Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 5231. decembar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
* * * - SRECNA NOVA 1998.
* * * - "UZICE NA INTERNETU" U 1997.




Dogadjaji protekle nedelje

- Novoizabrani predsednik Srbije Milan Milutinovic polozio je zakletvu i preuzeo duznost predsednika Srbije u narednih pet godina.

- Skupstine Jugoslavije i Srbije usvojile su predlozene budzete za narednu godinu. Medjutim, punjenje budzeta ostaje problem i u sledecoj godini. Zbog manjkova sredstava u budzetima kasne mnoge isplate, a na svako "dostampavanje" novca crno devizno trziste odmah reaguje, sto izaziva rast cena i strepnju od inflacije.

- Jugoslavija belezi najmanju stopu inflacije u poslednjih petnaest godina. Iako zvanicna cifra nije izvedena jasno je da su restriktivni potezi dali rezultat.

- Kurs dinara prema nemackoj marki "vrti" se oko 5:1. Ocekivani skok, odnosno dalji pad vrednosti dinara nije se desio, ali su procene da ce biti jako tesko odrzati sadasnji nivo.


SRECNA NOVA 1998.

Veceras, pred docek Nove 1998. godine, Uzice je prelep grad. Nama koji ga volimo lep je uvek. Nama koji u njemu zivimo nije uvek lep - bas zato sto ga volimo hteli bismo da bude jos lepsi, cistiji, sredjeniji. Ali, veceras, to je najlepsi grad. Glavna ulica je ispunjena svetloscu hiljadu novih svetiljki, okacenih u buketima preko ulice. Mnogi Uzicani ce Novu godinu docekati bas tu, ispred Skupstine opstine ili na Trgu, a mnogi ce im se pridruziti u prvim minutima Nove 98.

Zelje ce biti iste, da Nova godina bude bolja, uspesnija. Verujemo da su najteze godine iza nas. Sa nadom gledamo u Novu, iako optimizma nema previse. Svesni smo realnosti i sporosti oporavka, ali znamo da se mora raditi, strpljivo, mukotrpno, da budemo opet gde smo bili. I dalje.

Uzice Novu godinu docekuje bez snega. Dani su vise prolecni nego zimski. I temperatura je za ovo doba godine visoka, i do 10 stepeni, suncano je i vazduh je neuobicajeno cist. Na okolnim planinama snega takodje nema. Ali zato je gostiju puno. Na Zlatiboru nema slobodnih mesta.

Iza Nove godine proslavicemo najveci hriscanski praznik - Bozic. Uzicka crkva Svetog Marka bice puna vernika koji ce poneti badnjake, zapaliti svece, za dobrobit i srecu svakoga.

Vama, koji ste daleko od rodnog kraja, Uzicani zele Srecnu Novu godinu i Bozicne praznike.


"UZICE NA INTERNETU" U 1997.

Ovo je 52. broj vaseg casopisa u ovoj godini. Iz poruka koje dobijamo vidimo da ste uglavnom zadovoljni ovakvim nacinom informisanja. Nama i jeste namera da sazeto, ali sveobuhvatno, imate pregled dogadjanja u Uzicu i uzickom kraju. Trudicemo se i u Novoj 1998. da budete obavesteni o svemu vaznom i da na taj nacin budete blizi ovom gradu.

Vazan deo naseg projekta su web-prezentacije koje mozete videti na tri adrese: http://www.datavoyage.com/ http://www.uzice.net/ i http://www.uzice.com/

U ovoj godini napravili smo nekoliko zapazenijih prezentacija. Izdvajamo prezentacije manastira Uvac i Mileseva. Od nedavno mozete videti i fotomonografiju Uzica na Internetu koja biranim recima i fotografijama govori sazeto o istoriji grada, ali najvise o savremenom Uzicu.

Ove godine krenuli smo sa poslovnim prezentacijama. Izdvajamo izvanredan poslovni vodic privrede uzickog regiona, a od firmi prezentaciju Valjaonice bakra.

Najavljujemo za januar prezentaciju manastira Raca i naucno-duhovne manifestacije "Dani Race ukraj Drine". Imamo dogovore da intenzivnije krenemo u predstavljanje firmi koje imaju sta da pokazu svetu.

Tu su i razgovori o predstavljanju uspesnih ljudi iz ovog kraja, bilo da je rec o nauci, knjizevnosti ili sportu. Planiramo da ubrzo predstavimo uglednog pesnika Dragana Jovanovica Danilova, zatim svetsko ime atletike Uzicanku Oliveru Jevtic ili zlatne odbojkasice "Jedinstva" koje ove godine ucestvuju u Evropskom kupu.

U vasim porukama citamo pohvalne reci za nas rad. Nastojacemo da taj rad i ucinak budu jos veci.

Redakcija "Uzica na Internetu", Radenko Mutavdzic i Predrag Supurovic zele Vam dobro zdravlje i licnu srecu u Novoj 1998. godini.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage