Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2923. jul 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

*** - NOVO NA "UZICU NA INTERNETU"
Drustvo -
-
-
USVOJEN ZAKON O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI
DEMOKRATSKA STRANKA O PAKETU IZBORNIH ZAKONA
"JUL U JULU"
PODRUZNICA SAVEZA RATNIKA 1912-1920. U UZICU
Privreda - NEDOSTAJU SREDSTVA ZA REMONTE U ELEKTROPRIVREDI
Poljoprivreda - DUVAN U DOBROM STANJU
Kultura - ZLATIBORSKO KULTURNO LETO
Sport -
-
PRIJEMI U SKUPSTINI ZA OLIVERU JEVTIC I RADOMIRA ANTICA
ATLETICARKA TATJANA LOJANICA NA OLIMPIJSKIM DANIMA EVROPE




NOVO NA "UZICU NA INTERNETU"

Internet je u Jugoslaviji sire promovisan prosle godine u maju na Sajmu tehnike. Ubrzo posle toga uzicka Agencija DataVoyage IDS, koja priprema i izdaje i vas casopis "Uzice na Internetu", spremno je startovala sa svojim sadrzajima na najvecoj racunarskoj mrezi, na adresi http://www.datavoyage.com/. Casopis redovno izlazi od 24. septembra prosle godine, a broj prezentacija iz istorije i kulture u medjuvremenu se znacajno povecao.

Novina u radu su prezentacije iz privrede koje svetu predstavljaju firme iz uzickog kraja u raznim oblastima privredjivanja. Na naslovnoj strani, pod Poslovne prezentacije, nalazi se vise firmi sa svojim proizvodnim programima ili ponudom (Valjaonica bakra, Hotelski kompleks na Tari...).

Od novina u kulturi izdvajamo prezentaciju slikarstva manastira Mileseve. Sledi predstavljanje manastira Raca kod Bajine Baste.

Nedavno je u dogovoru sa kanadskom firmom Cadvision instaliran mirror-server na adresi http://www.uzice.com/.

Posetite nas na Internetu.


Drustvo

USVOJEN ZAKON O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI

Skupstina Srbije je na trecem vanrednom zasedanju usvojila Zakon o svojinskoj transformaciji kojim se, prema obrazlozenju Vlade, na celovit nacin utvrdjuje postupak privatizacije u 4 do 5 hiljada preduzeca u Srbiji i omogucava brzi privredni razvoj, uz zastitu interesa blizu pet miliona gradjana - potencijalnih vlasnika drustvenog i drzavnog kapitala.

Polovina sredstava od prodaje drustvenog kapitala bice usmerena za ubrzanje privrednog razvoja, jedna cetvrtina se izdvaja za Fond penziono-invalidskog osiguranja, a preostala cetvrtina, takodje za razvoj i to preko Trzista rada za otvaranje novih radnih mesta.

Zakon stupa na snagu 31.oktobra ove godine.

DEMOKRATSKA STRANKA O PAKETU IZBORNIH ZAKONA

Na konferenciji za stampu u Opstinskom odboru Demokratske stranke Uzice potpredsednik stranke Slobodan Gavrilovic govorio je o paketu izbornih zakona koji su ovih dana usvojeni u Skupstini Srbije. To je svojevrsno pravno nasilje, ocenio je Gavrilovic, jer je bezbroj puta prekrsen Poslovnik. Sustina stava Demokratske stranke je da izborni zakoni ne treba da se menjaju u izbornoj godini, odnosno da je povecanje broja izbornih jedinica sa 9 na 29 prilagodjavanje situacije SPS-u koja na taj nacin unapred pribavlja odredjana poslanicka mesta, pre svega na Kosovu.

Ni posle pisma predsednika Republike da Skupstina preispita da li je krsila Poslovnik situacija se nije promenila. Ostaje se pri stavu da toga nije bilo, pa je pitanje ucesca opozicionih politickih stranaka na predstojecim izborima u Srbiji krajnje neizvesno.

"JUL U JULU"

Aktivnostima razlicitog sadrzaja Jugoslovenska levica je obelezila 23. jul, dan kada je stranka osnovana. Tim povodom u Uzicu je 21. jula odrzana svecana sednica Opstinskog odbora JUL-a na kome su govorili predsednik Odbora Milorad Milicevic i predsednik Okruznog odbora dr Slobodan Vermezovic.

- Jugoslavija je faktor mira i stabilnosti u Evropi i kao takva, stabilna i prosperitetna, treba da bude politicki izbor i cilj njenih gradjana - istakao je dr Vermezovic.

PODRUZNICA SAVEZA RATNIKA 1912-1920. I POTOMAKA

U Uzicu je formirana Podruznica Saveza ratnika 1912-1920. i potomaka koji vrlo aktivno radi na saveznom i republickom nivou. Za predsednika uzicke Podruznice izabran je ugledni profesor istorije u penziji Milan Popovic. Cilj ove drustvene organizacije je negovanje slavne tradicije i cuvanje uspomene, spomenika i grobova ratnika iz Balkanskih i Prvog svetskog rata.


Privreda

NEDOSTAJU SREDSTVA ZA REMONTE U ELEKTROPRIVREDI

Obiman posao na remontima i novim objektima elektroprivrede Srbije ozbiljno je ugrozen nedostatkom sredstava - istaknuto je na konferenciji za stampu u "Elektrodistribuciji" Uzice. Sredstva se pribavljaju od naplate utrosene elektricne energije u domacinstvima i privredi, ali je ta naplata veoma spora. Trenutna dugovanja "Elektrodistribuciji" Uzice iznose blizu 80 miliona dinara a to je prosecna potrosnja za tri i po meseca.

Ni druga akcija preduzeta u prvoj polovini jula nije dala ocekivane rezultate. Rec je o avansnoj prodaji struje po nizim cenama, ali se za ovu varijantu opredelilo nesto vise od 300 gradjana pa je izostao ocekivani finansijski efekat kako na podrucju uzicke "Elektrodistribucije" tako i na nivou cele republike. Nova mogucnost avansne kupovine struje bice data u avgustu.


Poljoprivreda

DUVAN U DOBROM STANJU

Oko 500 kooperanata Preduzeca "Bajinovac" iz Bajine Baste ocekuju da ce ove godine ubrati oko 250 tona duvana, pretezno krupnolisnate sorte "virdzinija" i manju kolicinu "berleja".

Proizvodjaci su zasadili oko 3,5 miliona duvanskih strukova na ukupnoj povrsini od oko 150 hektara. Prema recima direktora "Bajinovca" Milenka Filipovica, duvan je u dobrom stanju i nema pojave bolesti. Otkupnom cenom od 20 i 14 dinara za kilogram duvana prve i druge klase proizvodjaci su zadovoljni.


Kultura

ZLATIBORSKO KULTURNO LETO

U naredna cetiri dana Zlatiborsko kulturno leto bice puno manifestacija. U cetvrtak se u hotelu "Dunav" otvara izlozba sa likovnih kolonija "Borova glava" i "Sljivovica", a iste veceri u centru "Srbija" je promocija knjiga Mihaila Cupovica, Dobrosava Obradovica i Marija Kutjaka. U petak i subotu nastupaju kulturno-umetnicka drustva i pevacke grupe, a u nedelju je tradicionalno takmicenje duvackih orkestara. Najbolji sa ovog takmicenja nastupice na Saboru trubaca u Guci.


Sport

PRIJEMI U SKUPSTINI ZA OLIVERU JEVTIC I RADOMIRA ANTICA

Rukovodstvo Skupstine opstine Uzice na celu sa predsednikom Milanom Nikitovicem priredilo je u petak dva prijema. Na prvom su bili najbolja jugoslovenska atleticarka Olivera Jevtic i njen trener Slavko Kuzmanovic. Povod je najnoviji Oliverin uspeh - zlatna medalja u trci na 10.000 metara na Evropskoj olimpijadi za mladje seniore. Predsednik Nikitovic urucio je Oliveri zlatan lancic za uspomenu na ovaj rezultat.

Prijem je priredjen i za proslavljenog trenera Radomira Antica, trenera Atletika iz Madrida, koji je ovih dana na odmoru u rodnom Uzicu. Najvise je bilo reci naravno o fudbalu, a ovih dana Antic ucestvuje na seminaru na Zlatiboru za fudbalske trenere.

ATLETICARKA TATJANA LOJANICA NA OLIMPIJSKIM DANIMA EVROPE

Na Olimpijskim danima mladih Evrope, koji se odrzavaju u Lisabonu u Portugaliji, ucestvuju mladi sportisti iz 48 zemalja. U jugoslovenskoj ekipi je atleticarka Tatjana Lojanica iz uzicke "Mladosti-Niskogradnje". Ona je nastupila u trci na 400 metara, ali nije uspela da se plasira u finale.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage