OLIVERA JEVTIĆ - NAJBOLJA JUGOSLOVENSKA ATLETIČARKA

Olivera JevticUžičanka Olivera Jevtić već više godina najbolja je jugoslovenska atletičarka. Olivera je rođena 24. jula 1977. godine, a od početka karijere je u Atletskom klubu "Mladost". Njen trener je Slavko Kuzmanović, i sam sa zapaženim rezultatima u atletici, a sada ugledni trener koji vodi i reprezentativce Jugoslavije na dugim prugama.

Oliverin uspon krenuo je još od juniorske konkurencije. Najpre je osvajala titule šampiona Jugoslavije na svim dugim prugama i iz godine u godinu popravljala državne rekorde. Njeni prvi nastupi na Balkanijadama bili su takodje uspešni, jer je višestruki pobednik ovih takmičenja.

Olivera je, kao juniorka, postala šampion i u seniorskoj konkurenciji. Među njenim najvećim uspesima svakako je srebrna medalja na Svetskom prvenstvu juniorki u Sidneju 1996. godine. Već 1997, na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, osvojila je srebrnu medalju na 10.000 i bronzanu na 5.000 metara, a te godine medalju je donela i sa prvenstva Evrope u krosu koje je održano u Portugaliji.

Najveći Oliverin uspeh u 1998. godini je zlatna medalja na 10.000 metara, osvojena na Olivera and her coach Slavko KuzmanovicEvropskom prvenstvu u Finskoj. A 1999. godine ne samo što je ponovila ovaj uspeh, već je dodala još jednu medalju. Na prvenstvu Evrope u švedskom gradu Geteborgu najpre je osvojila zlatnu medalju na 10.000 metara sa novim rekordom šampionata 32:37,59. Iako umorna, samo dan kasnije, uspela je da u trci na 5.000 metara osvoji bronzanu medalju.

Za izvanredne sportske rezultate Oliveri je Skupština opštine Užice kao nagradu dodelila - stan.

Preporučujemo da pogledate Oliverine strane na sajtu Olimpijskih igara[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net