Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 54. februar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
ISKLJUCENJA GREJANJA?
PRIJEMI U SKUPSTINI OPSTINE
Kultura -
-
-
-
MILISAV SAVIC U UZICKOJ BIBLIOTECI
"VIBOVA NAGRADA" SATIRICARU VLADANU SOKICU
IZLOZBA LIKOVNOG KLUBA "PIVO KARAMATIJEVIC"
"ZIVO BLAGO" RADENKA STANICA
Sport - POBEDA ODBOJKASICA "JEDINSTVA" U LUCERNU




Dogadjaji protekle nedelje

- Stabilizacija trzista i kursa dinara bila je tema broj 1 poslednjih dana u Srbiji. U januaru je doslo do znacajnog poremecaja trzista kada su cene i kurs marke na crnom trzistu skocili oko 20 odsto. Marka se od dilera mogla kupiti tek za 6 ili 6,5 dinara. Usledile su mere Vlade Srbije i zestoka medijska kampanja drzavnih glasila da se cene moraju vratiti na nivo iz novembra meseca, a kurs oboriti cak ispod 4 dinara za 1 marku. Osnovne zivotne namirnice, ulje, secer i brasno, iznete su na trziste iz robnih rezervi. Rezultat svega je kolebanje na trzistu. Cene se vracaju sporo jer niko nema poverenja da ce dinar ojacati iako se marka mogla kupiti i za 5 i ispod 5 dinara.

- Prateca pojava promena na trzistu je pravi medijski rat drzavnih i samostalnih glasila. Tacnije, premijer Mirko Marjanovic optuzio je nezavisna glasila da su doprinela destabilizaciji dinara, zajedno sa onima koji ne zele dobro ovoj zemlji i jednim brojem ekonomista koji su struku zamenili politikom. Reakcija nezavisnih glasila bila je ostra, optuzujuci premijera da slabosti drzave i Vlade zbog kojih je doslo do poremecaja na trzistu hoce da sakrije prebacujuci odgovornost na druge. Istrazni sudija u Beogradu pozvao je na informativni razgovor pojedine urednike nezavisnih glasila, ali je to bila vise pretnja nego stvarna namera da se protiv njih podigne optuznica za destabilizaciju prilika u zemlji.

- Iza svih ovih poremecaja stoji velika dilema: da li ce dinar i zvanicno devalvirati. Strucnjaci koji ukazuju na neophodnost takve mere imaju jasne argumente. Da bi se devalvacija izbegla treba smanjiti novcanu masu u opticaju ili pustiti na trziste sveze devize. Ni jedno ni drugo nije lako izvesti. Prvo zbog problema sa isplatama iz budzeta za javnu potrosnju, a drugo jer svezeg finansijskog kapitala jednostavno nema. Uveravanja drzavnih sluzbenika su jasna, devalvacije nece biti, ali se postavlja pitanje do kada?


Drustvo

ISKLJUCENJA GREJANJA?

Dugovanja gradjana Uzica preduzecu "Toplota" presla su kriticnu granicu, jer ovo preduzece nema novih sredstava da obezbedi sledece kolicine energenata. Zato su gradjani ozbiljno upozoreni da ce "Toplota" iskljuciti sve one zgrade ciji stanari nisu platili 60 odsto od iznosa racuna za grejanje. Od 175 ulaza u zgrade u gradu, Krcagovu, Senjaku i Sevojnu, stanari na 65 ulaza duguju vise od toleratne granice i njima ce ako dug ne izmire grejanje biti iskljuceno.

Cena grejanja 1 metra kvadratnog stambene povrsine je 2,11 dinara, Izvrsni odbor predlaze 2,95, mada je realna cena duplo veca. Zahtev za povecanjem cene upucen je nadleznom ministarstvu u junu prosle godine, ali odgovor jos nije stigao.

PRIJEMI U SKUPSTINI OPSTINE

Predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic sa saradnicima priredio je ove sedmice dva prijema. Prvi je bio za nove daktore nauka sa Uciteljskog fakulteta Uzice, Krstivoja Spijunovica i Radmilu Nikolic. Drugi prijem bio je za davaoca krvi Milana Nikitovica koji je do sada u 120 puta dao 41 litar dragocene tecnosti. Sada se Nikitovic razboleo, ima povisen secer, pa mu je Skupstina opstine kupila na poklon aparat za merenje secera u krvi koji mu je na prijemu urucio imenjak, predsednik opstine Milan Nikitovic.


Kultura

MILISAV SAVIC U UZICKOJ BIBLIOTECI

Na knjizevnoj veceri u petak u uzickoj Narodnoj biblioteci predstavljene su dve knjige, "Oziljci tisine" Milisava Savica i "U senci istine" Rade Milcanovic. O knjigama je govorio knjizevni kriticar Mileta Acimovic Ivkov.

Milisav Savic je ovom prilikom podsetio da je tema njegove knjige zlo koje nam se kroz istoriju cesto i stalno ponavlja. O ovoj knjizi Mileta Acimovic Ivkov rekao je da je najzrelije Savicevo delo.

Knjiga Rade Milcanovic "U senci istine" je njen drugi roman koji na sentimentalan i po oceni kriticara nedovoljno ubedljiv nacin govori o platonskoj ljubavi kao izvoru srece.

"VIBOVA NAGRADA" AFORISTICARU VLADANU SOKICU

Znacajno priznanje koje list "Politika" dodeljuje svake godine najboljem aforisticaru i nosi ime pokojnog Vlade Bulatovica Viba, novinara i aforisticara "Politike", pripalo je ovoga puta uzickom aforisticaru Vladanu Sokicu. Iako se on ovim stvaralastvom bavi tek dve godine, uspeo je da objavi dve knjige. Prvu "Slag na torturu" i drugu sa ekoloskim aforizmima "Kisele kise".

U konkurenciji 7 autora ziri se opredelio za Sokica, sto je na neki nacin priznanje ukupnom uzickom stvaralastvu u ovoj oblasti. Rade Jovanovic, Slobodan Simic, Milan Nikitovic, Mitar Tucovic i drugi, poznata su imena sa stranica humoristickih i satiricnih listova.

IZLOZBA LIKOVNOG KLUBA "PIVO KARAMATIJEVIC"

Godisnja izlozba clanova Likovnog kluba "Pivo Karamatijevic" otvorena je prosle sedmice u Klubu studenata Uciteljskog fakulteta. Izlozen je 21 rad isto toliko autora.

Dobitnici godisnje nagrade su Vera Gojgic, Miljana Draskovic i Dusko Stevovic Bruski.

"ZIVO BLAGO" RADENKA STANICA

Druga knjiga Radenka Stanica, direktora u Poljoprivrednoj korporaciji "PKB" u Beogradu, koji je rodom iz Sljivovice, posvecena je poljoprivrednicima-stocarima i njihovom zivom blagu. Predstavljena je u utorak uvece u Cajetini i to je bila prilika da se vise kaze o dugogodisnjem pregalackom radu Radenka Stanica na unapredjenju sela i poljoprivrede, posebno na kulturnoj afirmaciji srpskog sela i seljaka.

Nova Staniceva knjiga sadrzi i mnoga stvarna imena naprednih stocara iz uzickog kraja i cele Srbije i imena njihovih krava koje su pravo zivo blago u stajama i na pasnjacima.


Sport

POBEDA ODBOJKASICA "JEDINSTVA" U LUCERNU

U cetvrtom kolu evropske Lige sampiona odbojkasice "Jedinstva" zabelezile su prvu pobedu. Savladale su ekipu Lucerna sa 3:2. Tako su na najbolji nacin popravile los utisak sa poslednje utakmice u prvenstvu kada su od ekipe "Luka Bar" izgubile sa 3:1 prikazavsi veoma slabu igru.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage