Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 428. januar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
-
SVETI SAVA - SKOLSKA SLAVA
TRADICIONALNI PRIJEMI U SKUPSTINI OPSTINE
HUMANITARNA POSETA SRPSKOM GORAZDU
Privreda - OTEZAN IZVOZ U 98.
Kultura -
-
"DOZIVANJE SVETOG IMENA SRPSKOG"
"SRBIJA NA ISTEKU " RADA JOVANOVICA
Sport -
-
OLIVERA JEVTIC POBEDNIK "BELOG KROSA"
"JEDINSTVO" IZGUBILO U TRECEM KOLU LIGE SAMPIONA
Dogadjaji protekle nedelje

- Produzenje sankcija od strane SAD i ukidanje trgovinskih preferencijala Evropske unije, uz sve dugogodisnje probleme jugoslovenske privrede, ucinili su pocetak ove godine izuzetno teskim. Zemlji preti nova spirala inflacije iz 1993. godine koja se moze suzbiti samo restriktivnom monetarnom politikom, sto opet znaci recesiju, strajkove, socijalne nemire... Dilema je vrlo teska, a neizvesnost zaista velika.

- Novi talas poskupljenja usledio je prosle i ove sedmice tako da prosecna povecanja cena kafe, cigareta i slicnih artikala iznose oko 20 odsto. Toliko je i dinar "devalvirao" na crnom trzistu, dileri marku kupuju za 5,5 dinara, a prodaju za 6 i vise jer je gornji kurs potpuno proizvoljan. To je izraz straha da bi dinar mogao jos da pada, a i ocekivanja zvanicne devalvacije.

- Ekonomska neizvesnost trenutno je potisnula u drugi plan politicke nestabilnosti. Situacija u Crnoj Gori se smiruje posto je Milo Djukanovic preuzeo predsednicku funkciju, a mandatar Filip Vujanovic poceo konsultacije za sastav prelazne Vlade. Prevremeni parlamentarni izbori treba da se odrze do kraja maja. Medjutim, Kosovo se ne smiruje. Teroristicki napadi takozvane Oslobodilacke vojske Kosova na pripadnike policije ne prestaju, ima i zrtava, ali pravog politickog dijaloga jos nema.


Drustvo

SVETI SAVA - SKOLSKA SLAVA

I ove godine je u svim skolama proslavljen 27. januar - Savindan, koji se kao skolska slava obelezava u Srbiji jos od proslog veka. Poslednjih godina taj obicaj je u potpunosti vracen tako da je to dan skolskih priredbi i podsecanja na prosvetiteljsku ulogu Svetog Save.

Savindan je skolska slava i osnovne skole u Kaceru kod Uzica. Svake godine domacin slave je drugi mestanin. Ove godine na skolskoj slavi, uz druge goste, bili su i predstavnici Skupstine opstine Uzice.

TRADICIONALNI PRIJEMI U SKUPSTINI OPSTINE

Predsednik Skupstine opstine Uzice gospodin Milan Nikitovic sa prvim saradnicima, potpredsednicima Djordjem Mijuskovicem i Miroslavom Marticem i predsednikom Izvrsnog odbora Aleksandrom Cirovicem, priredio je tradicionalne prijeme za nove doktore nauka, najuspesnije sportiste, najbolje radnike gradske cistoce, novinare, pisce, izdavace i pozorisne umetnike.

U ponedeljak je bio prijem za nove doktore nauka. To su Ljiljana Vuckovic, lekar Opste bolnice u Uzicu, profesori Vise tehnicke skole Radmila Drobnjak i Milan Martinovic i direktor Naucno-istrazivackog centra Milos Tasic.

U ponedeljak je bio prijem i za najuspesnije uzicke sportiste. To su atleticarka Olivera Jevtic i odbojkasice "Jedinstva".

U sredu je predsednik Nikitovic priredio prijem za najbolje radnike Komunalnog preduzeca "Bioktos", cistaca ulica Ceda Cosica i radnika gradskog zelenila Miliju Gavrilovica.

U cetvrtak je prijem za novinare, a u petak za pisce i izdavace i pozorisne radnike.

HUMANITARNA POSETA SRPSKOM GORAZDU

Povodom Savindana, u organizaciji Biroa Republike Srpske u Uzicu, predstavnici Osnovne skole "Andrija Djurovic" i Prihvatnog centra za izbeglice na Zabucju kod Uzica, sa nekoliko novinara, posetili su opstinu Srpsko Gorazde u Republici Srpskoj i urucili humanitarnu pomoc. Ova opstina formirana je od naselja Kopaci, Ustipraca i Medjedja i granici se sa opstinom Gorazde koja je po mirovnom sporazumu iz Dejtona pripala Muslimansko-hrvatskoj federaciji.

Djaci skole "Andrija Djurovic" sakupili su sto knjiga za skolsku biblioteku u Srpskom Gorazdu, mlada slikarka Jelena Tijanic poklonila je ikonu "Sveti Sava" skoli koja ce od ove godine nositi ime prvog srpskog prosvetitelja, a direktor Centra za izbeglice, Ljubisa Kovacevic predao je prikupljenu humanitarnu pomoc za Dom zdravlja, Crveni krst i skolu.

Sa situacijom u Srpskom Gorazdu goste je upoznao predsednik Opstine Slavko Topalovic. Takoreci, pocinje novi zivot. U tri firme, Fabrici zice, Fabrici masina i Hladnjaci ima oko 400 zaposlenih i one ce biti okosnica razvoja. Trenutno se zivi veoma tesko, ali mora se raditi i stvarati uslove za bolje.


Privreda

OTEZAN IZVOZ U 98.

Ukidanje trgovinskih preferencijala koje je Evropska unija prosle godine odobrila za uvoz roba iz Jugoslavije, vraca nasu privredu u nezavidnu situaciju ponovne izolacije i upucenosti na usko domace trziste. Ova odluka Evropske unije, najavljena kao mogucnost ukoliko Jugoslavija ne ispuni ocekivane politicke uslove, primenjuje se od pocetka ove godine i znatno poskupljuje nas izvoz u zemlje Unije.

Preduzeca u uzickom kraju, kao Valjaonica bakra i Valjaonica aluminijuma, i druga, imala su solidan izvoz u prosloj godini upravo u zapadne zemlje. Cene preradjenog bakra i aluminijuma bile su veoma dobre u Nemackoj ili Italiji i povratak na ova trzista znacio je veliki uspeh i faktor stabilizacije ovih kolektiva. Sada se te pogodnosti gube, tako da ce negativan efekat biti od 5 do 15 odsto na ukupan izvozni posao, zavisno od artikla. Odnosno, u Valjaonici bakra ili Valjaonici aluminijuma to ce biti gubitak od 20 do 30 odsto cene prerade, iz cega se jasnije vidi visina gubitka. Za Valjaonicu bakra, na primer, to ce znaciti smanjenje prihoda za milion maraka godisnje.


Kultura

"DOZIVANJE SVETOG IMENA SRPSKOG"

Uzicko Narodno pozoriste obelezilo je Savindan novom predstavom "Dozivanje svetog imena srpskog" po scenariju i u reziji Aleksandra Milosavljevica. Premijera je bila u ponedeljak, a u utorak i sredu predstava je igrana jos osam puta za ucenike osnovnih i srednjih skola u okviru obelezavanja Savindana kao skolske slave.

Kostime i scenografiju za ovu predstavu radila je Snezana Kovacevic, a muziku je priredio Zoran Vukovic. Igraju glumci uzickog pozorista. O ovoj predstavi reditelj Milosavljevic kaze: Nasu paznju obuzela je poezija srpskih pesnika koja visestruko otkriva licnost Save Nemanjica. Poezija izobilno nudi i dalje otkrica, zivot Sveca i posle smrti. Taj zivot je trajan i bogati se u srpstvu diljem sveta.

"SRBIJA NA ISTEKU" RADA JOVANOVICA

Poznati aforisticar iz Uzica Rade Jovanovic objavio je trecu zbirku pod nazivom "Srbija na isteku" sa preko 1000 aforizama podeljenih u devet celina. Promocija je bila u ponedeljak u sali Skupstine opstine, a o knjizi su govorili Vanja Bulic i Milan Nikitovic. Aforizme je citao mladi glumac Igor Borojevic.

NAJVECI BROJ GRADJANA SE JOS UVEK NE HRANI IZ KONTEJNERA.
ZA SADA SAMO RAZGLEDA.

SOCIJALIZAM U SRBIJI JE ZAMISLJEN KAO PRELAZNI PERIOD
DOK SVI CLANOVI SOCIJALISTICKE PARTIJE NE PREDJU U JUL.

OBELEZAVAMO SVAKI RODJENDAN PREDSEDNIKA.
PROKLINJEMO DAN KADA SE RODIO.

NAJNOVIJI METEOROLOSKI IZVESTAJ ZA SRBIJU GLASI:
VREMENA VISE NEMA.


Sport

OLIVERA JEVTIC POBEDNIK "BELOG KROSA"

Na startu nove takmicarske godine novi uspeh najbolje jugoslovenske atleticarke Olivere Jevtic. Pobednik je tradicionalnog "Belog krosa" u Beogradu.

"JEDINSTVO" IZGUBILO U TRECEM KOLU LIGE SAMPIONA

Veceras je u Hali sportova u Velikom parku u Uzicu igrana utakmica treceg kola evropske Lige sampiona. Protivnice odbojkasica "Jedinstva", poljske sampionke iz Kalica, pobedile su sa 3:0. Stekao se utisak da Poljakinje nisu toliko jake koliko su nase odbojkasice bile ispod svojih mogucnosti. Da podsetimo, u prve dve utakmice, sa najboljim ekipama Turske i Ukrajine, "Jedinstvo" je takodje pretrpelo poraze."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage