Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 321. januar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Privreda -
-
TURISTICKA SEZONA NA ZLATIBORU
RAD TRZISNE INSPEKCIJE U 1997.
Kultura -
-
IZLOZBA GRAFIKE ANTONI MIROA
DODELJENE NAGRADE "MILUTIN USKOKOVIC"
Sport - NOVI PORAZ ODBOJKASICA "JEDINSTVA"
Dogadjaji protekle nedelje

- Milo Djukanovic je 15. januara preuzeo duznost predsednika Republike Crne Gore. Svecana sednica crnogorskog parlamenta odrzana je u Plavom dvorcu na Cetinju, a novi predsednik Djukanovic je u inauguralnom govoru izlozio svoje vidjenje aktuelne situacije u Crnoj Gori i Jugoslaviji i puteve demokratskog i ekonomskog razvitka. Dan pre toga pristalice dosadasnjeg predsednika Momira Bulatovica pokusale su da silom zauzmu zgradu Vlade u Podgorici u cemu ih je sprecila policija. U sukobima je bilo oko 60 povredjenih.

- Napori medjunarodne zajednice da se u Republici Srpskoj prevlada dvovlasce izmedju aktuelnog predsednika Biljane Plavsic i Srpske demokratske stranke koju kontrolise Radovan Karadzic, doveli su za predsednika nove Vlade Milorada Dodika. Na sednici parlamenta u Bijeljini odluka je obezbedjena sa 43 glasa za od 84 koliko ima poslanika. Dodik je na strani Biljane Plavsic i njegov izbor je usmeren na jacanje uticaja umerene struje u srpskoj politici i postepeno razvlascenje garniture Radovana Karadzica, koji je optuzen za ratne zlocine.

- U Srbiji je predsednik Republike Milan Milutinovic zapoceo konsultacije oko imenovanja mandatara za sastav nove Vlade. Sve parlamentarne stranke izlozile su svoje stavove oko programa rada nove Vlade narodnog jedinstva, ali za sada nema isticanja kandidata za ovu funkciju.

- Ovaj januar je najtopliji u Jugoslaviji za poslednjih 110 godina. Do 20. januara vreme je bilo vise prolecno nego zimsko, bez snega i sa dnevnim temperaturama izmedju 10 i 15 stepeni. U narednim danima doci ce do zahladjenja i naoblacenja koje ce doneti sneg.


Privreda

TURISTICKA SEZONA NA ZLATIBORU

Prema podacima Turistickog saveza na Zlatiboru ovih dana boravi oko 4.000 registrovanih gostiju. Njihov broj je sigurno veci jer ima onih koji izbegavaju prijavu zbog placanja boravisne takse. Turisticke agencije su za ovu zimu prodale oko 12.000 aranzmana. Cena nocenja u privatnom smestaju je od 20 do 40 dinara, a pansion u hotelima oko 200 dinara.

Ovakva poseta je priblizna proslogodisnjoj. Broj gostiju sigurno bi se povecao da ima snega, ali kako je skolski raspust pri kraju glavna zimska sezona polako prolazi.

RAD TRZISNE INSPEKCIJE U 1997.

Trzisna inspekcija Zlatiborskog okruga je medju prve tri u Republici prema rezultatima ostvarenim u prosloj godini. Prema podacima sefa inspekcije Petra Djurica, obavljeno je 10.855 kontrola i podneto 2.960 prekrsajnih prijava i 66 prijava za privredni prestup.

U toku 1997. naplaceno je 680.900 dinara od mandatnih kazni, a vrednost oduzete robe zbog nelegalnog prometa je 7.577.460 dinara.


Kultura

IZLOZBA GRAFIKA ANTONI MIROA

U Gradskoj galeriji u Uzicu od utorka je otvorena izlozba grafika spanskog umetnika Antoni Miroa. Miro je poznato ime u svetu grafike i dobitnik zapazenih nagrada.

Prema recima direktora Galerije Mladena Jevdjovica ovom izlozbom pocinje jos jedna godina u kojoj ce visoki umetnicki zahtevi biti prevashodni kriterijum za izlaganje u ovom izlozbenom prostoru.

DODELJENE NAGRADE "MILUTIN USKOKOVIC"

Kulturno-prosvetna zajednica Uzice od 1993. godine dodeljuje nagradu "Milutin Uskokovic" za najbolju neobjavljenu pripovetku. Ziri je u utorak odlucio o nagradama za 1997. godinu.

Prvu nagradu dobio je Ljubisa Jovanovic iz Velike Plane za pripovetku "Bubanj", druga nagrada pripala je Ljiljani ]uk iz Novog Sada za pripovetku "Prezent je pun kao sipak", a treca Lepomiru Katicu iz Kragujevca za pripovetku "San bele noci". Njima pripada novcana nagrada i plaketa, a jos 7 radova po izboru zirija bice otkupljeno i objavljeno.

Ziri je radio u sastavu: dr Milutin Pasic (predsednik), Divna Vuksanovic i Milan Orlic.


Sport

NOVI PORAZ ODBOJKASICA "JEDINSTVA"

Odbojkasice "Jedinstva" izgubile su susret 2. kola Lige sampiona Evrope od prvaka Ukrajine Iskre iz Luganska rezultatom 3:1.

I susret u prvom kolu sa turskim sampionom "Vakifbank" uzicke odbojkasice su izgubile i to na svom terenu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage