Ako vas tema bolesti zavisnosti više
interesuje pogledajte www.drogane.org.yu


Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i sporta pokrenuta je akcija koja treba da aktivira decu i omladinu, učitelje i nastavnike, roditelje kao i najširu javnost da svako na svoj način preduzne neku akciju u borbi protiv bolesti zavisnosti. Istovremeno, nastojanje je da se obezbedi podrška državnih institucija, zdravstva, prosvete, sportskih i drugih organizacija, medija i pojedinaca jer je ovo veoma aktuelan problem celog društva.

UziceNet se uključuje u akciju. Kako smatramo da je o bolestima zavisnosti mnogo toga i u mnogo navrata rečeno, ne želimo da ovaj prostor trošimo na ponavljanje. Pozivamo i vas na akciju.

Ako ste u situaciji animirajte svoje okruženje. Ne morate ih daviti pričama o drogi već pokušajte da obezbedite nešto što će deci i omladini biti zanimljivije, jer znajte nisu deca loša, nego ne znaju šta će sa sobom i ne snalaze se u ovim lošim vremenima.

Deco, vi niste u situaciji da nešto konkretno učinite ali zato učestvujte u našoj anketi. Napišite šta je to što bi ste hteli da imate u gradu ili još bolje, ako se bavite nečim zanimljivim, podelite to sa nama ostalima. Možda još nekoga zainteresujete.

Freebiking
Imate biciklu? Hajdete s nama na vožnju!

Ne morate unositi podatke o sebi ako ne želite. Primamo i anonimne komentare.

Ime i prezime:
Godište:
Gde živiš?
E-mail:

KAKO SVAKODNEVICU
UČINITI ZANIMLJIVIJOM?


VAŠI KOMENTARI
Stevan (1986, Terazije): Meni smeta što su sva igrališta stalno zauzeta, ponekad sa društvom moram da odem na sasvim drugi kraj grada da možda uhvatimo slobodan prostor. Treba nam više igrališta.
Igor (1983, Krčagovo): Možda ovo i nema mnogo veze sa temom ali moram da kažem. Parkirani automobili na prostoru kod crkve i srednjih škola je stvarno problem. Tu je parkiranje zabranjeno. O tome se često govori ali se ništa ne rešava. Ove godine je jednu učenicu udario automobil.
Ivana (1973): Ja verovatno više ne spadam u omladinu ali svejedno imam iste potrebe. Došla je zima, više se ne može rekreirati napolju. A mi zatvorene prostore za rekreaciju nemamo (Hala u Velikom parku se ne računa). Treba nam neki normalan sportski centar opremljen kako treba.
YU1ABH: Radio klub "Aco Vučković" YU1ABH organizuje radioamaterski kurs. Godine nisu bitne, važno je da vas interesuje druženje sa ljudima širom sveta, tehnika, elektronika, računari.. ma bilo šta. Kurs je besplatan i još uvek nije kasno da se prijavite. Za informacije možete nam se javiti na telefon 031/512-855 ili doći kod nas u ulicu 7. jula broj 11. Pogledajte naš sajt www.qsl.net/yu1abh/
NN: Najzad se neko setio da pokrene ovu temu u javnosti. Svaka čast! Ja ću odmah da skrenem pažnju na nove teniske terene na Plaži. Mislim da nije u redu da se onoliki prostor tako neekonomično koristi. Umesto da bude na raspolaganju svima, ograničen je na vrlo mali broj ljudi koje taj sport zanima. Pored toga sport je sam po sebi skup. Na tom mestu su mogla biti bar dva višenamenska igrališta koja je jeftinije napraviti a mogla bi ih koristiti deca koja imaju bilo kakvu loptu. Zar je zaista bitnije omogućiti nekome da zaradi?
Siniša (1965): Mislim da ima dosta privatnika koji bi rado sponzorisali igrališta. I to čak ne bi moralo da bude skupo. Za igrališta za fudbal ili košarku treba postor ali, u gradu ima mesta gde bi, na primer, mogli da se postave betonski stolovi za stoni tenis. U svetu je to i inače poznata praksa. Nisu skupi, ne treba im održavanje a veoma su upotrebljivi. Bilo bi dobro da Opština napravi nekakav projekat iskorišćenja prostora za ovakve svrhe pa da onda pojedine firme same odaberu šta će od toga da finansiraju. U Velikom parku ima dosta mesta. Tu bi čak mogao da se napravi i mini golf koji je veoma interesantan za decu.
Zoran (1983): Mene zanima fotografija. Imam fotoaparat i koristim ga ali bih voleo da u gradu postoji škola fotografije. Ovako moram da se snalazim jer nema mnogo literature. Siguran sam da ima još mojih vršnjaka koji su zainteresovani.
Milica (1991): Ja sa tatom često idem na planinarenje. Bili smo na Zlatiboru, Jelovoj Gori i na Kablaru a tata je rekao da ćemo letos da idemo na Durmitor. Preporučujem svima. Planinarenje je zdravo i lepo.
Dušan Drndarević (1986, Užice): Da bude što više žurki.
mf (1982, Užice): Treba organizovati više turnira u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu... jer svi su tada zajedno i mirni i sve ostalo.
Cane (1985, Pora): Meni smeta sto ima malo igrališta u gradu i zato što su veoma prljava. Mislim da bi trebalo ponovo izgraditi koš kod crkve (bivši Sprite) jer je on mnogo značio za užičku decu i omladinu.
Milena (1986): Mislim da treba da ima više prostora za vožnju bajsom, rolerima, trotinetom itd. jer mi taj prostor nemamo. Ne možemo da se vozimo glavnom ili plažom kada u vreme kada je glavna zatvorena ima puno sveta, pa može i da dođe do nekih nezgoda. Bilo bi dobro kada bi popravili teren za košarku popularan pod nazivom "Sprajt".
Marko (1986, Čajetina): Kod nas ovde se nista ne dešava, nemamo ni bioskop ni mesta gde možemo da izlazimo. Po meni lepo bi bilo da se organizuju žurke na otvorenom, neka takmičenja, npr. ulični basket, tako nešto.
Nenad Stanić (1981, Užice): Baviti se sportom!!!

osoba iz mase (1986, Užice): Ovde će se nešto promeniti samo ako budemo štrajkovali glađu (a možda ni tada neće). Vidim da se svi ovde slažemo da su igrališta i parkovi preko potrebni. Do sada sam potpisala jedno 3-4 peticije koje su zahtevale nova igrališta, prostore za mlade i - ništa. Imam osećaj da ovde nikoga to ne interesuje. Smatram pre nego što krenemo da svakodnevnicu činimo zanimljivom, trebamo da razmislimo o tome kako da je učinimo zdravijom. Treba prvo svima bez lične karte (znači ispod 16 godina) ukinuti izlaske posle 12, zatim zabraniti točenje alkohola (kada vidim da se neki polupijani klinici 0d 13 godina tuku ispred House-a, smuči mi se). Ustvari, mogu ja ovde da pišem do sutra, ali dok ne edukujemo roditelje i dok im ne kažemo šta im deca rade, nema nikakkvih promena.
A što se tiče zanimljivosti, zar je toliko teško i skupo da se organizuje neki normalan koncert (kada kažem normalan, ne mislim da nam dovode Željka Joksimovića već recimo Van Gogh, Čorbu ili tako nešto). Ove godine smo imali Bajagu, dva puta Željka J. (šta će nam on), Gocu Tžzan i Ramba Amadeusa. Znači dva normalna koncerta u godini dana. S tim što je Rambo imao svirku u Face-u a ne koncert. OVAJ GRAD JE UŽASNO DOSADAN I NE POSTOJI NORMALAN NAČIN DA SE OVDE ZABAVIŠ.

Miljko (srednjih godina, privremeno u Beogradu): Već odavno prigovaram prestavnicima gradske vlasti zbog bezvezne odluke o skraćenju radnog vremena lokala u gradu, jer je dovoljno provozati se kolima posle dva po ponoći i videti pune ulice mladezi, koja besciljno luta.

Dakle, predlažem sledeće:
pod 1: maloletnik bez pratnje roditelja zatečen posle ponoći u gradu obavezno "prenoći o državnom trošku", uz prekršajnu prijavu roditeljima,
pod 2: lokal koji radi i posle ponoći ne pušta maloletna lica da ulaze, jer maloletnici ne mogu posle ponoći biti u gradu (ko bi ih u ponoć"jurio napolje"?), u protivnom sledi mandatna kazna vlasniku,
pod 3: maloletniku NE SME biti posluženo alkoholno piće, bez obzira da li je u lokalnu u podne ili pred samu ponoć,
pod 4: dati poreske olakšice lokalima koji rade do ponoći i gde se ne toči alkohol, kako bi mladi imali svoja mesta okupljanja.

Što se tiče zabave, pošto sportski savez služi da prima plate, organizovati npr. podmlatke političkih stranaka da obavezno imaju akcije tipa sportska nedelja, nedelja popularizacije nauke, ekološki seminar... školske sale slobodne su dobrim delom vikendom, te se zimi mogu koristiti u svrhu organizovanih takmičenja za mlade ljude (basket turniri, fudbal, odbojka...). A što se leta tiče, u Užicu su zamrli i letnji turniri u Velikom parku, što je nedopustivo. Poruka: Sportski savez da radi pravi posao, a ne da birokratiše, ili ... rasformirati!

Meda (Beograd): Sa iščupanim korenima, u strahu da pripadaju svim meridijanima i svim kulturama, svakom i svemu, jer u stvari ne pripadaju nikome, mladi se proglašavaju građanima sveta, a za prepoznavanje sa istomišljenicima sve više koriste drogu, koja ih dovodi u stanje lažnog mira i spokoja u kome se vidi lažno, tj. željeno. Postići "haj stanje" postaje obeležje

Ne treba ih kriviti, treba ih zainteresovati za zdrav život, koga na žalost, malo ima. Nemojte im davati prazna obećanja o izgradnji sportskih objekata i slično. Njima je dosta tih obećanja.

Alen (Tuzla, 1986): Pa možeš se učlaniti u neku školsku sekciju. Izlazak sa odabranim prijateljima. Ima ba svašta samo ko hoće da se kloni droge.


[početak][sadržaj][geografija][kultura][manastiri][privreda][turizam][sport][organizacije][webmail]
[zanimljivosti][adresar][dogadjaji][druženje][informacije][mediji][autori][sponzori][email]

www.uzice.net

Jugoslovenski TOP Portal