Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 214. januar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
* * * - DOCEK SRPSKE NOVE GODINE
Privreda -
-
POLITICKA EKONOMIJA
NAJBOLJI U 1997.
Sport - PORAZ ODBOJKASICA "JEDINSTVA" U LIGI SAMPIONA
Dogadjaji protekle nedelje

- Kriza na Kosovu usla je u fazu sve cescih oruzanih napada takozvane Oslobodilacke vojske Kosova na srpsku policiju. U studentskim demonstracijama kojima kosovski Albanci traze povratak na Univerzitet povredjeno je vise desetina demonstranata. Istovremeno i srpska i albanska strana traze nacine za mirno resenje, ali se ono ne nazire.

- Politicki sukob Momira Bulatovica i Mila Djukanovica i njihovih pristalica u Crnoj Gori poslednjih dana je obelezen protestnim okupljanjima pristalica Momira Bulatovica ispred Skupstine Crne Gore u kojima pored ostalog traze i raspisivanje novih parlamentarnih i predsednickih izbora. Posto su oni odbijeni, veceras (sreda) demonstranti su krenuli prema zgradi crnogorske Vlade ali ih je policija zaustavila suzavcem i vodenim topovima. Sutra, 15. januara, novoizabrani predsednik Crne Gore Milo Djukanovic treba da preuzme duznost.

- Politicka situacija u Srbiji manje je aktuelna od dve prethodno navedene, ali se ocekuje formiranje nove Vlade Srbije koje ce pokazati koje su interesne stranacke koalicije sada aktuelne. Poslednja politicka resenja ukazuju na dogovore Socijalisticke partije i Srpskog pokreta obnove.

- Nova godina nije donela promenu crnog kursa marke koji je realan pokazatelj promena u ekonomskom zivotu. Odnos je i dalje 5 ili nesto vise dinara za 1 nemacku marku.


DOCEK SRPSKE NOVE GODINE

Veliki broj gradjana Uzica docekao je Srpsku Novu godinu ispred crkve Svetog Djordja, u dobrom raspolozenju, uz vatru i vrucu rakiju, pesmu i igru. Sluzba u crkvi pocela je u 23 casa, a iza ponoci svojim sugradjanima novogodisnje zelje uputio je predsednik Opstine Milan Nikitovic.

U Novoj 1998. pozeleli smo da bude bolja od prethodne. Ali, od onoga sto smo poslednjih godina zeleli malo se ostvarilo. Kakva li ce biti 98? Srecna Nova!


Privreda

POLITICKA EKONOMIJA

Jugoslovenska ekonomija ostace i u ovoj godini previse politicka, iako je krajnje vreme da se pozicije promene u korist ekonomije i njenih zakonitosti. Medjutim, za to nema uslova. Produzenje sankcija od strane SAD i takozvani "spoljni zid" sankcija, ukidanje trgovinskih preferencijala Evropske unije, kriza na Kosovu, politicki sukob u Crnoj Gori, samo su pocetak liste problema s kojima je Jugoslavija suocena i uglavnom nemocna da ih sama resi.

Glavni problemi su poznati: nedostatak domaceg kapitala, neophodnost finansijske pomoci iz inostranstva od minimum 1,5 milijardi dolara godisnje, pokretanje domace proizvodnje uz nuznost izvoza veceg dela nacionalnog proizvoda, smanjenje javne potrosnje... I odmah se namecu pitanja na koja na pocetku 98. nema odgovora. Ko ce obezbediti tih 1,5 milijardi dolara, na osnovu kakvog poverenja, i u koga? Ili cemo opet posegnuti za prodajom nacionalnih dobara i tim sredstvima pokriti dubioze! Kako pokrenuti domacu proizvodnju da radi profitabilno, kuda sa viskom zaposlenih? Kako smanjiti velika opterecenja privrede na jednoj strani, a istovremeno na drugoj strani smanjiti javnu potrosnju, odnosno izdatke za skolstvo, zdravstvo, vojsku, policiju, penzije, kad sve to upravo treba finansirati iz realnih izvora. Kako to uraditi kad je redovnost ovih isplata uslov socijalnog mira, odnosno stabilnosti vlasti.

Proces privatizacije ne moze da krene jer zakon predvidja na startu toliko administrativno-birokratskih kocnica da nam se moze desiti uspela "papirna" privatizacija ali sa puno propalih firmi. Vlasnici besplatno dobijenih akcija bice njihovi radnici ali ni tada, kao ni sada, nece znati sta da rade ni sa firmom ni sa akcijama.

Ovakvo vodjenje nacionalne ekonomije pogadja najvise siromasnije slojeve. Zapravo vodi daljem siromasenju onih koji se samo prisecaju da su nekad bili takozvani srednji sloj, dok ce se manji deo i dalje bogatiti. U tom manjem delu najvise ce imati oni koji kontrolisu ovakvu politicku ekonomiju, dakle uticajni pojedinci u neformalnim interesnim grupama koje upravo povezuje ovaj proces politicko-ekonomskog odlucivanja i raspodele interesa, poslova i novca. Naravno da je ishodiste ali i utociste ovakve moci i zloupotrebljenih prava u vrhovima drzavne vlasti.

Posle nekoliko godina ovakvog nacina rada, u obe federalne jedinice postoje vrlo jake strukture koje kontrolisu tokove poslova i novca. Sudar tih interesa u temelju je sadasnjeg sukoba Jugoslavije, odnosno Srbije sa Crnom Gorom. Onaj ko bude nosilac vlasti ostace nosilac i ovih poslova, tako da su u ulogu dva najrazornija interesa: vlast i novac. Ni jedno ni drugo se ne prepusta tako lako. Jer najcesce gubitnik gubi sve.

A da je to tako najbolje oseca narod. Godinama gubi. Posao, zaradu, zdravlje, perspektivu... Od svake godine ocekuje da bude bolja. Ali, znaci na pocetku 98. ne pokazuju mnogo dobrog.

(R.Mutavdzic)

NAJBOLJI U 1997.

Tradicionalne nagrade Privrednih komora Jugoslavije, Srbije i Regiona Uzice dodeljene su i na kraju 1997.

Nagrade Privredne komore Jugoslavije za 97. pripale su prijepoljskom preduzecu "Elan" i Ratomiru Munitlaku, direktoru Fabrike cementa Kosjeric.

Nagrade Privredne komore Srbije pripale su Preduzecu "Proleter" iz Arilja i Slobodanu Vejzovicu, direktoru "Elektroizgradnje" u Bajinoj Basti.

Prema odluci Regionalne privredne komore Uzice od kolektiva najbolji u 97. su "FASAU" Uzice, Zavod za poljoprivredu "Moravica", "Putevi" Uzice, "Potens" Pozega i ariljsko preduzece "Osa".

Pojedinacne nagrade pripale su Nikoli Sojicu, direktoru "Livnice" Pozega, Gradimiru Jovanovicu ("INEX-Tara" Bajina Basta), Miladinu Kaljevicu ("Jedinstvo-Metalogradnja" Sevojno), Bosku Popovicu ("Proleter" Arilje) i dr Milutinu Djuricicu, profesoru Vise tehnicke skole u Uzicu.


Sport

PORAZ ODBOJKASICA "JEDINSTVA" U LIGI SAMPIONA

Najbolji jugoslovenski zenski odbojkaski klub, uzicko "Jedinstvo", posle najnovijeg uspeha, osvajanja Kupa Jugoslavije po cetvrti put, startovalo je u takmicenju evropske Lige sampiona.

Protivnik u prvom susretu, koji je igran u utorak u Hali sportova u Uzicu, bila je ekipa turskog sampiona Vakifbank. Gosce su pobedile sa 3:0 u setovima, sto se i ocekivalo jer je turska ekipa veoma jaka. Uzicanke su pruzile solidnu igru, ali bez sansi da naprave iznenadjenje."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage