ATLETSKE DISCIPLINE
Dogadjaji protekle nedelje

- Odluka predsednika Srbije Milana Milutinovica da za mandatara nove Vlade Srbije predlozi dosadasnjeg predsednika Mirka Marjanovica izazvala je razlicita reagovanja medju politickim strankama. Koalicioni partneri SPS-JUL-Nova demokratija pozdravljaju taj izbor, dok opozicija od ovog izbora ne ocekuje nista dobro za Srbiju. Izuzetak je Srpski pokret obnove ciji je lider Vuk Draskovic do skora trazio za svoju stranku premijersko mesto, ali je sada dao podrsku da to bude kandidat SPS Mirko Marjanovic.

- Poseta americkog izaslanika za sprovodjenje Dejtonskog sporazuma Roberta Gelbarda, koji je boravio i na Kosovu, a sa predsednikom Jugoslavije Slobodanom Milosevicem imao konkretne dogovore, vraca nadu da ce takozvani "spoljni zid sankcija" koji SAD drze prema Jugoslaviji uskoro biti ukinut. To je nagovestio i Ricard Majls, otpravnik americke ambasade u nasoj zemlji. Oni su naglasili pozitivnu ulogu Jugoslavije u sprovodjenju Dejtonskog sporazuma sto SAD uvazavaju i dozvoljavaju mogucnost da uskoro Jugoslavija zauzme svoje mesto u Ujedinjenim nacijama i finansijskim institucijama. Ovakva ocekivanja propracena su strepnjom da sve to moze trajati dugo, a na to smo pouceni iz ranijih slicnih situacija.

- Dugo najavljivana borba protiv kriminala u Srbiji izgleda da pocinje. Poslednjih dana uhapseno je nekoliko direktora osumnjicenih za zloupotrebu sluzbenog polozaja i pribavljanje protivpravne imovinske koristi. Posebnu paznju privukla su hapsenja direktora Duvanske industrije Nis Smiljka Kostica i bivseg direktora Zdravstvenog osiguranja Srbije Nenada Djordjevica. Obojica su stekla veliko bogatstvo pljackom drustvene imovine, a sumnja se da je samo u jednom poslu Nenad Djordjevic za sebe ostvario dobit od preko 10 miliona dolara, sto i jeste povod za hapsenje. Medjutim, na javnoj sceni u Srbiji mnogo je poznatih licnosti za koje se vezuju nelegalni poslovi, tako da ostaje velika sumnja da li ce ti "nedodirljivi" i dalje odlucivati o svemu, zrtvujuci tek ponekog ko je, ocigledno, preterao u kradjama.


Drustvo

HUMANITARNA PRAVNA KANCELARIJA U UZICU

Svajcarska humanitarna organizacija (SDR) otvorila je u utorak u Uzicu 19. kancelariju na podrucju Jugoslavije. Zaposljavace jednog pravnika i ima zadatak da pruza pravnu pomoc izbeglicama u regulisanju njihovog statusa, drzavljanstva, prava na imovinu i povratak u svoje domove.

Kako je na otvaranju istakao predstavnik SDR gospodin Ricard Maranta, odgovori na sva navedena pitanja nalaze se na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske i zato ova organizacija ima dobre veze sa odgovarajucim organizacijama koje tamo deluju i bice u mogucnosti da te odgovore pribavi.

Na otvaranju u utorak, u prostorijama Crvenog krsta u Uzicu, ispred Skupstine opstine zahvalio je potpredsednik Djordje Mijuskovic, rekavsi da je to jos jedan znak brige za izbeglice koje zive u nasem kraju.

MINISTAR IVKOVIC U CAJETINI

Ministar gradjevina u Vladi Srbije Branislav Ivkovic posetio je u ponedeljak opstinu Cajetina i sa domacinima razgovarao o funkcionisanju lokalne samouprave i posebno o zastiti Zlatibora kao zdrave sredine. Na ovom podrucju, po recima ministra Ivkovica, treba razvijati ciste tehnologije a njih imaju usluzne delatnosti. Domacini su upoznali ministra Ivkovica sa prostornim planom posebne namene koji je u izradi u koji ce dati odgovore o pravcima buduceg privrednog razvoja ovog kraja.

PRES-KONFERENCIJA DEMOKRATSKE STRANKE UZICE

Vrsilac duznosti predsednika Opstinskog odbora Demokratske stranke Uzice Nada Novakovic odrzala je u ponedeljak konferenciju za stampu povodom godisnjice zavrsetka protestnih setnji koalicije Zajedno zbog poznate kradje glasova na lokalnim izborima u novembru 1996. godine.

Gospodja Novakovic je izrazila cudjenje zbog sadasnjeg ponasanja predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draskovica, jednog od lidera koalicije Zajedno (koja jos funkcionise na lokalnom nivou u gradovima u unutrasnjosti Srbije). "Vuk Draskovic je govorio da su krivci za ovo stanje u Srbiji Slobodan Milosevic i njegova supruga Mira Markovic, da se sa njima ne moze u Evropu niti Srbija moze biti slobodna. A sada sa njima ulazi u koaliciju", rekla je Nada Novakovic i zapitala se da li je Vuk u zabludi ili su u pitanju odredjeni interesi.


Privreda

PLANOVI VALJAONICE ALUMINIJUMA ZA 1998.

Povodom zavrsetka nove Energetike, investicije vredne 11 miliona dinara, Valjaonica aluminijuma Sevojno je organizovala svecanost na kojoj je generalni direktor Milovan Corovic govorio o rezultatima rada u prosloj godini i ambicioznim planovima za ovu.

U prosloj godini Valjaonica aluminijuma je ostvarila proizvodnju od 8.000 tona, sto je za 75 odsto vide nego u 96. Izvoz je 7,7 miliona dolara, pet puta veci nego 96. Prosecna zarada iznosila je 1150 dinara.

U 1998. godini planirano je povecanje proizvodnje za 50 odsto. Ako se ostvari plasman 4.800 tona na domacem trzistu to ce biti kolicina koju je Valjaonica prodavala u Jugoslaviji najboljih godina. Planiran je i izvoz 7.200 tona, mada pod otezanim uslovima zbog ukidanja trgovinskih olaksica od strane Evropske unije.

REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA O PROBLEMIMA IZVOZA

Odbor za spoljnotrgovinske odnose RPK Uzice odrzao je sastanak kome su prisustvovali direktori najvecih kolektiva u uzickom regionu. Oni si izneli iskustva svojih firmi u sadasnjim odnosima sa svetom i ukazali na niz neregulisanih uslova za spoljnotrgovinsko poslovanje: izvozno-uvozni kontigenti, carine, olaksice, stimulacije... Svuda ima dosta opravdanih primedbi koje drzava mora uvaziti ako misli da se poprave sadasnji ionako teski kontakti sa ino-partnerima.

U prosloj godini privreda regiona ostvarila je ukupan promet od 157,9 miliona dolara, odnosno 64,5 u izvozu i 93,4 u izvozu. Deficit je 28,9 miliona dolara. U januaru je promet sa inostranstvom 11 miliona dolara, 4,8 izvoza i 6 miliona dolara uvoza.


Kultura

IZLOZBA ZORANA TODOVICA U GRADSKOJ GALERIJI

Profesor novosadske Akademije umetnosti Zoran Todovic izlozio je svoje grafike u uzickoj Gradskoj galeriji. Profesor Todovic je ime iz vrha jugoslovenske grafike. Dobitnik je niza uglednih nagrada, medju kojima Grand prix-a na bijenalu grafike u Varni (Bugarska) i prve nagrade u Beogradu 1996. godine.

Na otvaranju izlozbe direktor Galerije Mladen Jevdjovic i Branimir Karanovic naglasili su da je Zoran Todovic mlad za tolika priznanja koja je do sada dobio, ali da ih je svakako zasluzio. Njegove grafike stoje u brojnim muzejima i galerijama sirom sveta.

SAMOSTALNA IZLOZBA JOVANA PANTOVICA U UZICU

U Klubu studenata Uciteljskog fakulteta u Uzicu u utorak je otvorena izlozba akademskog slikara Jovana Pantovica iz Priboja. Izlozena su dela nastala u poslednjih deset godina, iz dva stvaralacka ciklusa "Genius loci" i "Pozajmljeno od prirode". Svi radovi radjeni su kombinovanim slikarskim tehnikama.

DEVET DECENIJA "ZLATIBORSKE VILE"

Pevacko drustvo "Zlatiborska vila" osnovano je u Uzicu 1910. godine i za dve godine obelezice vredan jubilej - devet decenija postojanja i rada. Samo su ratovi prekidali ovu tradiciju negovanja izvorne pesme. Danas hor cini 30 pevaca koji su u prosloj godini imali vise zapazenih gostovanja u zemlji i inostranstvu. Ucetvuju i na kulturnim manifestacijama u uzickom kraju, a poseban repertoar cine horske pesme u duhu pravoslavlja.

Na Skupstini Pevackog drustva koja je odrzana proslog cetvrtka bilo je reci i o materijalnim teskocama u radu, ali je izrazeno uverenje da ce zahvaljujuci sponzorima to biti prevazidjeno. Za predsednika Upravnog odbora izabran je Dragisa Milosavljevic, direktor Narodnog muzeja.


Sport

"JEDINSTVO" IZGUBILO U GRCKOJ

U poslednjem kolu evropske Lige sampiona odbojkasice uzickog "Jedinstva" igrale su u Atini sa ekipom "Vrilisija" i izgubile mec sa 3:2. U ovogodisnjoj Ligi sampiona "Jedinstvo" je iz sedam susreta ostvarilo dve pobede i to su, za ove tri godine ucesca Uzicanki u evropskom takmicenju najboljih ekipa, prve dve pobede.

Do kraja ovogodisnjeg takmicenja, u kome ucestvuje 12 ekipa, ostalo je jos nekoliko susreta posle kojih ce se znati konacan plasman.

UVODJENJE DECE U ATLETSKE DISCIPLINE

U Bajinoj Basti je tokom vikenda demonstriran program uvodjenja dece u atletske discipline koji vec trideset godina sa uspehom primenjuju i usavrsavaju Dzordz Baner i Dzordz Uren iz Velike Britanije.

To je program razvijen u vise desetina zemalja u svetu, a sada ga u Jugoslaviji promovise i finansira Fond za otvoreno drustvo.

Na prezentaciji programa u hotelu "Drina" receno je da je Bajina Basta konkurisala za ovaj program jer je u ovom gradu atletika veoma popularna. Tu se odrzava tradicionalni atletski miting koji okuplja nasa najpoznatija imena "kraljice sportova", a selektor jugoslovenske atletike Dane Korica svakog leta ovde drzi kamp olimpijskih nada.

Prema recima dr Milanke Bozic, predsednice Skupstine opstine, to je Bajinu Bastu i priblizilo ovom programu. Vazan razlog je i davanje prilike mladima za jos jedan oblik druzenja i zdravog zivota. Zato se i konkurisalo za sredstva koja je raspisao Fond za otvoreno drustvo, a pozitivan odgovor obradovao je ljubitelje atletike u gradicu na Drini."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage