Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4115. oktobar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
SVECANA SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE POVODOM DANA UZICA
POSLANICI SPO I SRS IZ UZICA
Privreda -
-
IZVOZNI POSLOVI VALJAONICE ALUMINIJUMA
NOVI APARTMANI U "CIGOTI"
Poljoprivreda - PROIZVODNJA VREDNA MILIJARDU DINARA
Kultura -
-
PRIPREME ZA POZORISNI FESTIVAL U UZICU
POEZIJA DANILOVA NA STRANIM JEZICIMA
Sport -
-
ODBOJKASICE "JEDINSTVA" PRED NOVU SEZONU
NOVA POBEDA "SLOBODE"




Drustvo

SVECANA SEDNICA SKUPSTINE OPSTINE POVODOM DANA UZICA

U cetvrtak, 9. oktobra, odrzana je svecana sednica Skupstine opstine Uzice povodom novoustanovljenog Dana opstine - 9. oktobra. Tog datuma 1329. godine Uzice se prvi put pominje u pisanim izvorima.

Svecanu sednicu je otvorio potpredsednik Miroslav Martic, a zatim se gostima i odbornicima obratio predsednik Milan Nikitovic. "Danas prvi put, posle dugog niza godina, proslavljamo Dan Uzica oslobodjeni stege kratkog postojanja, odlazeci u daleke prostore vekova, u susret korenima koji su nas napajali da opstanemo, da ne nestanemo, da se odupremo svim najezdama maca i slog duha - rekao je Nikitovic. - Zato odabrasmo datum za nasu slavu i nase slavlje, kada smo u knjigu zapisani, a ne kada smo neciju krv prolivali ili pak neko nasu... Okrenuti smo buducnosti poduprti 688 godina dugim pamcenjem, koje nas uci, da imamo sta i od cega napraviti. Krajnje je vreme da krenemo, da bi rodjeni pa i oni jos ne rodjeni imali za nesto zivot vezivati. Cestitam sugradjanima, dragim U§icanima, praznik, sa verom u boga i narod, da cemo opstati i ponovo ljudi postati", rekao je, pored ostalog, u pozdravnoj reci predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic.

U umetnickom programu nastupili su ansambl "Tamburica 6", horovi "Liceum" iz Kragujevca i "Zlatiborska vila" iz Uzica, a glumci uzickog Narodnog pozorista citali su odlomke iz hronike Ljubomira Simovica "Uzice sa vranama".

POSLANICI SPO I SRS IZ UZICKOG KRAJA

Na parlamentarnim izborima u septembru, u Izbornoj jedinici 19 Uzice koja daje 9 poslanika u Skupstini Srbije, tri liste su stekle pravo da daju svoje kandidate: SPS-JUL-Nova demokratija 3, Srpska radikalna stranka 3 i Srpski pokret obnove 2 poslanika.

Svoje poslanike najpre je odredio Srpski pokret obnove. Bice to nosilac liste Milan Nikitovic, predsednik Skupstine opstine Uzice i Tihomir Marjanovic, predsednik Skupstine opstine Pozega.

Na danasnjoj konferenciji za stampu svoje poslanike iz ove izborne jedinice proglasila je i Srpska radikalna stranka. To su nosilac liste Miroslav Neskovic iz Bajine Baste, Tomislav Penezic iz Priboja i mr Milan Nincic iz Uzica.


Privreda

IZVOZNI POSLOVI VALJAONICE ALUMINIJUMA

Prema sadasnjim prognozama ukupan izvoz Valjaonice aluminijuma u Sevojnu u 1997. godini iznosi†e 12 miliona maraka. Na takve prognoze najvise uticu dobri rezultati poslovanja poslednjih meseci, gde je u septembru ostvarena rekordna proizvodnja u poslednjih pet godina. Od 1.028 proizvedenih tona bice izvezeno robe u vrednosti 2,1 miliona maraka. Najveci izvozni poslovi realizuju se sa Nemackom, Ceskom i ævajcarskom.

Valjaonica aluminijuma dobila je kreditna sredstva za pospesivanje izvoza u iznosu od 2,5 miliona maraka. Povecanje proizvodnje rezultiralo je i vracanjem radnika na posao sa prinudnih odmora, tako da je sada angazovano 85 odsto od 1.250 zaposlenih.

NOVI APARTMANI U "CIGOTI"

Specijalni zavod "Zlatibor" otvorio je 20 novih apartmana sa 80 kreveta i jednu luksuznu rezidenciju i tako povecao kvalitet ponude jer novi kapaciteti ispunjavaju uslove za cetiri zvezdice. Prema izjavi direktora dr Milisava Cutovica, ovo je samo deo planiranih radova od kojih su najveci izgradnja novog hotela i nove sportske dvorane na Zlatiboru. Sve to treba da doprinese daljem razvoju turizma na Zlatiboru, cemu Specijalni zavod daje veliki doprinos svojim programima zdravlja, turizma i rekreacije.

Prema oceni dr Cutovica za dolazak gostiju iz inostranstva potrebno je da se steknu prethodni uslovi, kao sto su odnosi medju drzavama, rezim viza, ukupan turisticki nastup Srbije pa tek onda dolazi Zlatibor, odnosno pojedinacne turisticke firme koje vec imaju nivo evropskih usluga.


Poljoprivreda

PROIZVODNJA VREDNA MILIJARDU DINARA

Ova godina je jedna od rekordnih po prinosima - istakao je mr Vidosav Glavinic, sekretar Okruznog saveza zemljoradnickih zadruga Uzica, ocenjujuci ovogodisnju poljoprivrednu proizvodnju u nasem kraju. Vrednost proizvedenog iznosi oko milijardu i sto miliona dinara, od cega oko 50 odsto ostvaruje stocarstvo, 30 odsto ratarstvo, 15 odsto vocarstvo, a 5 odsto ostale poljoprivredne delatnosti. Pa iako je godina rekordna po prinosima, mnogo problema ima u plasmanu sto znacajno smanjuje finansijske efekte.

Mr Glavinic je ukazao i na izuzetno velike probleme zadruga koje treba da budu nosilac poljoprivredne proizvodnje. Ukupna kreditna zaduzenja oko 30 zadruga na podrucju Zlatiborskog okruga iznosi oko 25 miliona dinara. Ako se dodaju i njihove ostale neizmirene obaveze prema drzavi, bankama i poljoprivrednicima ta cifra dostize 70 miliona dinara. Bez stimulativnije finansijske, odnosno bankarske podrske nema resenja ovog problema.


Kultura

PRIPREME ZA POZORISNI FESTIVAL U UZICU

Od 10. do 17. novembra u Uzicu ce se odrzati Drugi jugoslovenski pozorisni festival. Pripreme se odvijaju po planu, a selektor festivala Dejan Pencic-Poljanski vec je odabrao predstave. Od 10. novembra svake veceri nastupice po jedno pozoriste. Do 16. novembra, dakle, njih sedam: Narodno pozoriste iz Nisa, Atelje 212 iz Beograda, Narodno pozoriste Sombor, Narodno pozoriste Sabac, Crnogorsko narodno pozoriste iz Podgorice, Srpsko narodno pozoriste iz Novog Sada i Jugoslovensko dramsko iz Beograda. Poslednje veceri festivala, 17. novembra, bice proglaseni pobednici.

U pratecim programima bice predstavljene nove pozorisne knjige dr Milenka Misailovica, dr Petra Volka i dr Vladimira Jevtovica, jedno vece bice posveceno secanjima na pozorisnog kriticara Avdu Mujcinovica, a od izlozbi planirane su slike Snezane Kovacevic, fotografije Baje Vujovica i radovi studenata scenografije i kostima Fakulteta primenjenih umetnosti.

POEZIJA DANILOVA NA STRANIM JEZICIMA

Ugledni pesnik, dobitnik skoro svih znacajnijih pesnickih nagrada u nasoj zemlji, Dragan Jovanovic Danilov, koji zivi u Pozegi, dozivljava sve vecu afirmaciju i u inostranstvu. Nedavno je njegova knjiga poezija "Kuca Bahove muzike" objavljena u Sofiji u izdanju izdavacke kuce "Novi zlatorog". Prevodilac je Kiril Kadijski, ugledno ime bugarske i evropske knjizevnosti. Nedavno su izasli i prevodi poezije Danilova na slovenackom jeziku, a americki casopis "Folio" objavio je ciklus njegove poezije u prevodu Elizabete Barne.

Uskoro ce poezija Dragana Jovanovica Danilova, sa njegovom biografijom i esejom o smislu poetskog iskazivanja, biti dostupna i na web-site na Internetu.


Sport

ODBOJKASICE "JEDINSTVA" PRED NOVU SEZONU

Odbojkasice uzickog "Jedinstva" vratile su se iz Atine gde su na jakom medjunarodnom turniru, medju sest ekipa, zauzele cetvrto mesto.

Predstojeceg vikenda Uzicanke igraju u Baru polufinalnu utakmicu Kupa Jugoslavije, a prvenstvena sezona za njih pocinje 22.oktobra utakmicom protiv Crvene Zvezde u Sportskoj hali u Velikom parku u Uzicu.

NOVA POBEDA "SLOBODE"

Fudbaleri uzicke "Slobode" zabelezili su jos jednu pobedu u prvenstvu Druge savezne lige-grupa Zapad. Na svom terenu savladali su "Rudar" iz Kostolca i sada se nalaze na drugom mestu tabele.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage