Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 718. februar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo - PRIVATIZACIJA JAVNIH PREDUZECA
Privreda - REKORDERI U PROIZVODNJI MLEKA
Kultura -
-
"SPOMENICA 1912-1918"
DOKUMENTI ZLOG VREMENA
Sport -

-
PRIJEM U SKUPSTINI OPSTINE ZA MILJANICA
I SANTRACA
POBEDA "JEDINSTVA" U EVROPSKOJ LIGI SAMPIONA
Dogadjaji protekle sedmice

- Obavljen je i zavrsni krug konsultacija predsednika Srbije Milana Milutinovica sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o izboru mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Najvazniji rezultat je saglasnost oko programa rada nove Vlade, a ocekuje se da ce uskoro predsednik Milutinovic objaviti ime mandatara.

- Dok se situacija na trzistu roba i novca smiruje, ne prestaju negodovanja razlicitih subjekata zbog Uredbe Vlade Srbije o finansijskoj disciplini. Zahtevi su da se ona ukine, ili bar najsporniji clanovi koji stavljaju u nejednak polozaj drustveni i privatni sektor.

- Na crnom deviznom trzistu vrednost dinara raste. Dok je prosle sedmice kupoprodajni kurs bio 5 - 5,5 dinara za jednu marku, sada je taj odnos 4,5 - 5 dinara za marku.

- Za nase citaoce koji zive daleko od Jugoslavije informacija o vremenu. Iako je kalendarski uveliko zima, i do skoro je takvo vreme zaista bilo, sa dosta snega i hladnoce, ovih nekoliko dana kao da je prolece. Suncano je i toplo, sa dnevnom temperaturom i do 20 stepeni. Snega vise nema, osim na planinama (Kopaonik, Brezovica, Jahorina). Nema ga ni na Zlatiboru iako je pocetkom februara zimska sezona bila ona prava, sa snegom i puno gostiju, oko cetiri hiljade.


Drustvo

PRIVATIZACIJA UZICKIH JAVNIH PREDUZECA

Potpredsednik Skupstine opstine Uzice Djordje Mijuskovic izjavio je za lokalni list "Vesti" i Radio Uzice da ce Izvrsni odbor i Skupstine opstine Uzice zauzeti jasne stavove o privatizaciji, odnosno vlasnickoj transformaciji javnih preduzeca u Uzicu. Od 7 javnih i komunalnih preduzeca, prema recima Mijuskovica, "Direkcija za izgradnju" i "Vodovod" ne bi trebalo da izgube karakter javnih preduzeca, a ostala, ukljucujuci i Informativno javno preduzece "Vesti", mogu uci u proces vlasnicke transformacije u skladu sa zakonom. Mijuskovic je naglasio da Vlada Srbije mora pojasniti mnoge odredbe kojima je regulisana ova oblast s obzirom da se radi o vaznom i dugorocnom poslu.


Privreda

REKORDERI U PROIZVODNJI MLEKA

Uzicka "Mlekara" je i ove godine, na dan firme, proglasila rekordere u prozvodnji mleka u godini koja je iza nas. Na svecanosti u Radnickom domu u Sevojnu direktor "Mlekare", dr Filip Mrakovic, pozdravio je brojne goste, kooperante, poslovne partnere, a zatim proglasio najbolje u 1997. godini.

Apsolutni rekorder u proizvodnji mleka u brdsko-planinskom podrucju u uzickom kraju i Srbiji je Milisav Zunic iz sela Skrzuti. On je prosle godine predao 100.309 litara mleka i na poklon od "Mlekare" dobio zensko tele. Na drugom mestu je Radovan Cosovic, takodje iz sela Skrzuti, koji je predao "Mlekari" 62.120 litara mleka i na trecem mestu je Dragan Todorovic iz Potpeca sa 61.475 litara predatog mleka.

"Mlekara" u Sevojnu je prosle godine otkupila i preradila 7 miliona litara mleka i to je najbolja od 22 godine koliko "Mlekara" postoji. Prodaja mleka se vrsi na vrlo sirokom trzistu, od juznog Banata, Kosova, zapadne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Mleko se otkupljuje od oko 5.000 domacinstava sa brdsko-planinskog podrucja u zapadnoj Srbiji.


Kultura

"SPOMENICA 1912-1918"

Istorijski arhiv iz Uzica se pobrinuo da na jos jedan nacin otrgne od zaborava srpske junake koji su u Prvom svetskom ratu branili otadzbinu i ostavili svoje kosti od Cera i Kolubare, gudura Albanije, Plave grobnice u Egejskom moru, Solunskog fronta i Kajmakcalana... Dragoceni trud ulozio je istoricar dr Rade Poznanovic, tako da ce u "Spomenici 1912-1918" biti brojna imena nasih ljudi koji su poginuli u tim junackim bitkama. U delu knjige bice navedena i imena vojnika Austrougarske okupatorske vojske koji su poginuli ovde ili su umrli u uzickoj bolnici 1914-1915. godine.

DOKUMENTI ZLOG VREMENA

Veceras (sreda) u selu Rozanstvu, a u cetvrtak uvece u Parohijskom domu u Uzicu bice predstavljena nova knjiga dr Dragane Boskovic "Venci od trnja Bozidara Kalezica" i prikazani dokumentarni filmovi ovog autora. Medju filmovima je i nagradjeni dokumentarni film o sudbini porodice Micic iz Rozanstva. Stradanje porodice pocelo je na ratistu u Hrvatskoj pocetkom 1992. godine kada je poginuo sin, a uskoro je i otac preminuo od tuge za izgubljenim jedincem.

O knjizi i filmovima, o dokumentima zlog vremena, govore autori dr Dragana Boskovic i Bozidar Kalezic, dr Dimitrije Kalezic, dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Veljko Radovic, dramski pisac i Srebrenka Ilic, urednik u Televiziji Beograd.


Sport

PRIJEM U SKUPSTINI OPSTINE ZA MILJANICA I SANTRACA

Povodom seminara o razvoju jugoslovenskog fudbala u Skupstini opstine Uzice priredjen je prijem za visoke funkcionere Fudbalskog saveza Jugoslavije, predsednika Miljana Miljanica i selektora Slobodana Santraca. Goste je pozdravio potpredsednik Skupstine opstine Miroslav Martic.

POBEDA "JEDINSTVA" U EVROPSKOJ LIGI SAMPIONA

Veceras je igrano predposlednje, sesto kolo evropske Lige sampiona za odbojkasice. U Uzicu "Jedinstvo" je bilo domacin prvakinjama Ceske, ekipi "Olimp" iz Praga i zabelezilo jos jednu pobedu rezultatom 3:0. U poslednjem kolu "Jedinstvo" igra sa prvakinjama Grcke, a realno je ocekivati konacan plasman medju sest najboljih ekipa u Evropi."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage