Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 611. februar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
-
MINISTAR EKOLOGIJE JORDAN ALEKSIC U UZICU
VESNA PESIC O AKTUELNIM POLITICKIM PITANJIMA
ZBOG NEPLACANJA ISKLJUCENJA GREJANJA
Zdravstvo -
-
NAJAVA STRAJKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA
OTEZAN RAD UZICKE BOLNICE
Kultura -
-
KNJIZEVNO VECE MANOJLA GAVRILOVICA
"LENDINA VODENICA" MIHAILA MILOVANOVICA
Sport -
-
-
OCEKIVANI PORAZ "JEDINSTVA"
FUDBALERI "SLOBODE" NA PRIPREMAMA U BIJELOJ
ANTICEV POKLON "SLOBODI"
Dogadjaji protekle nedelje

- Nova Uredba Vlade Srbije o finansijskoj disciplini izazvala je brojna reagovanja zbog svoje, kako se tvrdi, neustavnosti i pokusaja da ekonomske probleme resava na prevazidjen administrativni nacin. Reakcije su bile tako zestoke da je i predsednik Srbije Milan Milutinovic, u skladu sa svojim ovlascenjima, zatrazio da Vlada pojasni odredjene odredbe.

- Najvise protesta zbog nove Uredbe o finansijskoj disciplini izazvao je njen deo koji reguliste promet nepokretnosti i automobila. Vlada trazi da svaka transakcija ove vrste ima procenu vrednosti ispod koje se ne moze ici, zatim overu ovlascenog drzavnog organa koji podrazumeva placanje poreza i bezgotovinsko placanje, odnosno prenosenje novca na racun a ne kao do sada obicno u gotovini. Taj deo Uredbe zaustavio je poslednjih dana promet nekretnina i automobila dok se ne vidi sta ce biti sa primenom Uredbe.

- Trziste robe i novca u Srbiji pokazuje stabilizaciju. Pojacane akcije trzisne inspekcije sprecavaju spekulantske poslove i dizanje cena, a kurs dinara na crnom deviznom trzistu ustalio se na 5 - 5,5 dinara za jednu marku.


Drustvo

MINISTAR EKOLOGIJE JORDAN ALEKSIC U UZICU

Ekoloski problemi uzicke opstine bili su na dnevnom redu sastanaka ministra za zastitu zivotne sredine dr Jordana Aleksica u Zlatiborskom okrugu i Skupstini opstine Uzice. Ministar Aleksic se zalozio da briga o zivotnoj sredini i zastita prirodnih resursa budu medju vaznijim poslovima.

U Valjaonici bakra Sevojno dogovoreno je da se ovoj firmi da licenca za reciklazu otpadnog materijala koji nastaje u procesu proizvodnje. Takodje, dogovorena je i izrada studije o tome koliko valjaonice u Sevojnu zagadjuju okolinu buduci da se zna da su one medju najvecim zagadjivacima.

VESNA PESIC O AKTUELNIM POLITICKIM PITANJIMA

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije, Vesna Pesic, posetila je krajem prosle sedmice Uzice. Tom prilikom dala je izjavu za lokalni list "Vesti" i Radio Uzice o aktuelnim politickim pitanjima u Srbiji.

Vesna Pesic je izjavila da poslednji potezi Vlade Srbije pokazuju tesku situaciju u kojoj se vlast nalazi zbog nedostatka sredstava za pokrivanje javne potrosnje. Pokusaj pribavljanja tih sredstava od gradjana, "otimanjem deviza" koje smo videli 1993. godine, problem se nece resiti, jer kako istice gospodja Pesic, samo celovite promene vode boljitku.

Drzava se ponasala kao "pijani milioner" kada je prosle godine prodala deo PTT sistema, deleci pare za plate, za penzije, a sada se namice dinar na dinar "dok se ne proda sledece, deo elektroprivrede ili naftne industrije".

Vesna Pesic je u ovom razgovoru ponovila poznate stavove Gradjanskog saveza oko Kosova, o preprekama za stvaranje nove koalicije opozicionih partija, i istakla da Srbiji na politickoj sceni trebaju novi ljudi.

ZBOG NEPLACANJA ISKLJUCENJA GREJANJA

Komunalno preduzece "Toplota" iskljucilo je, zbog neplacanja, grejanje u 318 stanova, odnosno na 25 ulaza u stambene zgrade u Uzicu, Sevojnu i Krcagovu. Pretnja se odnosila na stanare u mnogo vecem broju stanova, cak na 65 ulaza, ali je dobar broj njih platio zaostale racune. Svi "ulazi" koji izmire 60 odsto duga dobice grejanje.


Zdravstvo

NAJAVA STRAJKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Predsednik sindikata zdravstvenih radnika uzickog okruga, Gavrilo Markovic, najavio je na konferenciji za novinare da ovaj granski sindikat planira strajk na nivou cele Srbije ukoliko Vlada ne ispuni trazene uslove. Oni se odnose na isplate dosadasnjih dugovanja za zarade i topli obrok i omogucavanje pristojnijih uslova za rad u zdravstvu.

O strajku ce odluciti Skupstina ovog granskog sindikata do 17. februara, do kada je i dat rok Vladi da ispuni zahteve.

OTEZAN RAD UZICKE BOLNICE

Zbog sve vece besparice, koja pogadja i zdravstvo, rad u uzickoj bolnici je veoma otezan, izjavio je na konferenciji za novinare direktor dr Dusko Jovicevic. Problema ima sa obezbedjenjem hrane, bolnicke odece, potrosnog materijala, pa sve do toga da se i operacije odgadjaju zbog odredjenih nedostataka.

Uprkos tome uzicka bolnica se bori da ostane na nivou struke, saradnja sa klinikama u Beogradu i razmena lekara je redovna, a posebno je napredovala dijagnostika u koju su ulozena najveca sredstva.


Kultura

KNJIZEVNO VECE MANOJLA GAVRILOVICA

U utorak uvece, u Citalistu Narodne biblioteke, uzickoj knjizevnoj publici predstavio se Manojle Gavrilovic (pesnik iz naseg kraja koji zivi i radi u Beogradu), novom zbirkom pesama "Zlatna cesma". To je njegova sedma pesnicka zbirka. Manojle je prvu pesmu objavio u uzickim "Vestima" 1965. godine. Dobitnik je Vukove nagrade.

O pesnickom stvaralastvu Manojla Gavrilovica govorili su knjizevni kriticar Dragan Lakicevic i upravnik uzicke biblioteke mr Slobodan Radovic.

"LENDINA VODENICA" MIHAILA MILOVANOVICA

Kulturno-prosvetna zajednica Uzice prosle godine je objavila roman "Lendina vodenica", pronadjen u zaostavstini poznatog slikara Mihaila Milovanovica, koga su streljali partizani 1941. godine. Promocija ovog romana odrzana je u subotu u Ribasevini, rodnom selu Mihaila Milovanovica. O knjizi su govorili dr Milutin Pasic i dr Rade Poznanovic.


Sport

OCEKIVANI PORAZ "JEDINSTVA"

U poslednjem kolu evropske Lige sampiona odbojkasice "Jedinstva" dozivele su ocekivani poraz od dvostrukog evropskog sampiona, ekipe Fopapadreti iz italijanskog grada Bergamo. Susret je igran u Uzicu i sva tri seta dobile su gosce iz Italije.

FUDBALERI "SLOBODE" NA PRIPREMAMA U BIJELOJ

Pred nastavak takmicenja u Drugoj saveznoj ligi-grupa Zapad, fudbaleri uzicke "Slobode" nalaze se na pripremama u Bijeloj, na moru. Ekipu "Slobode" i u nastavku prvenstva vodice trener Ratko Jokic. Jesenji deo "Sloboda" je zavrsila na sestom mestu.

ANTICEV POKLON "SLOBODI"

Nekadasnji igrac uzicke "Slobode" a sada proslavljeni trener u Spaniji, Radomir Antic, poklonio je pred pocetak prolecnog dela prvenstva kompletnu sportsku opremu igracima svog nekadasnjeg kluba. Ovo nije prvi put da se na ovakav nacin Antic seti kluba iz koga je ponikao i kome je ostao privrzen i danas."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage