Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 321. januar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Uvod -EKONOMSKA I POLITICKA NEIZVESNOST
Drustvo -
-
PROFESIONALNO I OBJEKTIVNO INFORMISANJE
PRIVREMENI BUDZET OPSTINE 9.409.700 DINARA
Privreda
-
-
-
TESKOCE SA IZVOZOM MALINE
ROBNA KUCA "BEOGRAD" PRED STECAJEM?
BEZ RESENJA KRIZE U "INEX-BUDUCNOSTI"
Kultura
-
-
-
POKLON AKADEMSKIH SLIKARA UZICKOJ OPSTINI
KLAVIRSKI KONCERT SNEZANE MILANOVIC
"PCELARSTVO U POZESKOM KRAJU"
Sport
-
-
-
-
OLIVERA JEVTIC POBEDNIK JUBILARNOG "BELOG KROSA'
PRVENSTVO EVROPE U KROSU
MILORAD MICIC NAJBOLJI SPORTISTA BAJINE BASTE
FUDBALSKI TURNIR U SPOMEN SRBU STAMENKOVICU




Uvod

EKONOMSKA I POLITICKA NEIZVESNOST

Na pocetku Nove 1997. godine Srbija je suocena sa punom ekonomskom i politickom neizvesnoscu. Njih karakterise nestabilan dinar, nezapamcena nelikvidnost privrednih subjekata, sve veca kasnjenja sa isplatama zarada zaposlenim, najave strajkova, vec dvomesecne ulicne demonstracije zbog nepostovanja izbornih rezultata, medjunarodna izolacija, a zbog svega toga ogroman strah naroda sta ce dalje biti.

Proslu 1996. zapoceli smo lose a zavrsili gore, ovu 1997. pocinjemo od tog goreg i opravdana je bojazan da cemo je zavrsiti jos gore. Svi se tese da je godina duga, da ce posustala privreda naci mogucnosti na domacem i stranom trzistu da krene sa proizvodnjom, da cemo posle toliko vremena naci svoje mesto u medjunarodnoj razmeni, da cemo konacno stabilizovati zivotni standard na nesto visim vrednostima od ovog koji je za vecinu stanovnistva na minimumu... Ta nadanja traju koliko i ova kriza, ali je sve manje mesta optimizmu, umesto da bude obrnuto i da pocne normalniji zivot.

Dakle, ekonomski pokazatelji su krajnje zabrinjavajuci, a razresenje politicke krize posle lokalnih izbora nije ni na vidiku. Posle odluka gradskih izbornih komisija u Beogradu i Nisu da pobeda pripadne koaliciji Zajedno, u Beogradu su i Socijalisticka partija i Srpska radikalna stranka ulozile prigovor nadleznom sudu da se ta odluka preispita! Nastavlja sa sa pravnim nelogicnostima i odsustvom dobre politicke volje da se kriza prevazidje. Sve je vise politike, a sve manje rada, i to je za sada ishod koji prognoze o ekonomskoj i politickoj 1997. u Srbiji cini krajnje zabrinjavajucim?


Drustvo

PROFESIONALNO I OBJEKTIVNO INFORMISANJE

"U Uzicu rade 4 radio stanice, 3 lokalna lista, 2 TV-studija, a tu je i siroka dopisnicka mreza koja se sastoji od 2 dopisnika novinskih agencija i 12 dopisnika listova. Novinari su ti koji sakupljaju sve sto treba, beleze ono sto se dogadja i plasiraju svojim citaocima. Zato vase izvestavanje treba da bude u stilu profesije, profesionalno i objektivno, i da pri tome bude u skladu sa vasom savescu" - rekao je predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic na susretu sa uzickim novinarima proslog petka.

Potpredsednik Miroslav Martic je izrazio spremnost Opstine da sa svoje strane pomogne upravo takvom objektivnom izvestavanju i stvori uslove da informacije budu uvek na raspolaganju novinarima.

PRIVREMENI BUDZET OPSTINE 9.409.700 DINARA

U nedostatku republickih pokazatelja na osnovu kojih bi se usvojio konacni iznos budzeta Skupstine opstine Uzice, usvojena je okvirna cifra za prva tri meseca tekuce godine od 9.409.700 dinara. Prema recima Aleksandra Cirovica, predsednika Izvrsnog odbora, Republika ima odredjeni nivo finansiranja i ona takodje odobrava deo sredstava iz poreskih priliva,a bez toga ni opstinski budzet ne moze biti fiksiran.


Privreda

TESKOCE SA IZVOZOM MALINE

Proteklih godina izvoz maline, koja u uzickom kraju radja veoma dobro, bio je veoma unosan posao. Dobre zarade ostvarivala su i domacinstva koja se predavala malinu zadrugama, drustvenim ili privatnim preduzecima. Medjutim, ove godine doslo je do pada cene maline na trzistu, a slabije je i interesovanje inostranih kupaca, pa je to dovelo brojne otkupljivace u nezavidan polozaj. Roba stoji u hladnjacama, za to se placa visok zakup, a mnogi jos duguju proizvodjacima za letos preuzete kolicine.

Zadruge u uzickom kraju, koje su uglavnom otkupljivale velike kolicine maline, dosle su zbog ovih promena u tesku finansijsku situaciju,sto ce se opet odraziti na ulaganja u ovogodisnji rod. Otkupljivaci maline ocekuju porast cene na inostranom trzistu na prolece.

ROBNA KUCA "BEOGRAD" PRED STECAJEM?

Do 28. januara znace se da li jedno od najvecih trgovinskih preduzeca na Balkanu - Preduzece "Robnih kuca Beograd" ide pod stecaj ili ne. Sudbinu ostalih prodajnih objekata ovog preduzeca podelice i Robna kuca "Beograd" u Uzicu, svojevremeno najbolje snabdevena trgovina u gradu sa ekskluzivnim objektom u centru grada. Radnici nisu primili zarade vec vise meseci, roba ima malo, a izlazak iz krize se ne nazire.

BEZ RESENJA KRIZE U "INEX-BUDUCNOSTI"

Pozesko trgovinsko preduzece "Inex-Buducnost", sa velikom robnom kucom u centru grada, vec dve godine ne isplacuje zarade zaposlenim a ziro-racun je dugo blokiran. Preduzece ne moze da izabere ni direktora jer niko nece da se prihvati te nezahvalne duznosti, a u poslednje vreme doslo je do podela u kolektivu i formiranja suprotstavljenih sindikalnih organizacija. Program konsolidacije preduzeca najnovijeg kandidata za direktora Radosava Obradovica sindikat takodje nije prihvatio.


Kultura

POKLON AKADEMSKIH SLIKARA UZICKOJ OPSTINI

Udruzenje likovnih umetnika Uzica poklonilo je Skupstini opstine vise radova svojih clanova. Darodavci su Radomir Vergovic, Vladan Terzic, Dusan Starcevic, Obrad Jovanovic, Dragic Petrovic Medos, Sofija Bunardzic, Mirjana Draskovic, Mladen Jevdjovic, Sreten Tanaskovic, Dragan Dimic i Narodni muzej koji je darovao dve grafike sa temom manastira Uvac.

KLAVIRSKI KONCERT SNEZANE MILANOVIC

U cetvrtak je, u organizaciji uzickih studenata "Kapedunum", u velikoj sali Skupstine opstine klavirski koncert odrzala Snezana Milanovic. Ovaj koncert cinila su dela zasnovana na motivima narodne muzike poznatih srpskih kompozitora, ali i klasicna dela za ovu vrstu muzike. Koncert je bio veoma dobro posecen.

"PCELARSTVO U POZESKOM KRAJU"

Publicista i novinar Djordje Pilcevic objavio je knjigu "Pcelarstvo u pozeskom kraju od najstarijih vremena do danas". Ovo je njegova sedma knjiga. Pilcevic se do sada najvise bavio temama iz Drugog svetskog rata u uzickom kraju.


Sport

OLIVERA JEVTIC POBEDNIK JUBILARNOG "BELOG KROSA'

Atleticarka uzicke "Mladosti-Niskogradnje" Olivera Jevtic pobednik je jubilarnog "Belog krosa" na stazi u beogradskom Kosutnjaku koji je ove nedelje odrzan 30. put. Olivera je u ovoj trci prvi put nastupila u seniorskoj konkurenciji i potvrdila da je najbolja jugoslovenska atleticarka.

PRVENSTVO EVROPE U KROSU

U Londonu ce 7. februara biti odrzano prvenstvo Evrope u krosu. Najbolji klub srednjih i dugih pruga u Jugoslaviji - "Mladost-Niskogradnja" iz Uzica, zavrsio je pripreme za ovo takmicenje, a trener Slavko Kuzmanovic u London vodi sledece atleticarke: Oliveru Jevtic, Marjanu Colovic, Bojanu Radojicic, Oliveru Milosevic, Mariju Nenadic i Tatjanu Lojanicu.

MILORAD MICIC NAJBOLJI SPORTISTA BAJINE BASTE

Automobilski as Milorad Micic najbolji je sportista Bajine Baste u prosloj godini. U ekipnoj konkurenciji najvise uspeha imao je kajak-klub "Drina".

FUDBALSKI TURNIR U SPOMEN SRBU STAMENKOVICU

U Uzicu je zavrsen memorijalni turnir u malom fudbalu u znak secanja na prerano preminulog fudbalskog asa Srba Stamenkovica. Organizator turnira bila je Ustanova "Veliki park", nastupilo je 28 ekipa sa oko 300 fudbalera, a prvo mesto osvojila je uzicka ekipa "Maja" koja je u finalu savladala "Crtani film" iz Uzica sa 7:6.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage