Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 483. decembar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
-
-

-
OBELEZENA 56. GODISNJICA BORBE NA KADINJACI
REAGOVANJA: BEZ POLITIZACIJE KADINJACE
IZBORI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE
PREDSEDNICKI KANDIDATI MILUTINOVIC I
VULETIC U UZICU
POSETA MINISTRA TOMICA UZICKOM KRAJU
Privreda - NOVI PROIZVODI I TEHNOLOGIJE
Kultura - IZLOZBA DUSKA STEVOVICA BRUSKOG
Sport -
-
ODBOJKASICE "JEDINSTVA" POBEDILE U FINSKOJ
UBEDLJIVA POBEDA "SLOBODE" U UZICU




Dogadjaji protekle nedelje

- Dan republike, 29. novembar, ostao je drzavni praznik Savezne Republike Jugoslavije. Odluka iz 1943. godine obelezava se kao "opredeljenje za modernu demokratsku drzavu" koja Jugoslaviju svrstava u slobodne zemlje Evrope i sveta.

- Danas je konstituisana novoizabrana visestranacka Skupstina Srbije. Za predsednika je ponovo izabran kandidat levice Dragan Tomic.

- Izborna kampanja sedmorice kandidata za predsednika Srbije ulazi u zavrsnu fazu. Od sutra u ponoc pocinje "izborna cutnja" a gradjani u nedelju, 7. decembra, izlaze na biralista.

- Protekle nedelje sa nekoliko uticajnih mesta jugoslovenske politicke i ekonomske vlasti izrazeno je uverenje da osnovne smernice ekonomske politike, ukljucujuci stabilan kurs dinara, treba da ostanu iste i u narednoj 1998. godini.


Drustvo

OBELEZENA 56. GODISNJICA BORBE NA KADINJACI

U subotu, 29. novembra, polaganjem cveca na spomenik borcima Kadinjace i parastosom koji su sluzili svestenici uzicke crkve, obelezena je 56. godisnjica borbe na Kadinjaci 1941. godine.

Visoki funkcioner Socijalisticke partije Srbije i potpredsednik Veca republika jugoslovenske skupstine Radmilo Bogdanovic rekao je da se Srbija nalazi "pred velikim zadatakom, jer naredne nedelje gradjani treba da izadju na biralista i izaberu buducnost. Izlazak na izbore nije samo gradjanska duznost vec i izbor kandidata koji ce nastaviti kontinuitet dosadasnje funkcije predsednika Srbije", rekao je Bogdanovic, na svecanosti na Kadinjaci, pozivajuci gradjane da svoje poverenje daju kandidatu levice Milanu Milutinovicu.

Ovom prilikom predstavljeno je 10. jubilarno izdanje poeme "Kadinjaca" Slavka Vukosavljevica, a dramski umetnici Divna Maric, Lepomir Ivkovic i Slobodan Ljubicic izveli su prigodan program po scenariju Milorada Milicevica.

REAGOVANJA; BEZ POLITIZACIJE KADINJACE

Povodom govora koji je na svecanosti na Kadinjaci odrzao Radmilo Bogdanovic, reagovao je predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic (koji je bio u delegaciji Skupstine opstine) sledecom izjavom: Nikada mi nece biti jasni pojedinci, pa i grupacije, koji su toliko zaslepljeni licnim interesom, da im bruka i beskrupuloznost postaju normalan cin. Pitam se zasto idu na mesta koja su svetilista, kad nemaju osnovni ljudski osecaj koji takva mesta zasluzuju. Drug Radmilo Bogdanovic je 29. novembra 1997. godine, na svetom mestu, na Kadinjaci, nad senima patriota, koji su polozili zivot za otadzbinu a ne revoluciju, bez imalo srama vrsio promociju SPS-a i njihovog predsednickog kandidata na predstojecim izborima, pokusavajuci glorifikaciju bratoubilackog rata koga na Kadinjaci nije bilo. Dajuci ovu izjavu zelim da se zahvalim i nekolicini pripadnika te partije koji su negodovali zbog tog beskrupuloznog cina - rekao je predsednik Nikitovic.

IZBORI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE

Ponovljeni izbori za predsednika Srbije odrzace se u nedelju, 7. decembra. Preko 7 miliona upisanih biraca imace priliku da, zaokruzivanjem jednog od sedam imena na glasackom listicu, svoje poverenje pokloni jednom od kandidata.

Na ovim izborima kandidati za predsednika Srbije su Miodrag Vidojkovic, koga je predlozila Grupa gradjana, Predrag Vuletic (Liberalna stranka iz Valjeva), Vuk Draskovic (Srpski pokret obnove), Milan Milutinovic (SPS-JUL-ND), Vuk Obradovic (Socijaldemokratija), Dragoljub Micunovic (Demokratski centar) i dr Vojislav Seselj (Srpska radikalna stranka).

PREDSEDNICKI KANDIDATI MILUTINOVIC I VULETIC U UZICU

Kandidati za predsednika Srbije, Milan Milutinovic (SPS-JUL-ND) i Predrag Vuletic (Liberalna stranka iz Valjeva), u okviru izborne kampanje, boravili su u Uzicu i na gradskoj Televiziji 5 izlozili svoje predsednicke programe. U tim emisijama Milutinovic i Vuletic su odgovarali i na pitanja gledalaca.

POSETA MINISTRA TOMICA UZICKOM KRAJU

U utorak je u Bajinoj Basti i Uzicu boravio ministar koordinator u Vladi Srbije Dragan Tomic. Tom prilikom posetio je "Elektroizgradnju" u Bajinoj Basti i Konfekciju "Kadinjaca" u Uzicu i razgovarao sa privrednicima i direktorima firmi.

Ministar Tomic je izrazio optimisticka ocekivanja za jugoslovensku privredu u narednoj godini. Planira se povecanje izvoza za 30 odsto, rast drustvenog proizvoda za 10 odsto i privredni rast za 12 do 15 odsto. Inflacija ce biti na nuli.

Tomic je pozitivno ocenio efekte kredita iz Fonda za razvoj. Firme korisnice su prema njegovoj tvrdnji vratile dospele kreditne obaveze tako da je priliv u novembru po tom osnovu 40 miliona maraka.


Privreda

NOVI PROIZVODI I TEHNOLOGIJE

Privredna komora Uzice i firma "Patent-inzenjering" iz Beograda predstavili su nove programe i tehnologije primenjive u nasoj industriji. To su atraktivni i profitabilni proizvodi zasnovani na patentima.

AER gas sistem za stednju goriva i ekoloski cisto sagorevanje, roto-plug i univerzalna rotaciona masina za obradu zamljista, uredjaj za susenje voca, povrca i lekovitog bilja u vakuumu, generator pare tecnih goriva za dizel-motore, eko ambalazni papir za pakovanje tecnih prehrambenih proizvoda - samo su neki od proizvoda i tehnologija koji su prezentovani.


Kultura

IZLOZBA DUSKA STEVOVICA BRUSKOG

U petak uvece u holu Narodnog pozorista otvorena je izlozba uzickog slikara Duska Stevovica Bruskog. O stvaralastvu Bruskog govorio je akademski slikar Obrad Jovanovic, a izlozbu je otvorio Milic od Macve.


Sport

ODBOJKASICE "JEDINSTVA" POBEDILE U FINSKOJ

U prvoj utakmici kvalifikacija za ulazak u Ligu sampiona Evrope odbojkasice uzickog "Jedinstva" ubedljivo su pobedile svoje rivalke iz Finske sa 3:0 u setovima. Revans se igra u Uzicu ali su Uzicanke ubedjene da su vec u evropskoj Ligi sampiona.

UBEDLJIVA POBEDA "SLOBODE" U UZICU

U pretposlednjem kolu jesenjeg dela prvenstva Druge savezne lige-grupa Zapad fudbaleri "Slobode" pobedili su u Uzicu ekipu "Ibar" iz Rozaja sa 5:0. U nedelju se igra poslednje kolo jesenjeg dela a uzicki drugoligasi gostuju u Podgorici.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage