Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 17. januar 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI!
* * * - DVE ZAPAZENE POHVALE
* * * - HVALA NA CESTITKAMA
MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI

Posle zaista lepog i veselog doceka Nove godine, posvecenije nego ikada proslavili smo veliki hriscanski praznik - Rodjenje Hristovo. Na Badnji dan i na Bozic uzicka crkva Svetog Djordja bila je mesto okupljanja stotina Uzicana, i mladih i starijih. Dobrobit i sreca svakome, uz badnjake i zito, i med i vino - kako ovde tako i nasim Uzicanima sirom sveta i svim ljudima dobrih namera.

Na Badnji dan sluzenje je pocelo jutarnjom molitvom i osvestavanjem badnjaka, a popodne, u 16 casova, zvona su najavila veliko narodno okupljanje, praznicnu liturgiju i osvestavanje crkvenog i opstinskog, narodnog badnjaka koga je u crkvu doneo predsednik uzicke opstine gospodin Milan Nikitovic. Posle osvestavanja badnjaka crkveni je preliven medom i vinom i zapaljen "da gori do zore, verom u Boga i ljubavlju medju ljudima", kako rece arhijerejski namesnik uzicki gospodin Blagoje Dodic. A opstinski badnjak je vracen pred zgradu Opstine, tu postavljen i prema starom hriscanskom obicaju koji se polako vraca - okicen.

Badnje vece je proteklo u lepoj porodicnoj atmosferi sloge i ljubavi, kako je to i bogougodno i ukucanima najmilije.

Ponocna liturgija i jutarnja, sa pricescem, najavili su veliki blagdan, posle Uskrsa najveci hriscanski praznik, Rodjenje Hristovo ili Bozic. Vraca se lepi obicaj dolaska "polozajnika", mladje drage osobe iz familije ili komsiluka, koja ulazi prva u kucu i unosi badnjak. Njime razgrce vatru a hiljade iskri simbolise rasplamsavanje ljubavi i bozje milosti svima.

Na Bozic, kada valja svakome pomoci kome je pomoc potrebna, predstavnici uzickog Crvenog krsta, Okruga i Opstine posetili su Prihvatni centar za izbeglice na Zabucju i urucili bozicne poklone onima koji su u minulom ratnom bezumlju ostali bez svojih ognjista.

Za koji dan docekacemo Srpsku Novu godinu, ili Staru jer se racuna po starom kalendaru i pada 14. januara. Docek je tradicionalno veseo, i ponovo ce ugostiteljski objekti biti puni. Uz muziku i pesmu, i dobro raspolozenje, jos jednom cemo pozeleti Srecnu Novu 1998.


DVE ZAPAZENE POHVALE

Krajem godine imali smo i dve zapazene pohvale u dva vodeca racunarska casopisa u Jugoslaviji. U "PC WORLD" je nasa web prezentacija manastira Uvac stavljena u rubriku "Izdvajamo" dok je poslednji broj casopisa PC-racunari izdvojio sa naseg sajta biblioteku naucno-fantasticne literature (SF).


HVALA NA CESTITKAMA

Redakciji "Uzica na Internetu" stiglo je puno poruka sa zeljama za nastavak ovakvog druzenja i u 1998. godini i za jos dosta dobrih web prezentacija.

Casopis "Uzice na Internetu" bice i dalje svakog cetvrtka u Vasem e-mail paketu. Jer, kako rece gospodja Branka Andzic (Albuquerque, New Mexico, USA) u svojoj novogodisnjoj poruci "dok citam vesti iz mog voljenog Uzica zaboravim da sam hiljade milja daleko. To kratko traje ali je dragoceno".

Zahvaljujemo svima zeleci Vam lepu i uspesnu Novu 1998. godinu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage